Druhé celkové prvenství potvrdil Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen), který vyhrál čtvrtý závod letošního seriálu a celkem získal 49. triumf kariéry. Ženám vládla Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions). Konečné vítězství si pohlídala třetí příčkou Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceuninck), už třetí v historii.

Iserbyt touží ještě po padesáté výhře

Iserbyt se po přece jen unavenějším finiši sezony zaměřil na tento závod. Odstartoval sice nepříliš dobře, čehož využil Joris Nieuwenhuis. Odjel i Joran Wyseure, jenže ve třetím kole spadl a do cíle nedojel. Do čela se dostal ještě Iserbytův týmový druh Michael Vanthourenhout, ale v závěrečném okruhu ožil Iserbyt a ujel všem. Druhý zůstal evropský šampion Vanthourenhout (-23), třetí Neiuwenhuis (-40) a čtvrtý Lars van den Haar (-1:05), který ještě cílí na celkové vítězství v X20 Trofee.

„Vletěl jsem do toho dobře a po půlce mi došly síly. Dostal jsem dobrou lekci,“ přiznal Nieuwenhuis. Pak dodal, že celý závod myslel na to, že má narozeniny. Jenže v cíli si uvědomil, že mu 28 let bude až zítra… „Tak si můžu dát dárek až tam,“ usmál se.

„Věděl jsem, že to bude dlouhé a super těžké. Udělal jsem spoustu chyba a vlastně ani nevím, jak se mi to povedlo všechny předjet. Joris se snad zastavil…Jel jsem přes Larse a Michaela a najednou to fungovalo. Mentálně mi to pomohlo, závěry mám dobré, zlomil jsem ho,“ hodnotil Iserbyt. Teď má další cíl – kulatou padesátku výher završit ještě v této sezoně, má k tomu čtyři šance…

Potíže se zády končí Alvarado úspěšnou sezonu

Brand se vydala za vítězství hned od začátku, po pádu Alvarado v prvním kole už měla 25 vteřin. Alvarado se v druhém okruhu osamostatnila na druhé pozici od Annemarie Worst, která ji ještě mohla ohrozit, a jela si pro celkové prvenství. Byť se před ní na druhou pozici prodrala Laura Verdonschot (v cíli -1:15), která se dostala v závěru sezony do výborné formy. Worst by ji musela předstihnout o sedm pozic, jenže dojela pátá, dvě za ní…

„Jsem šťastná, že se to povedlo,“ radovala se Alvarado (-1:41), která vyhrála celkově i světový pohár stejně jako Iserbyt. „Na začátku jsem překvapivě spadla a pak už si jela jen sama. Pořád mě trápí záda a tak jsme s týmem rozhodli, že ukončím sezonu. Moje záda budou mít radost, byla to skvělá sezona.“ Zato Brand ještě pokračuje: „Pořád mám dost sil a je pěkné zase vyhrát. Bylo se pomalé, bylo to těžké, navíc jsem jela sama. Viděla jsem, jak Ceylin zaostala a jela jsem dál svým tempem.“

Češi chyběli, většina už po mistrovsví světa v Táboře skončila. Kristýna Zemanová se chystá do Belgie ještě na dva závody příští víkend. Zítra v neděli se koná předposlední díl X20 Trofee v Lille.

Konečné pořadí Superprestige 2023/24

Muži: 1. Iserbyt 114, 2. Nieuwenhuis 85, 3. Vandeputte 75, 4. Vanthourenhout 84, 5. Kuhn 47, 6. Sweeck 46,… 29. Boroš 6.

Ženy: 1. Alvarado 100, 2. Worst 92, 3. Van Alphen 81, 4. Van der Heijden 74, 5. Cant 67,… 20. Zemanová 13.