Vyhrát všech pět monumentů se v historii cyklistiky podařilo jen třem Belgičanům - Riku Van Looyovi, Eddymu Merckxovi a Rogeru De Vlaeminckovi. Pogačar a Mathieu van der Poel k tomu mají ze současných závodníků nejblíž, oba vyhráli tři různé monumenty, ale pro Van der Poela bude nejspíš příliš těžké zvítězit v Lombardii, takže Pogačar je tím, kdo by to mohl dokázat jako čtvrtý muž v dlouhé historii silniční cyklistiky.  

„Ano, chci to zkusit. Na Milán-Sanremo se k tomu každý rok trochu přibližuji. A také se mi líbí, jak se závodí na Paříž-Roubaix. Už jsem o tom mluvil se svým týmem, je to můj plán do budoucna,“ řekl jasně na tiskové konferenci před poslední jarní klasikou Lutych-Bastogne-Lutych. V Sanremu se už letos dostal na třetí místo a v posledních třech letech to byl on, kdo udělal dojezd Primavery co nejtěžší. S Roubaix žádné přímé zkušenosti nemá, ještě zde nestartoval, jedinou zkušenost načerpal na Tour de France 2022, když v etapě na dlažebních kostkách severní Francie dokázal ujet svým soupeřům na celkové pořadí o pár vteřin.

1066129673.jpg

Slovinský mistr má navíc reálnou šanci vyhrát nejenom všech pět monumentů, ale také všechny tři Grand Tours. To dokázal samozřejmě pouze Eddy Merckx, ovšem Pogačar to má ve svém dlouhodobém plánu. Právě na Giro d'Italia se poprvé chystá letos a nedělní Lutych je proto pouze předkrmem. „Forma na neděli je dobrá. I když se už také soustředíme na Giro a Tour," přiznává Pogačar. „Moje příprava zahrnuje hodně dlouhé tréninkové bloky a tak si věřím.“

V Belgii se letos podruhé utká s Van der Poelem. V Sanremu sice Nizozemce porazil, ale ve skutečnosti byl úspěšnější mistr světa, který pomohl týmovému kolegovi Jasperu Philipsenovi k vítězství. Rychlé Sanremo je závod vhodný spíše pro dynamičtějšího Van der Poela, zatímco v Ardenách má Pogačar navrch. 

„Samozřejmě je to trať vhodná spíše pro opravdové vrchaře, ale všichni víme, že on dokáže všechno. To, co předvádí každý rok, je úžasné. S dresem mistra světa ještě víc vyniká,“ chválí svého soupeře. „Mathieu si vybírá závody a pak předvádí neuvěřitelné výkony. Je to opravdu jezdec pro velké akce. Nikdy není legrace proti němu závodit, protože je strašně silný,“ usmívá se lídr týmu UAE Emirates. 

1152852833.jpg

Na startu naopak bude chybět obhájce posledních dvou vítězství - Remco Evenepoel. Fanoušci cyklistiky jsou už třetí rok za sebou ochuzeni o přímý souboj mezi Pogačarem a Evenepoelem na trati, která oběma vyhovuje. V roce 2022 Pogačar nestartoval kvůli úmrtí matky jeho snoubenky, loni se Pogačar zranil v průběhu závodu a letos se Evenepoel zranil na Okolo Baskicka. 

„Už jsem s ním krátce mluvil po jeho pádu. Na startovní listině mi bude určitě chybět. Doufal jsem, že konečně svedeme nějaký duel, ale cyklistika je někdy na prd. Když jsou na startu všichni špičkoví jezdci a vy vyhrajete, cítíte větší uspokojení. Ale vyzyvatelů je pořád dost,“ dodal Pogačar.