Primož Roglič zaútočil v prudkém cílovém stoupání velmi brzo a zaskočil tím soupeře, především závodníky Sky. Těsně před cílem se Slovince pokusili dotáhnout Adam Yates (Mitchelton-Scott) a Tiesj Benoot (Lotto Soudal), ale už to nestihli. Čtvrtý projel cílem Geraint Thomas (Sky) a oblékl modrý dres vedoucího závodníka. Druhý Greg Van Avermaet (BMC) má stejný čas. 

Vše podstatné se v etapě událo v cílovém stoupání, které se sice jelo hned dvakrát, ale naplno se závodilo až v druhém výjezdu. Primož Roglič se rozhodl nastoupit brzo, v mírnější části stoupání získal velký náskok a nedokázali ho dojet ani Greg Van Avermaet, kterému po protiútoku rychle ztuhly nohy. Ani Adam Yates, ani Geraint Thomas. Roglič projel cílem s náskokem 3 vteřin před Yatesem a 6 sekund před Benootem. Geraint Thomas zaostal o 7 sekund, další favorité včetně Rigoberta Urana (EF-Drapac), Mikela Landy (Movistar), Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale) a Chrise Frooma (Sky) ztratili 10 sekund. Greg Van Avermaet ztratil 17 sekund a Velšan Thomas se tak posunul na první místo. 

Rozdíly jsou v celkovém pořadí minimální, třetí Chris Froome ztrácí 3 sekundy, Damiano Caruso (BMC) 8 sekund a pátý Michal Kwiatkowski (Sky) 9 sekund. 

Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) se snažil udržet vepředu, ale kopec byl na něj příliš těžký a dlouhý a dojel na 31. místě se ztrátou 38 sekund. Leopold König (BORA-hansgrohe) dokončil se ztrátou 13 minut. Společně s indisponovaným Rafalem Majkou (BORA-hansgrohe). 

Čtvrtá etapa Tirreno - Adriatico končí na vrcholu dlouhého stoupání Sarnano Sassotetto a bude zásadní pro konečné pořadí. 

Foto Sirotti