Peklo Severu je ponejprve už čtyřiadvacetiletý seriál závodů horských kol, letos se sedmi akcemi, to pro pořádek. Jak bikeři zatoužili po silnici? „Pozor, my jsme klub s více než padesátiletou historií. A do terénu jsme přešli, až když nám před lety předláždili náměstí,“ usmívá se jeho ředitel a zároveň zastupitel města Roman Horký. „Protože jsme patrioti, víme, že máme, co nabídnout a dostali jsme nabídku ke spolupráci s týmem z Krásné Lípy, pustili jsme se do toho. I když silnice je tedy organizačně mnohem náročnější než terén,“ dodává a utírá si pot z čela.

Jak se tedy rodil okruh na opačné jižní straně vrchu Studence? „Zadání znělo 15 až 25 kilometrů, my jsme chtěli samozřejmě využít možností i náklonnosti města. Abychom projeli centrem, zbyla nám jediná možnost, jak se vyhnout rušnější silnici I. třídy. Využili jsme i část trati Tour de Feminin,“ vysvětluje.

Okruh směrem na Kunratice, Rynartice, Jetřichovice, Srbskou Kamenici a Janskou měří 25,4 km s převýšením 500 metrů a pojede se dvakrát. Celkem tedy 50,8 km a 1000 metrů nahoru i dolů. Po bitvě s kůrovcem a vykácení lesního porostu dostal vznikem holiny jeden sjezd docela hrozivou podobu, jede se až jako by na hraně, z níž se zdá snadné zřítit… „Ale vypadá to nebezpečněji opticky než ve skutečnosti. Jedná se o asi pětisetmetrový úsek s dobrým asfaltem, okolní pískovec sice táhne vlhkost, ale mělo by se to dát sjet bezpečně. Všude budou velké vykřičníky a doporučená rychlost 25 km/h, regulovčíci budou pískat na píšťalky. Zvládneme to,“ věří bývalý cyklista.

Hobíci vyrazí opět v 10, po nich ve 13 startuje elita českého poháru (na šest okruhů 152, 4 km, tam bere vítěz 10 000 Kč). Sobotní účastníci mohou využít čísla i čipy pro oba závody. Přihlašovat se je třeba do středy na www.sportsoft.cz s platbou 550 Kč na jeden, nebo 1000 Kč za oba závody, na místě už to nepůjde.

Na rozdíl od menší sobotní Krásné Lípy bude na náměstí Míru v České Kamenici po celý den živo zásluhou místního festivalu cyklistiky. „Chystáme dětský závod odstrkovadel, malou překážkovou dráhu, biketrialovou show a další aktivity. K tomu zahraje kapela Kliďánko. Věříme, že přilákáme místní lidi, aby strávili den v centru a fandili cyklistům,“ zve Roman Horký.

Přínosem bude určitě prolínající se pořadatelský tým obou víkendových závodů. „Známe se, spoustu věcí si vypomůžeme, využijeme lidi na obě místa. Vypadá to, že většina účastníků objede oba závody. Zařadili jsme je i do dalších seriálů od Prahy na sever od Extraligy masters, přes Českolipskou silniční ligu až po Severočeskou UAC,“ těší se na velkou cyklistikou událost.

Na oba nové podniky se s očekáváním těší i Vladimír Vávra, sportovní ředitel dlouhodobě nejlepšího českého týmu Elkov/Kasper. „Zahálka pojede skoro na domácí trati, klukům určitě poradí, jak to zvládnout co nejlíp.  Kluci mají po Francii týdenní volnější režim doma, pojedeme oba závody naplno. Takový program se nám líbí. Navíc ve spojení s hobíky, vždycky bývá lepší, když se na závodech sjede víc lidí. My jsme podobný model měli v etapě přes Orlické hory při East Bohemian tour a měl úspěch, žádný problém nebyl.“

A protože následující Kraslický šíp je zrušený (mělo se jet 8. 5.), v programu RoadCupu bude následovat Sudety tour (21. 5.). Ta vedle klasické trati 101 km nabídne i první letošní maraton 170 km.