Závěrečná etapa v ulicích Říma byla poněkud podivná. V úzkých ulicích starobylého Říma na staré dlažbě bylo závodění dost náročné a především nebezpečné. Rozhodčí se proto rozhodli etapu neutralizovat po třech okruzích. To znamenalo, že už se celkové pořadí nijak nezměnilo, ať už byly odstupy v cíli jakékoliv. Chris Froome proto už 80 kilometrů před cílem mohl slavit celkové vítězství. 

Společně s dalšími lídry si radši vystoupil z pelotonu a pomalu dokončil etapu s velkým odstupem za vítězem. Ale etapa jinak nebyla vůbec nudná. Závodilo se opravdu ostře a ani hromadný dojezd nebyl jistý. 

80 kilometrů před cílem vyprovokovali Mads Würtz Schmidt (Katusha Alpecin) a Alexej Lucenko (Astana) únik 18 závodníků, kteří si vypracovali náskok až 50 sekund. Poté zabral celek Quick-Step Floors a začal snižovat odstup. Chris Juul Jensen (Mitchelton-Scott) a Vjačeslav Kuzněcov (Katusha Alpecin) nechtěli být dostiženi a proto ze skupiny odjeli. A vydrželi na čele dlouho. Až 13 kilometrů před cílem, před nájezdem do posledního okruhu, je jezdci Quick-Step Floors dostihli. 

A na začátku posledního okruhu zaútočil Ryan Mullen (Trek-Segafredo), ke kterému se přidali Tony Martin (Katusha Alpecin), Danny van Poppel (LottoNL Jumbo) a Florian Sénéchal (Quick-Step Floors). Vypracovali si náskok 10 sekund a 6,5 kilometru před cílem k nim dojel Mattia Cattaneo (Androni-Sidermec), což bylo symbolické, protože téměř žádný únik 101. ročníku Giro ďItalia se neobešel bez jezdců tohoto profesionálního kontinentálního týmu. Ani ten poslední. 

4 kilometry před cílem dojela vedoucí skupina o celý okruh utrápeného Estebana Chavese (Mitchelton-Scott), který chtěl za každou cenu Giro dokončit, ačkoliv byl viditelně na konci se silami. Pětičlennou skupinu pronásledovali jezdci BORA-hansgrohe. A 3,5 kilometru před cílem uprchlíky dojeli. Vše se poté chystalo na závěrečný sprint. 

Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) přivezl svůj tým a Eliu Vivianiho na čelo pelotonu 1,5 kilometru před cílem. Belgický celek rozjel Vivianimu spurt, ale na zadním kole italského rychlíka číhal Sam Bennett a využil závětří, začal spurtovat později a byl rychlejší. Viviani projel zklamaný na druhém místě. Třetí skončil Jempy Drucker (BMC). 

Chris Froome dojel do cíle společně se svými týmovými kolegy s odstupem přes 17 minut, což mu nijak nezkazilo radost z prvního vítězství na Giro ďItalia. Stal se prvním britským vítězem italské Grand Tour a třetím mužem v historii, který vyhrál tři třítýdenní závody v řadě za sebou. Doposud to dokázali jen dva nejlepší cyklisté historie - Eddy Merckx a Bernard Hinault. 

Tom Dumoulin (Sunweb) rok po vítězství dokončil na druhém místě celkového pořadí, se ztrátou 46 sekund. První Grand Tour pódium v životě zaznamenal třetí Miguel Angel Lopez (Astana), který je také nejlepším závodníkem do 25 let. 

Maglia Ciclamino, fialový dres pro vítěze bodovací soutěže v Římě převzal Elia Viviani, vítěz celkem čtyř etap Gira a nejlepší sprinter. 

Chris Froome navázal po dvaceti letech na Marca Pantaniho a kromě růžového trikotu si odveze i modrý dres pro nejlepšího vrchaře. 

Foto RCS sport