Rok 2017 - Žiar nad Hronom

Velmi brzo, hned v prvním kole, odjela skupina s téměř všemi favority, ale bez Petra Sagana. Všichni jsme se ptali, zda se pokusí vrátit na čelo závodu a opravdu to zkusil, ale neúspěšně. Už mu neměl kdo pomoci a také motivaci měl malou. Peter Sagan nosil a nosí duhový trikot, jemu víc vyhovovala situace, kdy měl vepředu bratra Juraje, který obhajoval titul a ve své podstatě měl únikem další trikot zaručený. Peter Sagan tedy o zvrat v závodě nestál a ani se nijak moc nesnažil změnit vývoj. 

Češi měli vepředu všechny důležité profesionály a slušné zastoupení týmu Elkov Author, vzadu nebyla žádná síla, která by mohla zvrátit vývoj závodu.

V závěru si to rozdali profesionálové v zastoupení Zdeňka Štybara s naším nejsilnějším týmem, který reprezentoval Josef Černý. Ten se držel špičkového klasikáře až do posledního okruhu a nedaleko před cílem dokázal Štybar Černého utrhnout a sólově si dojel pro druhý domácí titul. 

Vývoj závodu si můžete připomenout v Live reportáži RoadCyclingu ZDE


Rok 2016 - Kyjov

Na posledním mistrovství konaném na českém území odjela nenápadná skupina, ale se silným zastoupením jezdců Tinkoff.

Všichni jsme čekali, kdy to Peter Sagan s Romanem Kreuzigerem pořádně rozjedou v nejtěžším kopci, , ale nerozjeli. 

Aź v předposledním kole nastoupil po rovině Peter Sagan s Romanem Kreuzigerem a dojeli si se Zdeňkem Štybarem dopředu. Peter Sagan věnoval první titul bratrovi Jurajovi.

U nás si dojel pro první titul Roman Kreuziger, vše podstatné v závěru závodu zařídil Peter Sagan. Oba tituly padly do rukou jezdců týmu Tinkoff. 

Fotoreportáž přinesl RoadCycling.cz ZDE


Rok 2015 - Žilina

Doma měl vyhrát titul i závod Peter Sagan a bez ztráty kytičky úkol splnil. Sagan nenechal nikoho na pochybách, kdo je doma pánem. 

Dařila se i spolupráce s Romanem Kreuzigerem, ale jeho domácí tréninkové kolo bylo proti a po technických problémech z boje o titul vypadl. Vyhrál Petr Vakoč, ale ve stínu dominujícího Petra Sagana. 

Fotoreportáž na RoadCycling.cz ZDE



Rok 2014 - Slavkov u Brna

Silná sestava týmu Omega Pharma - Quick-Step podpořená českým týmem Etixx určila vývoj závodu a od tohoto ročníku vládnou domácímu šampionátu profesionálové. Náš nejsilnější tým, hradecký Whirlpool Author na souboj mezi Štybarem - Vakočem a Bártou - Königem nestačil.

Pro svůj první titul si po boku Petra Sagana dojel Zdeněk Štybar. 

Fotoreportáž na RoadCycling.cz ZDE


V předchozích letech jsme živé reportáže ze závodů ještě dělat neuměli.

Rok 2013 - Dubnice

Další jasný titul Petra Sagana a také vítězství v závodě. Všem českým závodníkům i profesionálům po časovkářském titulu vyfoukl i ten silniční Jan Bárta. Na atletické dráze mu vyšel spurt pelotonu za suverénním Saganem a získal svůj zatím jediný titul v závodě s hromadným startem.


Rok 2012 - Púchov

Poslední rok, který patří "domácím", ale nezvítězil nikdo z hradecké sestavy, radoval se Milan Kadlec z pražské Dukly, který zkazil radost Frantovi Raboňovi. Ten se titulu jako profesionál nedočkal. Peter Sagan si dojel pro titul slovenský, ale v závodě byl až za první trojicí, která si dokázala udržet těsné vítězství z úniku. Raboň skončil druhý a Jiří Polnický třetí. 

Šlo také o nominaci na Olympijské hry v Londýně. Rozhodovalo se mezi Janem Bártou a Zdeňkem Štybarem. Bárta si Štybara hlídal, porazil ho a jel do Británie. 


Rok 2011 - Olomouc

Suverénem závodu se stal Peter Sagan, vyhrál poprvé a naprosto jasně. Sagan neměl konkurenci a České závodníky nezajímal. Boj o český titul byl velmi dramatický. Zvítězil zkušený Petr Benčík, který triumfoval potřetí. Velkým soupeřem byl Leopold König. 

Souhrn z těchto tří ročníků si můžete přečíst v tomto článku.


Rok 2010 - Kyjov

Šampionát v Kyjově patří do období před Petrem Saganem. Po tomto roce je on hybatelem dění při našich společných šampionátech. Od Olomouce nescházel na žádném, pětkrát v řadě slovenský šampionát vyhrál, dvakrát pomohl svému bratrovi.

Ale mistrovství před osmi lety patřilo týmu Whirlpool - Author, naprosto soupeře zdecimovali a titul si odvezl Petr Benčík. 

Shrnutí závodů v letech 2010 a 2009 najdete ZDE.


Rok 2009 - Bánovce nad Bebravou

Před devíti lety získal všechny elitní medaile tým Whirlpool Author. Zvítězil talentovaný vrchař Martin Mareš. Zbylé medaile brali Stanislav Kozubek a Vojtěch Dlouhý. Největším soupeřem Martina Mareše byl třiadvacítkář Jakub Kratochvíla. 

Slovenský titul získal Martin Velits závodící v tom roce za německý Milram po boku bratra Petra. 

Na fotogalerii závodu se podívejte ZDE.


Rok 2008 - Jindřichův Hradec

První elitní titul získal na jihu Čech Petr Benčík. Na rovinatém okruhu se rozhodovalo ve spurtu malé skupiny s převahou jezdců Whirpoolu, ale nejrychlejší byl Slovák Matej Jurčo z Milramu. Benčík dojel třetí za Jurčem a dalším Slovákem Romanem Bronišem. 

Reportáž si můžete prohlédnout ZDE.

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography