,,Peter Sagan je jediný současný závodník, který může změnit vývoj závod. Jen on může zaútočit na Poggiu a dojet do cíle v úniku.", řekl nedávno Elia Viviani o možném konci Milán - Sanremo. A také Michal Kwiatkowski nepochybuje o tom, kdo je favorit: ,,Myslím, že jenom Peter. On je největší favorit z mého pohledu. Kdo jiný? Vždy je tu několik lidí, můžete vyjmenovat dvacet jmen a když z nich někdo vyhraje, nebude to překvapení. Ale největším favoritem je Peter.", řekl po vítězství na Tirreno - Adriatico a vůbec si nebral osobně narážky Petra Sagana, který tvrdí, že vítězství jakého dosáhl Kwiatkowski loni na Sanremu by ho netěšilo. 

Sagan byl možná trochu frustrovaný, protože začátek sezóny mu zatím moc nevychází. Strade Bianche nedopadlo dobře, ani na Tirreno - Adriatico nevyhrál a tlak na jeho osobu je před klasikami obrovský. Už loni ho dojezd Sanrema pořádně rozčílil, vítězství mu zde stále chybí a další nepovedený pokus mu rozhodně sebevědomí nezvýší. Ani Saganovi nestačí být jen fyzicky nejsilnější, i on musí zvolit správnou taktiku. Ale jakou? 

Loni Sagan dokázal, že je možné zaútočit na Poggiu a udržet se před pelotonem až na cílovou pásku. To se totiž zdálo příliš těžké, o rok dříve se o to sám pokoušel Michal Kwiatkowski a byl dostižen. Ujet soustředěnému pelotonu není snadné. Sagan to dokázal, ale s ním také Kwiatkowski a Julian Alaphilippe. Jak pravděpodobné je opakování stejného scénáře? Zkusí to Sagan opět? Nebo to zkusí někdo jiný? 

Mistr světa může naopak čekat v pelotonu na sprint, to mu už dvakrát vyneslo světový titul. Šetřit síly na rychlý sprint je osvědčená taktika, na kterou se připravuje řada sprinterů. Takový dojezd si přeje Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Elia Viviani a další. A i když Sagan není čistokrevný sprinter, v takto dlouhých závodech bývá nejrychlejší. Teoreticky vzato jsou obě taktické varianty správné. 

 

Letos je velmi těžké představit si, že by na nejvyšším stupni v Sanremu stál místo Sagana někdo jiný. Jenže Milán - Sanremo je z monumentálních klasik nejsnadnější dokončit a nejtěžší vyhrát, jak zní stará známá pravda. A několika slavným závodníkům, kteří měli správné předpoklady, se nikdy vyhrát nepodařilo. Závěr La Classicissimy je často nevypočitatelný a po 300 kilometrech se síly mění. ,,Potřebujete hodně štěstí na Milán - Sanremo, je to ten typ závodu. Jedete tolik kilometrů a nakonec vše zkazí blbý pád před Cipressou, nebo něco takového.", potvrdil záludnost závodu Michal Kwiatkowski. 

Už je načase přidat druhý monument do sbírky. Na Sanremu je to teoreticky nejsnazší. Kdo by si vsadil proti Petru Saganovi? 

Foto Sirotti