Tady vyhrál v sobotu pátý Jan Brňák (ML Tuning-CykloTrener.com) za 1:24:15, který si odvezl nádhernou plastiku od Miloslava Petráška, mistra kovářského a zároveň provozovatele Lučního baru na Kamenné Horce. O šest desetin za sebou nechal Filipa Endlera (Lawi stars) a o čtrnáct Jaromíra Svobodu (Kuchyně Lípa). Loňský vítěz seriálu a o den dříve druhý Jonáš Vojtěch (Lawi Stars) skončil pátý. 

Měl jsem tenhle víkend jako cíl celé jaro, bohužel dva dny před startem jsem chytil teplotu. V sobotu jsem ještě trpěl, a v noci se potil, ale v neděli už to vyšlo,“ říkal čerstvý inženýr a teď už účetní rodinné firmy z Žandova u Děčína. Zdejší okruhy zná nazpaměť… „Zaútočil jsem v kopci do Rynartic, a pak v technickém sjezdu jsem to vyslal naplno. Zůstali jsme ve třech, podrželi tempo a na zakroucených silničkách odjeli skupině za námi,“ popisoval. „Jeli jsme před balíkem vysoké tempo, zkoušel jsem nastupovat, ale až do Kamenice jsme zbyli ve dvou a já si na spurta už věřil,“ líčil bývalý sparťan, který se chystá na celý Road Cup a rád by se znovu ukázal hlavně na l´Etape.

Bylo to těžší. Neseděly mi prudké krátké kopce, tam mi odjížděli. Zkoušel jsem je sám dojet, ale nakonec jsem se zlomil. Na výlet krásný místo, ale na závod na úzkých silnicích opravdu hodně těžký,“ komentoval. Sám měl těžkou volbu, zda jet hobby nebo elitu. „Ale mám najeto polovinu toho, co Michal Kollert, a taky chci sbírat raději body tady v celém seriálu,“ doplnil nakonec s úsměvem důvody rozhodnutí. „Ale i u nás byla uzavřená trať, člověk se cítí úplně jinak bezpečně. Nemusíš přemýšlet, kde vyjede auto,“ ocenil vděčně.

Sobotní král Šlajchrt tentokrát také vyrazil do elity, ale nedojel. „Chtěl jsem snad po dvaceti letech ochutnat znovu český pohár. Odjel jsem stovku, držel se v hlavním poli. Ale pak jsem odpadl, zbývala dvě kola, já měl z tréninkového pohledu splněno a psychicky jsem se zlomil,“ připustil. „Ale příští dlouhý závod, obnovené Sudety z Road cupu, mě lákají,“ dodal.

Stejně dopadl loňský vítěz Superpoháru (součtu celého seriálu Road cupu i Road Marathon cupu) Michael Kollert, který se vydal na český pohár s elitou po oba dny, ale nedokončil ani jednou. „V pátek jsem se vzbudil nemocný se střevní virózou s nachlazením, a už nešlo změnit přihlášku. Ale chtěl jsem u toho být, nechtěl se toho vzdát. V sobotu jsem odjel hodinu a trápil se, v neděli zkusil dvě hodiny v závodním tempu, ale nemohl jsem už jíst a nemělo to budoucnost,“ vysvětlil.

Ale vůbec si na ránu osudu nestěžoval. „Jinak se mi všechno líbilo. Skvělé propojení, k tomu výborné tratě, ta nedělní zvlášť, spravedlivá a technická, jaké u nás jinde nenajdete, hezké prostředí. Závod měl všechny ingredience, atmosféru. O to víc mě to mrzelo… Podařilo se to, tenhle koncept má budoucnost a třeba se inspirují i další organizátoři.  Pro nás v týmu je lepší, že může společně vyrazit a pomoci si víc lidí. Přímo u nás se tady třeba junior Jirka Pospíšil ukázal jako silný člen do týmu,“ vyprávěl ještě.

Mezi ženami bojovala o pódium stejná čtyřka. Viktoria Marschnerová (1:40:17) porazila ve finiši tentokrát Ivanu Loubkovou i Janu Milec Jiřincovou, její sestra Adriana tentokrát ztratila přes čtyři minuty. „V neděli byly ještě těžší a delší kopce. Jely jsme od začátku spolu, ségra odpadla ve druhém kole, a my zbylé tak dojely ve třech. Mně se jelo líp, na začátek sezony jsem spokojená s formou,“ říkala spokojeně mladá cyklistka, která na velkou kariéru zatím nemyslí, přitom ročně už natočí něco přes deset tisíc kilometrů.

Oba pořadatelské týmy si pomohly s personálním obsazením, společně se podělily na nákladech na technickém zabezpečení. „Práce bylo hodně a úplně jiná než při horských kolech, museli jsme sehnat taky víc dobrovolníků. Ale jsme rádi, že jsme do toho šli. Zvládli jsme to, myslím, dostali jsme pozitivní ohlasy od závodníků, kteří si užívali perfektně zabezpečenou trať, i občanů Kamenice, ti zase dostali celodenní zábavu,“ hodnotil novou zkušenost ředitel Roman Horký, který v posledních letech zajišťuje seriál Peklo severu horských kol. Ještě zpětná vazba ze svazu, který zajišťoval pořadatelskou nadstavbu českého poháru včetně plůtků i brandingu, bude hrát roli v jeho rozhodování, zda do toho půjde znovu. 

Na první pohled hrůzostrašně vyhlížející havárie sparťana Dominika Glänznera v českém poháru byla podle něho chybou jezdce. „Dojížděl si do balíku mezi auty a při nevhodném předjíždění vjel na kraj na štěrk, napálil to do značky i do doprovodného auta, kterému rozbil okno. Strávil noc v nemocnici s otřesem mozku a zašitou ránou na rameni a druhý den ho pustili,“ oddechl si. 

Road Cup pokračuje Sudety tour 21. května, kde je nachystána klasická (101 km) i maratonská trasa (170 km).

Kompletní výsledky najdete ZDE.