K prvnímu nastoupil v belgickém Aalstu hned v pondělí, a na zeleného Sagana se přišlo podívat 55 tisíc diváků. Podotýkáme platících diváků a tak není daleko od pravdy, že Peter za takové závody inkasuje startovné 100 000,- Eur. Vyplatí se to jemu, vyplatí se to bohatě i organizátorům, Belgičané jsou ochotni za cyklistiku platit. Je to stejné jako v cyklokrosu a má to letitou tradici.

Nejde o závody, výsledky jsou většinou dohodnuté, závodníci neinkasují ceny za pořadí, ale startovné za účast. Diváci to pochopitelně vědí, přesto to tak berou a rádi investují do vstupného. Jde o zábavu, o show, o podvečerní zábavu rámovanou cyklistikou a okořeněnou cyklistickými hvězdami.

V tradičních cyklistických zemích jsou tyto akce letitou záležitostí. Nejčastěji se pořádají po skončení Tour de France. A také od toho se odvíjí tradice, že vítěz TdF rozdá všechny své price money týmu a následně si přijde na víc při exhibicích. No, dneska to už není tak úplně pravda. Sagan vydělává 6 miliónů euro ročně a tak se zdá, že nějaké startovné pro něho není nejdůležitější. Ale pokud je pravda (toto je neověřená informace), že nyní inkasuje 100 tisíc za start, tak je pro něho 300 tisíc za tento týden příjemných (skoro 7,7 miliónů korun). 

Sagan nestartoval v týmových barvách ani v dresu mistra světa, ale v zeleném z Tour. Je to zvláštní, ale je to tradiční pro tyto exhibice. Ale i to se řídí přáním pořadatelů. Pokud by si pořadatelé přáli, aby jel v duhovém dresu, který mu sluší přece jenom víc, jel by v něm. Podívejte se do fotogalerie belgického článku na 

https://www.hln.be/sport/wielrennen/peter-sagan-wordt-in-aalst-als-een-held-onthaald-wint-en-viert-op-gepaste-wijze-ik-kom-graag-naar-deze-stad~a6dc517f/

A neinkasuje startovné jen sám Sagan, sebou si bere i některé své kolegy a tak si přilepší nějakou tou částkou i jeho týmoví parťáci.

Na jednom kritériu byl druhý belgický mistr Yves Lampaert a třetí nizozemský mistr Mathieu van der Poel. Ale většinou si pořadatelé přáli na nejvyšším stupni Petra Sagana, největší hvězdu současnosti. Protože tak si to přejí diváci. Po Aalstu objel Sagan také kritérium v Roeselare a v Herentalsu. Na kritériu v Surhuistervereenu vyhrál zase Geraint Thomas, vítěz Tour de France. 

Občas se na startu sejdou různé hvězdy a ve "sprintu" porazí například Chris Froome Marcela Kittela, nebo podobně absurdní situace rozhodne o vítězi. Ale i to patří k show. 

UCI kritéria pouze toleruje. Profesionálové nesmí startovat na závodech, které nepatří do kalendáře UCI. Ale protože to není opravdový závod, pouze exhibice, tak to UCI neřeší. 

Foto pořadatelé