5. etapa Tour de France vedoucí náročným bretaňským terénem se rozhodla až v závěrečném stoupání do Quimperu. V prudkém stoupání v posledním kilometru etapy zaútočil Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), ale nedokázal uniknout. Greg Van Avermaet (BMC) jej dotáhl a sám začal jako první spurtovat. O vítězství si to však rozdali Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) a Peter Sagan (BORA-hansgrohe). 

Sagan vydržel déle a zvítězil. Colbrelli dojel druhý a Philippe Gilbert třetí. Na čtvrtém místě dojel Alejandro Valverde (Movistar), pátý Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) a šestý Daniel Martin (UAE Emirates). Greg Van Avermaet skončil až sedmý, ale udržel žlutý trikot. Dokonce navýšil vedení. Na bonusové prémii 12 kilometrů před cílem byl druhý ta Alaphilippem a získal dvě sekundy. Nově tedy vede s náskokem 2 sekund před Tejayem van Garderenem (BMC). 

Philippe Gilbert se posunul na třetí místo celkově s odstupem 3 sekund. Geraint Thomas (Sky) klesl na čtvrté místo a Alaphilippe je pátý. Žádný z lídrů na celkové pořadí tentokrát neztratil. 

Velmi tvrdě se závodilo i v úniku o vrchařský dres. Po startu unikla sedmička cyklistů: Elie Gesbert (Fortuneo - Samsic), Nicolas Edet (Cofidis), Lilian Calmejane (Direct Energie), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Julien Vermote (Dimension Data), Jasper De Buyst (Lotto Soudal) a Toms Skujinš (Trek-Segafredo). 

Zkušený Sylvain Chavanel zaútočil sám na první vrchařské prémii a získal jeden bod. Pokračoval sám a získal další bod na druhé prémii. A dva body na třetí prémii 3. kategorie. Za ním se ve skupině začalo útočit. Především Toms Skujinš byl aktivní. On, Calmejane a Edet dojeli Chavanela a pokračovali na čele. 

Následně byl silný zejména Skujinš. Vyhrál další dvě prémie 3. kategorie a získal čtyři body. Měl stejný počet bodů jako Chavanel, ale vyhrál více prémií 3. kategorie a díky tomu po etapě oblékl puntíkovaný dres. Stal se prvním Lotyšem ve vedení vrchařské soutěže na Tour de France. A k tomu přidal i ocenění pro nejbojovnějšího muže dne. 

Peter Sagan si opět pomohl v bodovací soutěži. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) se do boje o etapu vůbec nezapojil, odpadl z pelotonu několik kilometrů před cílem a nyní ztrácí na vedoucího Sagana už 33 body. 

Nejlepším závodníkem do 25 let zůstal Soren Kragh Andersen (Sunweb), dnes osmý v cíli. Před Eganem Bernalem (Sky) vede o 1:08. Nejlepším týmem je nadále Quick-Step Floors. 

6. etapa Brest - Mûr de Bretagne Guerlédan (181 km)

Klasikářská je i další etapa v Bretani. V průběhu etapy není tak těžká, ale dojezd je o něco náročnější. Dojíždí se na Mûr de Bretagne, strmém stoupání dlouhém 2 kilometry. A pojede se dvakrát, nejdříve na 165. kilometru a poté už do cíle. Favority jsou opět nejlepší klasikáři, ale klidně se může měnit i celkové pořadí. Lídři na celkové pořadí musejí být na pozoru. 

Foto Sirotti