Velmi náročná byla čtvrtá etapa Santos Tour Down Under s cílem ve městě Uraidla. Nejen kvůli vysokým teplotám, ale také kvůli stoupání Norton Summit Road, které v závěru závodu roztrhalo peloton. Ze skupiny asi čtyřiceti jezdců se před cílem nastupovalo, ale žádný únik nebyl úspěšný a rozhodlo se proto ve velmi rychlém sprintu. Nejlepší byl Peter Sagan (BORA-hansgrohe), který tak získal letošní první oficiální vítězství a první vítězství na Tour Down Under v kariéře. 

Do úniku se ve vysokých teplotách, kvůli kterým byl start závodu posunut o hodinu dříve, vydala dvojice Australanů v dresu národního týmu - Zak Dempster a Alexander Porter. Tyto dva společně sjížděly týmy Mitchelton-Scott a BORA-hansgrohe. Padesát kilometrů před cílem mělo vedoucí duo náskok čtyř minut a bylo jasné, že ani dnes dlouhý únik nevyjde. Dempster vydržel déle, ale dostižen byl 15 kilometrů před cílem, před nájezdem na Norton Summit Road. 

Ve stoupání jel rychlé tempo tým BMC pro svého lídra Richieho Porta. V mírném výjezdu se v popředí udrželo čtyřicet jezdců, po vrchařské prémii a kilometr dlouhé rovině, přišel ještě osm set metrů dlouhý výjezd a až poté sjezd do Uraidly. V závěru útočilo několik jezdců, včetně mistra světa, který byl na čele sám dva kilometry před cílem, ale Porte a další závodníci ho rychle dostihli a celá čelní skupina se opět spojila. Dani Moreno (EF Drapac) zaútočil na posledním kilometru, ale neúspěšně a v rychlém sprintu zvítězil Peter Sagan. 

Druhý dojel Daryl Impey (Mitchelton-Scott), třetí Luis Leon Sánchez (Astana), čtvrtý Diego Ulissi (UAE Emirates) a pátý Jay McCarthy (BORA-hansgrohe). Sprinteři vepředu chyběli a Sagan se proto posunul do vedení, dvě sekundy před Impeym a devět sekund před McCarthym. Sánchez, bývalý vítěz Tour Down Under, ztrácí deset sekund, pátý Ulissi čtrnáct sekund. 

Sagan nově vede i bodovací soutěž, nejlepším mladým závodníkem je Egan Bernal (Sky) a nejlepším vrchařem zůstal Nicholas Dlamini (Dimension Data). O celkovém vítězi Tour Down Under se rozhodne v sobotní kopcovité etapě s dojezdem na Willunga Hill, ve které budou útočit vrchaři, včetně loňského vítěze Richieho Porta (BMC), který nyní zaostává o čtrnáct vteřin. 

Sestřih 4. etapy sledujte zde: 

Foto Sirotti