To, o čem se už delší dobu v českém cyklistickém rybníčku šuškalo, se dnes oficiálně stalo pravdou. Na tiskové konferenci, která proběhla v karlínské centrále společnosti Scott, pánové Roman Kreuziger, Petr Kubias a Václav Novák představili ambiciózní projekt výchovy a přípravy mladých cyklistických talentů. Za pár let se tak možná dočkáme dalšího jezdce na startu některé z Grand Tours, největších cyklistických etapových závodů světa. 

V prvním roce fungování akademie se zapojí 11 závodníků, 8 chlapců a 3 děvčata ve věku od 11 do 17 let. V horizontu dvou až tří let se určitě počítá i s vybudováním týmu mužů do 23 let. Nejzvučnějším jménem v kádru je v tuto chvíli Nikol Soustružníková, kadetka a mistryně republiky na silnici i na dráze.

Dalšími členy akademie jsou Adam Hofmeister (junior), David Vitner (junior), Karel Macán (kadet), Marek Liška (kadet), Martin Volf (kadet), Jakub Staněk (žák), Jaromír Kohout (žák), Maxmilián Kerl (žák), Markéta Macánová (žákyně) a Sára Peterková (žákyně).

Kromě Romana Kreuzigera, generálního manažera akademie Petra Kubiase a sportovního ředitele akademie Václava Nováka, budeme potkávat i Michaelu Kreuzigerovou, marketingovou manažerku akademie, Tomáše Holuba, trenéra, Martina Kubíka, mechanika a Miroslava Svatka, maséra akademie.

Roman Kreuziger Cycling Academy, jak zní oficiální název projektu, vytvořilo závodníkům opravdu profesionální podmínky. Především zajištěním kompletního vybavení včetně kol Scott či špičkového oblečení značky Silvini. Tým akademie také zítra odjíždí na jarní soustředění do Chorvatska do Šibeniku, kde bude deset dní najíždět kilometry v teple a ladit poslední formu před zahájením české silniční sezóny.

Asi všechny přítomné nejvíce zajímalo, proč Roman akademii rozjíždí.

Roman Kreuziger, náš nejúspěšnější silničář

"Mohla by to být stejně tak krátká jako velmi rozsáhlá odpověď. Vím, jak důležité je zázemí a podpůrný tým. Václav Novák to celá léta drží, co to jde. Sám jsem s ním dříve jezdil po závodech a byl vděčný za to zázemí. V posledních letech to v Plzni trochu upadalo, proto jsem se rozhodl zaštítit akademii pro talentované závodníky, dát jim prostor k jejich rozvoji. Uvidíme, kam to až dotáhnou :-).

Já jsem vděčný své rodině, trenérům, kolegům a všem, kdo mě podporovali a podporují v průběhu celé mojí kariéry. Nyní prostě nastal čas, abych pomohl mladým nadějím já. Jen talent nestačí. Abyste se mohli zlepšovat, potřebujete i tým okolo sebe," říká Roman.

Petr Kubias k tomu dodává, že akademii začali plánovat asi před rokem, kdy se společně s Romanem a Václavem sešli a rozhodli se českou mládežnickou cyklistiku v Plzni někam posunout. "Snažili jsme se opravdu zajistit co nejprofesionálnější podmínky, co se týče vybavení, materiálu, kvalitního oblečení, fyzické a psychické přípravy, kvalitního tréninkového plánu, zajištění soustředění, ale především zázemí. Talentů je určitě dost, ale ne každý talentovaný sportovec se do vrcholné cyklistiky podívá, proto chceme pomoci. Doufáme ve velkou budoucnost."

Bývalý závodník tentokrát ve funkci generálního manažera akademie, Petr Kubias

Na tiskové konferenci byla také pokřtěna zbrusu nová kniha Tomáše Macka "Příběhy Corsa Rosa", která mapuje historii Giro d´Italia. Jejího pokřtění se ujal Roman Kreuziger s týmem mladých závodníků, kteří knihu od Tomáše Macka dostali jako studijní a motivační materiál.

Autor Tomáš Macek uprostřed

Mladí závodníci se okamžitě začetli, nechtějí svému idolu udělat ostudu :-)

Na tiskové konferenci se setkaly i dvě nejdůležitější dámy letošního silničního Mistrovství České a Slovenské republiky v Plzni a Karlových Varech. Vpravo Michaela Kreuzigerová, ředitelka mistrovství a Simona Davídková, hlavní rozhodčí mistrovství.

Nezbývá než novému projektu přát především hodně štěstí a stálý přísun skvělých talentů.

loading...