V sobotu pokračuje sezóna podzimních klasik v Boloni a okolí. Jede se Giro dell'Emilia, jeden z nejtradičnějších italských závodů. Giro dell'Emilia končí okruhy přes stoupání San Luca. To měří 2,1 kilometru, má v průměru 10 % a maximálně 18 %. Závodníci ho vyjedou hned pětkrát a na samotném vrcholu je cílová čára. 

Většinou se rozhoduje v posledním stoupání, které je dostatečně dlouhé a těžké, aby závodníci útočící z pelotonu dohnali a předjeli uprchlíky. Loni však Giovannimu Viscontimu vyšel dlouhý únik a favorité už ho v posledním výjezdu nedostihli. Triumf týmu Bahrain Merida potvrdil druhým místem Vincenzo Nibali, třetí dojel Rigoberto Uran. 

Letošní startovní listina je zajímavá i pro českého fanouška. Závodit budou Roman Kreuziger a Jan Hirt. Oba jsou ve výborné formě, jak dokázali na Mistrovství světa. Kreuziger léčil přes týden drobné nachlazení a připravuje se na Kolem Lombardie, které se jede příští týden a českému cyklistovi vyhovuje více, protože je o něco delší (Giro dell'Emilia měří 209 kilometrů). Kromě Kreuzigera by v dresu Mitchelton - Scott měli startovat i Simon Yates a Jack Haig. 

Jan Hirt je zařazen do velmi silné sestavy Astany, kde figurují Miguel Angel Lopez, Jakob Fuglsang a Dario Cataldo. Lídrem by měl být Lopez, jemuž bude dojezd vyhovovat a Kolumbijci jsou na Giro dell'Emilia často úspěšní. Vyhráli zde Carlos Betancur, Nairo Quintana a Esteban Chaves.  

Největším favoritem bude nejspíš Gianni Moscon. Lídr Sky byl loni pátý, ale letos má lepší kondici a velkou motivaci. Na Mistrovství světa dojel na výborném pátém místě, ale spokojený nebyl. Ve čtvrtek obhájil italský titul v časovce a měl by být připraven bojovat o vítězství.   

Ambiciózní je také tým Bahrain Merida. Vincenzo Nibali bude lídrem, ale stále se neví, v jaké je formě. Na světovém šampionátu neuspěl, ale Giro dell'Emilia je kratší závod a mohl by uspět. Jedním z velkých favoritů je nepochybně Romain Bardet. Také Michael Woods a Thibaut Pinot a další hvězdy šampionátu v Innsbrucku.

V Itálii se bude závodit i v neděli. Jede se Gran Premio Bruno Beghelli, další jednorázový závod kategorie HC. Jedná se o něco snazší závod, který často končí spurtem, ale loni uspěl Luis Leon Sanchez v úniku. Závodit bude i Roman Kreuziger. 


Paříž - Tours mezi vinicemi 

Letošní ročník slavné klasiky Paříž - Tours je značně odlišný. Francouzskému závodu se přezdívá sprinterská klasika, ale letos to už pro sprintery nejspíš nebude. Pořadatelé totiž našli novou trasu, která v samotném závěru projíždí mezi vinicemi po nezpevněných cestách. 

Paříž - Tours je díky této změně odlišným závodem a pravděpodobně o hodně těžším. Cyklisté musí překonat devět sektorů o celkové délce 12,5 kilometru po cestách mezi vinicemi a celkem sedm krátkých a strmých stoupání. Poslední úsek končí pouze deset kilometrů před cílem. Závod se tak stává udeálním pro specialisty na belgické klasiky. Sprinteři to budou o hodně těžší. 

Mezi favority patří Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Oliver Naesen, Søren Kragh Andersen, Sep Vanmarcke a další klasikáři a také odolní a silní sprinteři. Vítězství nebude obhajovat Matteo Trentin, protože tým Mitchelton - Scott se závodu vůbec nezúčastní. Ani BMC, takže chybět bude i Greg Van Avermaet. 

Oba závody vysílá Eurosport. V sobotu od 15 hodin a v neděli od 15:15. 

Foto Sirotti