Už jako malý kluk jsem byl v sedmaosmdesátém svědkem toho, kdy na již zaniklé trati na Borku ovládl závod světového šampionátu amatérů Němec Mike Kluge. České barvy byly tehdy také vidět mimo jiné díky bratrské dvojici Petra a Františka Kloučkových. Od té doby jsem navštívil nespočet republikových i mezinárodních závodů a účast na domácím šampionátu, který již podvanácté v historii hostila „moje“ Mladá Boleslav, tak byla povinností. Tím více jsem se těšil na boje o mistrovské tituly.

Do dějiště republikového šampionátu, který se koná poblíž lesoparku Štěpánka a jehož centrem je areál firmy Compag, přicházím s hodinovým předstihem. Všude už to žije. Výborně vytyčená a připravená trať slibuje perfektní sportovní podívanou. Aktéři se připravují na trati i v různobarevných zázemích či stanech. Nacházím stánek s občerstvením, abych zahnal žízeň zlatavým mokem po dobře půlhodinové procházce z domova. Nabídka nejrůznějších pochutin zde byla opravdu široká.

Je zde vidět mnoho známých tváří, patřících k cyklokrosu v letech minulých – například Petr Klouček, Miloš Fišera, Miloslav Kvasnička, Petr Dlask či Václav Ježek, prostě borci, kteří mají velký podíl na úspěšné historii českého cyklokrosu. Diváků je již nyní dost. Cyklokros pořád baví a táhne. Nechybí Radomír Šimůnek mladší. Předloni v Kolíně jsem stál přímo v místě, kde upadl Michael Boroš, a on se i díky tomu dočkal vytouženého titulu. Zatímco Šimon již svoji aktivní kariéru ukončil, Bory obhajuje loňský titul z Hlinska. Je pro veřejnost favoritem číslo jedna. V současnosti totiž jako jediný v kategorii Elite mužů drží nahoře naše barvy na mezinárodním poli. Kdyby dnes vyhrál kdokoliv jiný, rovnalo by se to senzaci.

Jako první startuje kategorie žen. Zde byla mírnou favoritkou Nikola Nosková už kvůli rychlému profilu trati. Ta však hned od začátku nečekaně lehce ztrácí nejen na Pavlu Havlíkovou, která si rychle buduje náskok, ale také Adélu Šafářovou. Velmi brzy je jasné, že Nikola tentokrát nemá svůj den, o titul bojovat nebude a na bronzové pozici jezdí osamocena. Naopak Adéla tahá a daří se jí stahovat náskok čtyřnásobné šampiónky. Její úžasný výkon pohlcuje mnoho diváků. Při každém průjezdu jí fandí ostošest. Jedna z nadějí našeho ženského cyklokrosu předvádí fantastický výkon, dotahuje favoritku a dokonce jde do vedení. Zkušenosti se však nakonec projevily a Pavla si dojíždí pro svůj již pátý titul.

Hrdinkou, která udělala závod, je však Adéla Šafářová, která jej dokázala zdramatizovat. Dalším překvapením je mladá Magdalena Mišoňová, spadající ještě do juniorského věku. Na svém prvním velkém republikovém šampionátu totiž skončila těsně za pódiem. Totéž platí i o páté Tereze Vaníčkové, která zopakovala své loňské páté místo. To vše naznačuje, že o budoucnost našeho ženského cyklokrosu se nemusíme obávat.

Po slavnostním vyhlášení přichází na řadu muži. Opět zaujímám atraktivní místo u přechodu z asfaltu do terénu, kde se očekává pořádná mela. Na čele jsou kolínští Tomáš Paprstka a Jan Nesvadba, nechybí Adam Ťoupalík,  ale černo-oranžová „jednička“ nikde. Přijíždí, ale až na chvostu startovního pole. Neviděl jsem ten pád, to až později z obrazovky. Každopádně zápletka je zde. Na rozdíl od několika okolostojících diváků tipuji, že Boroš beztak titul získá. Vždyť na mezinárodním poli dává zbytku našich reprezentantů „světelný rok“. Záhy se také prodírá šestatřicetičlenným startovním polem vpřed. Krájí doslova jednoho soupeře za druhým, až dotahuje a předjíždí čtvrtého čtyřicátníka Emila Hekeleho, který nejede vůbec špatný závod. Klobouk dolů!!! Boroš ho však zdolává a dotahuje se na vedoucí trio Paprstka, Nesvadba, Ťoupalík.

Ujímá se vedení, ale přichází jeho další komplikace, kdy mu podruhé padá řetěz a během jeho nahazování klesá zpět na čtvrtou pozici. Nepanikaří však, ani tento problém ho nezastavuje a zahajuje další stíhací jízdu. Opětovně se vrací na čelo, v předposledním kole velí k razantnímu útoku a triumfálním únikem míří pro druhé republikové zlato. Prokazuje tím rozdílnou výkonnost jeho oproti zbývajícím jezdcům. Rozdíl, který bych v kolektivních sportech přirovnal k fotbalu (Premier League) a kopané (naše slavná liga). Druhý projíždí cílem věčně usměvavý Jan Nesvadba, bronz získává naše „jednička“ v kategorii do 23 let Adam Ťoupalík.

Vzpomínám i na čtvrtého Tomáše Paprstku, který patřil k největším mládežnickým esům nejen v Čechách. Zde je vidět, že pro zabydlení se ve světové špičce je potřeba větší konfrontace právě s tou světovou. Přesně to, co dělá Mistr Bory, který na sobě tvrdě dřel, aby vybojoval angažmá v Mecce cyklokrosu – Belgii.

Kéž by do budoucna měl český cyklokros více takovýchto dříčů, tvrdě na sobě pracujících a konfrontujících se s mezinárodní elitou a neuspokojujících se s medailemi z malého českého „rybníka“. Děkuji za krásné a dramatické sobotní představení Borošovi i Šafářové. Byla to parádní propagace cyklokrosu!!!

Foto: Jaroslav Svoboda