Udělování divokých karet na třítýdenní závody je velmi sledovaná událost, protože místa jsou omezená a na spoustu ambiciózních celků se nedostane. RCS sport tentokrát dal přednost domácím týmům, ale ne všem. Jednu pozvánku získal Israel Cycling Academy, s čímž se počítalo už od loňského roku. I toto rozhodnutí někteří kritizují, ale kritika je spojena spíše s politikou a nesympatiemi k celému státu Izrael, než k samotnému týmu Israel Cycling Academy. 

Pro některé je překvapením nominace Bardiani CSF, ačkoliv tým měl loni dva dopingové hříšníky na startu závodu. Pořadatelé tenkrát tým ostře kritizovali a vyhrožovali vyloučením celého týmu, ale po několika měsících je vše jinak. Bardiani dostane další příležitost. Je to mírné překvapení, i my jsme odhadovali, že přednost dostane Nippo-Vini Fantini. Dokonce i vedení Nippo-Vini Fantini očekávalo minulý týden dobré zprávy, ale ty nepřišly. Damiano Cunego se tak s kariérou na Giru nerozloučí. Jak upraví své plány teprve uvidíme, ale je docela možné, že mu to vezme motivaci. 

Tým Androni-Sidermec měl pozvánku jistou, takže to není překvapení. Wilier-Selle Italia má s vedením RCS sport dobré vztahy a také jejich start se očekával. Ale obecně se mluví o tom, že každý druhodivizní tým, pokud stojící start na Giru, musí nějakým způsobem přispět do rozpočtu závodu. 

RCS sport rozdal divoké karty i na další závody. Strade Bianche pojedou jen dva profesionální kontinentální týmy, protože pořadatelé nechtějí na úzkých a prašných cestách příliš velký pelotonu. Vyvolenými pro tento závod jsou celky Androni-Sidermec a Nippo-Vini Fantini. Kromě nich pojede i všech 18 celků WorldTour. 

Na následující etapový závod Tirreno - Adriatico byly pozvány týmy Gazprom-RusVelo, další neúspěšný kandidát na Giro, Israel Cycling Academy, Nippo-Vini Fantini a Wilier-Selle Italia. Čtyři pozvánky jsou u etapových závodů maximem, ale jednorázové závody jich může jet mnohem víc. RCS sport si tak své vlastní omezení na Strade Bianche vynahradí na monumentu Milán - Sanremo. Ten pojede hned sedm týmů druhé divize: Bardiani CSF, Cofidis, Gazprom-RusVelo, Israel Cycling Academy, Nippo-Vini Fantini, Novo Nordisk a Wilier-Selle Italia. 

Na žádný závod společnosti RSC sport se tedy letos nepodívá polský celek CCC Sprandi Polkowice, což je pro nás a naše závodníky Michala Schlegela a Františka Sisra škoda. Smůlu má i irský Aqua Blue Sport, který jako jeden z mála profesionálních kontinentálních týmů loni uspěl na dvou závodech WorldTour. Larry Warbasse vyhrál etapu Kolem Švýcarska a Stefan Denifl na Vueltě. Významní pořadatelé ale irský tým zatím opomíjejí. O divokých kartách na Vueltu ještě rozhodnuto není, ale žadatelů je hodně a několik je španělských a odhaduje se, že Aqua Blue Sport se letos na žádnou Grand Tour nedostane. 

Foto Sirotti