Už v roce 2004 vyhrál Bradley Wiggins na OH v Aténách stíhací závod jednotlivců. O čtyři roky později svůj triumf zopakoval a navíc se radoval ze zlata i ve stíhačce družstev. Jedním z jeho tehdejších zlatých spolujezdců byl Geraint Thomas.

Po šesti letech jako by se historie opakovala, jako by stáj Sky vstoupila do stejné řeky. Úspěšný přechod na silnici ve Wigginsových stopách dlouho Thomasovi nevycházel, na paty se mu lepila smůla v podobě pádů atd. Thomas vyhrál v průběhu let několik kratších etapových závodů, až do loňského roku bylo ale jeho největším úspěchem vítězství na Paříž – Nice 2016. Loňský rok naznačil… Geraint Thomas jako první Velšan v historii oblékl žlutý dres lídra Tour de France po vítězné časovce v Düsseldorfu, vezl ho čtyři etapy, než mu ho po stoupání na La Planche des Belles Filles vzal… Chris Froome. Další etapy jel Thomas na druhé pozici celkové klasifikace, až jeho úspěšný vstup do Tour de France zastavil pád v deváté etapě a zlomená klíční kost. O rok později…

Jde ve stopách Bradleyho Wigginse. Snad dokonce ještě lépe, protože Wiggins před šesti lety nevyhrál ve žlutém dresu ani jednu horskou etapu. Thomas letos dokonce Alpe d´Huez. Nabízí se zřejmá analogie – jak výkony Gerainta Thomase změní hierarchii v týmu Sky? Vzpomínáte na dvojici Wiggins – Froome v roce 2012?

Máme za to, že v současnosti jsou mezi dvojkou Froome – Thomas lepší vztahy, než tomu bylo v časech W – F. Thomas je ve žlutém, zvládl na jedničku či ještě lépe extrémně těžké alpské etapy, dokázal vyhrát mýtické stoupání na Alpe d´Huez a má na druhého Frooma náskok 1:39. Ovšem nadále trvá na tom, že jede na Chrise Frooma. Zároveň je nepochybně patrné, že i on sám by rád Tour de France vyhrál, ostatně, to jistě každý. Rozhodne se až v kopcovité časovce předposlední den Tour de France?

Před šesti lety byla také předposlední den tour časovka. Rovinatá, Wiggins v ní jasně dominoval před Froomem a ze dvou minut navýšil náskok na svého spolujezdce v celkovém pořadí na 3:21. Wiggins ve žlutém všechny deklasoval a Froome mu jeho výkon oplatil slovy, že dokázal, kdo je na Tour de France nejlepší. Nehledě na to, že všichni vnímali, že v některých stoupáních mohl být Froome silnější než Wiggins.

Možná se letos dostaneme do podobné pozice – předposlední den a časovka, dva cyklisté Sky v čele celkové klasifikace. A Froome v ní porazí Thomase, který sportovně a kolegiálně prohlásí, že Froome dokázal, že je nejlepší.