Tom Dumoulin loni překvapil suverenitou, s jakou si na Giro ďItalia počínal, v časovkách byl neporazitelný a v kopcích velmi silný. Letos se rozhodl do Itálie vrátit, ačkoliv se předpokládalo, že jako hlavní cíl zvolí Tour de France. Příprava před Girem proběhla většinou bez problémů, ale výsledky pozitivní rozhodně nebyly. 

Dumoulin letos objel jen pár závodů, začal na Abu Dhabi Tour, po pádu nedokončil Tirreno - Adriatico a po Milán - Sanremo odjel na vysokohorské soustředění a vrátil se až na Lutych - Bastogne - Lutych. A žádné další závody už na programu před Girem nemá. Po Lutychu si pochvaloval pocity a kondici, dojel na 15. místě, do boje o vítězství se sice nezapojil, ale po těžkém soustředění se to ani nedalo čekat. Prý je na tom lépe, než byl ve stejné době před rokem. 

Je si však vědom výsledkově nepovedeného jara. ,,Bylo to špatné, částečně kvůli smůle, částečně vlastní vinou. Příliš jsem chtěl, nebyl jsem v klidu a jezdil bez radosti. Soustředil jsem se jen na výsledky. A v zimě jsem příliš trénoval.", řekl pro Limburger.nl. Dumoulin měl velkou smůlu v Abú Zabí, kde ho technické potíže zastavily v časovce, i v horském dojezdu. Ale i tak se s nejlepšími vrchaři neudržel a radši pracoval pro Wilca Keldermana. 

Po Strade Bianche pokračoval na Tirrenu a zde přišla další smůla. Ve čtvrté etapě tvrdě spadl a musel vzdát. Naštěstí si nic nezlomil a mohl pokračovat v přípravě, ale závody mu sebevědomí rozhodně nezvedly. 

Lze ho tedy považovat za největšího favorita Gira? Dumoulin má štěstí, že se v přípravě moc nedaří ani Chrisi Froomovi, také Fabio Aru není perfektní a Thibaut Pinot, Miguel Angel Lopez, Esteban Chaves a Simon Yates zatím žádnou Grand Tour nevyhráli. Celkově není konkurence výjimečně těžká (především kvůli slabší formě Frooma), takže pokud bude Dumoulin silný v kopcích, obhajoba je reálná. 

Během přípravy se také zaměřil na zažívací problémy, které ho loni v etapě přes Stelvio málem stály vítězství. A zjistil problémy se zpracováním laktózy a fruktózy. ,,Někteří lidé mají s některými jídly větší potíže, než ostatní." Ale potíže s nesnášelivostí fruktózy a laktózy nastává jen v nejdelších a nejtěžších dnech v sedle kola, když je tělo a zažívací systém na limitu. Úprava jídelníčku během závodu by měla pomoci a už by se podobné potíže vrátit neměly, ale jisté to není nikdy. 

Menší závodní nasazení před Girem může naznačovat možnost startu i na Tour de France. Ale o tom stále není rozhodnuto, uvidí se až po Giru. Pro jistotu si však vyzkoušel kostky Paříž - Roubaix, které se pojedou v deváté etapě letošní Tour. 

Nejdříve je však třeba se soustředit na Giro ďItalia. Sunweb do Itálie pravděpodobně vezme kvalitní sestavu vrchařů, Louise Vervaekeho, Laurense Ten Dama, Sama Oomena, Chrise Hamiltona a dále Lennarda Hofstedeho, Chada Hagu a Roye Curverse. Pro domestiky to bude velmi těžký závod, s kolektivní silou týmů Astana a Sky se nejspíš nemůžou měřit. Snad i díky tomu bude letošní Giro zajímavé. 

Foto Sirotti