Helma na kolo patří i na projížďku kolem komína

Helma na kolo je nejdůležitější součástí výbavy každého správného cyklisty. Bez ní byste neměli vyjet ani pár metrů do obchodu pro rohlíky nebo na super krátkou projížďku takzvaně kolem komína. Nikdy nevíte, co se vám může i na pár metrech připlést do cesty a vyhodit vás ze sedla. A rozbitá hlava nebo otřes mozku určitě nepatří k zážitkům, které si chcete z takové vyjížďky přivézt.

Přilba na kolo vás ale dostatečně ochrání jen v případě, že vám bude dobře sedět. Je tedy dobré si ji před zakoupením určitě vyzkoušet. Ne každý tvar sedne dobře na každou hlavu, i když se vám bude líbit sebevíc. V dnešní době už se ale dají snad všechny typy a tvary bezpečnostních přileb sehnat v nepřeberném množství barev a atraktivních designů, takže se snad nemůže stát, že byste si nevybrali. Nejvíce to oceníte nejspíš v případě, kdy se doma začne řešit dětská helma na kolo. Děti totiž zaručeně více než bezpečnost naláká právě zářivá barva nebo oblíbená postavička na přilbě.

Cyklo rukavice ochrání vaše dlaně a zvýší pohodlí

Rukavice na kolo by taktéž neměly chybět ve výbavě žádného cyklisty. A to ani v případě, že nemáte strach z pádu. Cyklo rukavice totiž plní mnohem více funkcí než jen ochranu před bolestivým odřením dlaní při případném karambolu. Díky speciálnímu materiálu zabraňují cyklo rukavice nepříjemnému klouzání rukou při úchopu řídítek a zároveň jsou i prevencí proti otlačení prstů a vzniku mozolů. Některé jsou totiž opatřeny i pěnovou či gelovou výstelkou, která ještě mnohonásobně zvyšuje jejich komfortnost. Vaše jízda na kole tak díky nim bude nejen bezpečnější, ale i o dost pohodlnější. Aby toho nebylo málo, cyklo rukavice se dělí ještě na dlouhé a krátké rukavice. Vaše volba je především otázkou vkusu a toho, v jakém počasí hodláte na vyjížďku vyrazit. Krátké bezprsté rukavice bývají většinou prodyšnější, ale hůře se nasazují a při pádu neochrání před zraněním vaše prsty. S dlouhými prstovými rukavicemi se zase lépe manipuluje a poskytují ochranu i vašim prstům, ovšem v horkých letních dnech se vám v nich ruce mohou docela zapotit.

Buďte vidět za všech okolností

Přední a zadní světlo na kolo je v případě snížené viditelnosti velmi užitečnou pomůckou. Co ale v povinné výbavě není, ale mělo by být, je vhodné reflexní oblečení. Rozhodně se vyplatí investovat do speciálního cyklo oblečení. U něj totiž kromě pohodlného střihu a funkčního materiálu oceníte právě i spoustu reflexních prvků, které zaručí vaši nepřehlédnutelnost v provozu. A když máte v plánu cestu po opravdu frekventované silnici, nestyďte se obléknout si klidně i reflexní vestu. Nevypadá sice příliš esteticky, ale každý řidič si vás v ní zaručeně všimne. To vám může třeba i zachránit život.

Speciální příležitost si žádá i speciální chránič na kolo

Na běžnou vyjížďku vám většinou postačí helma na kolo, cyklo rukavice a reflexní oblečení. Pokud ale patříte mezi vyznavače adrenalinu a zamilovali jste si MTB nebo zkoušíte různé triky na BMX kole, měli byste svou výbavu ještě o něco rozšířit. Před těmi nejhoršími úrazy vás skvěle ochrání páteřový chránič na kolo, k zahození ale nejsou ani chrániče kolen nebo loktů.  A protože chránit potřebujete nejen vy, ale i váš dvoukolý miláček, není na škodu pořídit si i chránič řetězu na kolo. Ten se postará nejen o vaši bezpečnost, ale i o to, aby kolo vydrželo vaše tempo co nejdéle v co nejlepší kondici.