Souboj o světový titul tentokrát nebyl dramatický. Rohan Dennis byl suverénní od startu až do cíle. Na prvním mezičase porážel Toma Dumoulina o 9 sekund, ale hlavní rozdíl udělal ve stoupání do Gnadenwaldu. Na vrcholu dlouhého kopce vedl už o 1:02 před Dumoulinem a do cíle si dovezl náskok 1:21.

Rohan Dennis letos dlouhým časovkám vládl, Dumoulina porazil už na Giro d´Italia a vyhrál obě časovky na Vueltě. Do závodu nastupoval jako hlavní favorit a svou pověst potvrdil. 

Boj o stříbro byl velmi těsný. Tom Dumoulin sice ve stoupání ztratil spoustu času na Rohana Dennise, ale stále měl více než 10 sekund náskoku před třetím Belgičanem Victorem Campenaertsem. V poslední pasáži před finišem o skoro celý náskok přišel, cílem projel v čase jen o půl sekundy lepším.

Tom Dumoulin


Victor Campenaerts

Michal Kwiatkowski na medaili nedosáhl, polský reprezentant měl velkou ztrátu 2:04 a nebyl blízko ani zbylým medailím. Pátý skončil Portugalec Nelson Oliveira a šestý Španěl Jonathan Castroviejo, kterého Rohan Dennis dostihl o minutu a půl ještě před dlouhým stoupáním. 

Tony Martin tentokrát stačil pouze na sedmou přícku, osmý byl Novozélanďan Patrick Bevin, devátý skončil další bývalý mistr světa Vasil Kiryjenka, ale i jeho dostihl a předjel vítěz závodu. Bělorus ztratil 3:07. Desítku uzavřel Dán Martin Toft Madsen, který startoval mezi prvními a dlouho strávil v horkém křesle lídra závodu. 

Ve stejném křesle seděl i Jan Bárta. Český specialista na časovky zvládl světový šampionát velmi dobře. Dlouho se držel mezi nejlepšími třemi a nakonec se posunul na konečnou 14. příčku se ztrátou 4:08. 

"Naštěstí tam mají tepelné zářiče, jinak bych tam zmrzl," řekl Jan Bárta po odchodu z provizorního pódia. "Snažil jsem před stoupáním nejet úplně šrot, abych měl síly do kopce. Asi tři kilometry před kopcem jsem jel více zlehka a kopec a závěr už nadoraz, protože v kopci jde získat více času. Například Stefan Küng se v kopci úplně zastavil, já se soustředil na to, abych úvodní rovinu projel rychle, ale abych měl dost sil na stoupání," dodal.   

Jan Bárta


Josef Černý

Josef Černý rozjel časovku na chlup stejně jako Bárta. Na prvním mezičase na 17. kilometru je dělilo jen 5 setin sekundy. Ale zatímco Bárta v kopci udržel solidní tempo, Černý ztrácel. Na druhém mezičase na Bártu ztrácel 33 sekundy a v cíli byl o 41 sekund horší. Stačilo mu to na 25. místo a ztrátu 4:49 na Dennise. 

"Pocity ke konci už byly hrozné. Bylo to dost náročné, v tom kopci se mi moc dobře nejelo, mám radši kopce do tempa, tento mi moc nesedl. Snažil jsem se, i když to nevyšlo úplně podle představ. Sezóna byla dlouhá a stresující a na konci už mi chybí šmrnc. Ale na neděli se těším a pojedu na sto procent," okomentoval svůj výkon Josef Černý.  

Foto Josef Vaishar/Cycling.Photography a Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto