Pogačarovi vyšlo vše naprosto perfektně. Neměl jediný problém, poradil si s deštěm a chladným počasím i se všemi soupeři. Lídr týmu UAE Emirates se vyhnul velkému pádu, ke kterému došlo 98 kilometrů před cílem a který zdržel Mathieu van der Poela (Alpecin-Deceuninck), Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers) a další favority. Ve stejném okamžiku k útoku zavelel tým Israel-Premier Tech a Pogačarova sestava se ochotně přidala.

Tyto dva týmy vytvořily velký tlak na Pidcocka, Van der Poela a další nešťastníky, kteří brzo začali ztrácet více než minutu. Pidcockovi se vývoj závodu vůbec nezamlouval a vydal se první skupinu stíhat na vlastní pěst. Zaútočil ve stoupání Stockeu, přidali se k němu další závodníci, například Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), zatímco Van der Poel radši zůstal ve skupině.

Skupinu s Pidcockem a Van der Poelem nakonec dopředu dotáhl doprovodný vůz týmu Bahrain Victorious, ale trvalo to téměř třicet kilometrů a zejména Pidcock zde utratil příliš mnoho energie, která mu pak chyběla v rozhodujících okamžicích. 

Pogačar si počkal na La Redoute 

Tým UAE Emirates postupně použil skoro všechny domestiky, nejvíce práce odvedl mimořádně silný Domen Novak. Tým ze Spojených arabských emirátů se snažil držet dostatečně vysoké tempo a už 47 kilometrů před cílem to začal pociťovat vítěz Valonského šípu Stephen Williams (Israel-Premier Tech). Na britského cyklistu byl závod příliš dlouhý a pod stoupáním La Redoute definitivně odpadl. 

Všichni v pelotonu věděli, že La Redoute je nejdůležitější místo závodu a potvrdilo se to. Pogačar zde zaútočil a okamžitě utrhl všechny, s výjimkou bojovného Richarda Carapaze (EF Education-EasyPost). Ale ani olympijský vítěz nevydržel s Pogačarem až na vrchol 1600 metrů dlouhého stoupání a největší favorit měl do závěrečných kilometrů a stoupání velmi dobrý náskok. 

1158356911.jpg

Bardet nejlepší z pronásledovatelů 

Za stoupáním La Redoute se za Pogačarem dala dohromady čtveřice cyklistů, kterou tvořili Francouzi Romain Bardet (DSM-Firmenich PostNL), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) a Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R La Mondiale) a irský mistr Ben Healy (EF Education-EasyPost). Za touto skupinou se udržela skupina třinácti cyklistů, kde nechyběl ani Van der Poel. 

Pogačar nadále navyšoval náskok, o vítězi už nebylo nejmenších pochyb, ale boj o zbylá pódiová místa byl ještě hodně tvrdý. Ve stoupání Roche-aux-Faucons, 13 kilometrů před cílem, zaútočil z početné skupiny Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a pokusil se dojet do skupiny před sebou. Ale zde se také závodilo, Bardet se zbavil všech a pokračoval sám. 

Zkušený Francouz držel minimální náskok před pronásledovateli, ale nakonec nebyl, jako jediný, dostižen. Do cíle dorazil s odstupem 1:39 za triumfujícím Pogačarem. O třetí místo se spurtovalo ve velké skupině, Van der Poel začal sprintovat ze špice a udržel se vpředu až do pásky. Čtvrtý skončil Maxim Van Gils (Lotto Dstny) a pátý Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R La Mondiale).

1158315313.jpg

Pogačar získal už druhé vítězství na Lutychu a celkem šesté na monumentálních klasikách, čímž vyrovnal Van der Poela. Své vítězství věnoval zesnulé matce své snoubenky Uršky Žigart. "Před dvěma lety nedlouho před Lutychem zemřela Urščina máma a loni jsem si zlomil ruku, takže poslední dva roky byly opravdu těžké," řekl v cíli. "Dnes jsem jel pro maminku Uršky a jsem opravdu šťastný, že jsem konečně opět vyhrál v tomto krásném závodě. Děkuji celému týmu, který pro mě dnes pracoval, protože to byla úžasná týmová práce a bez nich bych to nedokázal. Jsem plný emocí. Ve stoupáních jsme jeli tvrdě a ve sjezdech bezpečně a na La Redoute jsme udělali přesně to, co jsme si řekli. Od té doby to bylo utrpení až do cíle. Po takových dlouhých závodech je opravdu výjimečné přijet domů sólo, navíc v dresu mistra Slovinska."