Quick-Step Floors je nejčastěji vítězící tým na světě, letos si připsal už 70 triumfů, přesto měl problémy najít nového titulárního sponzora. Příspěvek společnosti Quick-Step už nestačí na pozici hlavního sponzora a rozpočty týmů se pravidelně zvyšují a není snadné najít silného partnera. Ani pro tak úspěšný tým. 

Nejde však o žádnou velkou krizi silniční cyklistiky, Patrick Lefevere jednoduše hledá sponzory pouze v Belgii a vzhledem k růstu platů a všech nákladů potřebuje stále více a více peněz a nevelkém belgickém trhu je to samozřejmě problém. Ale dočkal se, společnost Deceuninck je stabilní a silnou firmou, která se díky cyklistice snaží zviditelnit. Tým se bude jmenovat Deceuninck - QuickStep. 

Dohoda s Deceuninckem by měla zastavit námluvy hvězd Quick-Stepu s jinými celky. Mluví se především o Fernandu Gaviriovi. Kolumbijský sprinter má drahou smlouvu a Patrick Lefevere mu umožnil jednat s jinými týmy, protože hrozilo, že na něj nebude mít peníze. Zájem měl celek UAE Emirates. Všechny strany už měly být dohodnuté, ale možná to zastaví příchod Deceunincku. 

Z finančního hlediska by si Gaviria v UAE Emirates polepšil, to přiznal i Lefevere, ale ze sportovního pohledu rozhodně ne. Síla týmu UAE Emirates je celkově menší a Gaviria těžko najde lepší podmínky, než které má v Belgii. 

Na stranu druhou, Lefevere Gaviriu příliš nepotřebuje, protože sprinterů má dost. Gaviria sice letos vyhrál dvě etapy na Tour de France, ale jinak hodně často padá (spadl a zranil se i v první etapě Kolem Turecka) a zastínil ho kolega a rival Elia Viviani a vynikající jsou také mladíci Alvaro Hodeg a Fabio Jakobsen. Pro Gaviriu by možná nebylo špatné odejít, nejen kvůli penězům, ale také aby si udržel pozici jedničky týmu.  

Velký zájem byl také o Enrica Mase, hvězdu Vuelty, druhého muže celkového pořadí. Mase chtěl především Alexander Vinokurov do Astany, ale Lefevere to odmítl. Mas zůstane. Stejně jako další lídři týmu: Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert, Bob Jungels, Zdeněk Štybar a Yves Lampaert. Navíc přijde Remco Evenepoel, největší talent současnosti. 

Přesto tým musí začít posilovat, protože smluvně zajistěno je pouze 22 cyklistů. Těžko říct, kdo by mohl přijít, protože s Lefeverem závodníci nejednali, věděli, že nemá na rozdávání. Odešli Niki Terpstra (Direct Energie), Maximilian Schachmann (BORA - hansgrohe) a Laurens De Plus (LottoNL Jumbo). Velkým zásahem do síly Quick-Stepu je především odchod Terpstry. Nizozemec letos vyhrál několik klasik, včetně Kolem Flander. Také však není nejmladší a měl lukrativní smlouvu, proto musel hledat nové angažmá.  

Nejistá je také budoucnost Petra Vakoče. Patrick Lefevere mu slíbil, že pokud bude schopný ještě závodit, může zůstat. Letos se Vakoč k závodům nevrátil, ale už trénuje. Když se dokáže po vážném zranění vrátit do pelotonu, má v týmu místo zajištěné. 

Foto Sirotti