Jede se na stejném okruhu. Tehdy uznávaný závod s 21letou historií pořádal Eduard Richter, dnes ho oživuje jeho dcera Simona Davídková. Objevila také posledního vítěze. Pavel Ponížil, krásnolipský rodák, dnes majitel veloshopu v Ústí nad Labem, přijede předat novou trofej. Tu původní, skleněný pohár, kterou díky třem vítězstvím získal do trvalého držení, věnoval do síně slávy na místní radnici. „Vydrbali jsme ho, aby se pořádně leskl,“ usmívá se šéfka závodu a pokračovatelka tradice.

Zdejší závodní okruh měří 12,4 km s převýšením 210 metrů a pojede se pětkrát, celkem tedy 62 km. Startovní brána vyroste na Křinickém náměstí, odtud se pokračuje na Kyjov, Doubici a zpět do Krásné Lípy. Profil klesá až na čtvrtý kilometr, pak se zvedne dvakrát nahoru až na třetí vrchol Vápenku, místa původního startu. „Vzhledem k velikosti náměstí a dalšímu závodu na druhý den nechystáme žádný doprovodný program,“ vysvětluje ředitelka. O to víc dbá na závodnický servis. K dispozici budou sprchy v místní sportovní hale i poukázky na jídlo ve zdejší oblíbené restauraci Lidovce.

Že je zdejší kraj cyklistice zaslíbený, svědčí přízeň regionálních a lokálních úřadů. „Tolik nejrůznějších povolení, jaké dnes musíte mít, by táta nikdy neobcházel,“ vrtí hlavou Simona Davídková a děkuje hlavně Janě Musilové šéfce děčínské dopravní policie. Opírá se také o zkušený pořadatelský tým, protřelý ženským etapákem Tour de Feminin nebo vyhlášeným Tour de Zeleňák. Velká část se bude podílet i o den později na Pekle severu N°2 (o tom více až zítra). Přihlášky jsou k dispozici do středy na www.sportsoft.cz, na místě už to nepůjde. Prezentace běží v sobotu od 7 do 9 na městském úřadě v Krásné Lípě a můžete využít číslo i čip na oba závody. Za obě startovné dáte 1000 Kč, za jeden závod 550 Kč. „Většina účastníků se chystá na oba dva. Kapacit na bydlení je v širokém okolí dost a dost všeho druhu,“ dodává pořadatelka.

Hobíci startují v 10 hodin, ve 13 se na stejnou trať v závodě českého poháru vydá elita v čele s předními týmy Elkov/Kasper nebo ATT Investment. Propojení obou scén je unikátem v českém silničním kalendáři a věřme, že ukáže návod, jak opět takto společně pozvednout závodnické zázemí i atmosféru.

„Poctivý okruh, žádné hluché kilometry,“ hodnotí nové tratě RoadCupu jeho vítěz Michael Kollert na dálku ze závodů na Istriji. „Není to extrém, sice náročná trasa, ale ne totální doraz na pět hodin, i míň trénovaní kluci nebo holky to zvládnou po oba dny. Je to rozumná volba. Pro mě je teď ale větší výzva dát si to na delší vzdálenost i s elitou, odjet s nimi důstojný závod. Mám natrénováno dvakrát tolik, co loni tuhle dobou. Tím, že se do celkového pořadí nepočítají všechny výsledky, můžu si to dobře rozložit a poskládat, mířím hlavně na SuperPohár.“

Pro jistotu, ještě znovu opakujeme pravidla bodování do seriálu RoadCupu. Elitní závoďáci se i v dalších podnicích objevit mohou na stejné startovní čáře s hobíky, ale do průběžného pořadí se nepočítají (závodníci s UCI body, body z Českého poháru a nejlepší loňští junioři – přesný popis najdete v propozicích na www.RoadCup.cz). „Vypreparovali jsme to jasně, abychom hobíkům nebrali šanci na celkové pořadí. Výběr ale platí jen pro muže, protože elitních žen máme málo, navíc ta nejlepší z nich Nikola Nosková už má zase angažmá v cizině,“ doplňuje Simona Davídková, zároveň organizátorka celého RoadCupu.