Na francouzském břehu kanálu La Manche, ve Flamanville, místě proslulém zámečkem pod atomovými reaktory, šlo zatím o nejhůř obsazený podnik letošního seriálu. Snad jako předzvěst nadcházejícího nabitého vánočního kalendáře se třemi králi, abyste se o to víc těšili. Tentokrát chyběli nejen Češi, ale především Michael Vanthourenhout, Cameron Mason, Gerben Kuypers nebo Felippe Orts Lloret, ze čtyř nejlepších žen hnedle tři Fem van Empel, Puck Pieterse a Ceylin Carmen del Alvarado, pak i třeba Zoe Backstedt.

Zvolna, ale jasně se brzy odpoutal na špici Pim Ronhaar (Baloise/Trek), teprve 22letý vítěz předchozích dvou závodů, který vypustil sobotní Superprestige. Jel aktivně, získával vteřiny a už už to vypadalo na jasnou výhru. Tím spíš, že Iserbyta za ním mohli zpacifikovat Ronhaarovi týmoví parťáci Joris Nieuwenhuis a Lars van der Haar. Jenže nestačili na něj! Přitom nemusel použít trháky, jen zvýšil tempo a patnáct vteřin ztráty vymazal. Rázem se tak dotáhl až na Ronhaara, který znejistěl a v nevinné vracečce v předposledním okruhu si zavadil o hrazení, musel ze sedla a pustil soupeře před sebe. 

Pak se ještě chvíli statečně držel, ale neodolal. Naopak ho ještě předjel Van der Haar. Poslední dvě kola se promenádovaly po trati husy a přidaly tak interesantní technický prvek, živou překážku. Nieuwenhuis patrně ztratil příliš sil už ve vítězné sobotě, ale i čtvrté místo se počítá. Thibau Nys (Baloise/Trek) se po pádu propadl hluboko a dojel devatenáctý (-4:48).

„Až po půlce jsem chytil správné tempo,“ řekl Iserbyt. „Jak jsem dotáhl Pima (Ronhaara), vyvinul jsem na něj tlak, na kládách jsem získával čas a jezdil i lepší lajny v lese,“ vyprávěl spokojeně. „Každý víkend chci vyhrát jeden závod, v týdnu odpočívám, chodím na masáže a k fyzioterapeutovi, hodně pro mě udělá doma i moje žena,“ prozradil recept na úspěchy v nabitém programu. „Trochu mě bolela záda, ale měl jsem náladu. Jenže jakmile mě Eli dojel, byl konec, došly mi síly,“ doplnil Ronhaar, který se teď chystá na dva týdny dobíjet baterky na Mallorku.

Mezi ženami tak jako obvykle vyrazila svižně Marie Schreiber (SD Worx), 20letá lucemburská soupeřka naší Kristýny Zemanové. Jak dlouho vydrží tentokrát? Naopak zaostala Shirin van Anrooij (Baloise/Trek). Brand se rozjížděla rozvážně, jak má ve zvyku, ale ve druhém z pěti kol už byla na čele. Ani ve svém pátém letošním závodě nezůstala bez stupňů, naopak znovu vyhrála. Už pošestadvacáté… 

„Neměla jsem takový flow jako minulý týden a udělala jsem spoustu drobných chyb. Naštěstí jsem byla trpělivá, podařilo se mi získat náskok a udržet ho. V posledním sjezdu jsem měla v pedálu asi kámen a málem jsem spadla,“ komentovala svůj výkon zkušená 34letá cyklistka, mistryně světa z Ostende 2021.

Schreiber zajela druhým místem (-20) životní výsledek, stejně jako třetí Leonie Bentveld (-30, Pauwels Sauzen). Následovaly další Nizozemky až do osmé příčky, Van Anrooij se vytáhla už na pátou.

Světový pohár pokračuje 10. prosince na sněhu ve Val di Sole v Itálii.

Pořadí světového poháru po 6 ze 14 závodů

Muži: 1. Iserbyt 175, 2. Van der Haar 151, 3. Ronhaar 128, 4. Nieuwenhuis 102, 5. Kamp 100,…20. Boroš 28.

Ženy: 1. Alvarado 149, 2. Brand 110, 3. Van der Heijden 101, 4. Bentveld 99, 5. Backstedt 90,… 14. Zemanová 57,…57. Hladíková 1