Veletrh všeho, co souvisí s cyklistikou, přinesl po dvou letech ticha lepší infrastrukturu, letovou dostupnost, velkorysé prostory a příležitost setkat se s odborníky na cyklistiku z celého světa. Do nového EUROBIKE CITY ve Frankfurtu zamířilo 33 780 návštěvníků z řad odborníků ze 105 různých zemí, přičemž o víkendu veletrh navštívilo 27 370 nadšenců cyklistiky. Pětidenní akce (13.-17. července) a zázemí šesti obřích hal slibovaly pestrý program, který z blízka prozkoumal tým ROUVY.

Pět akcemi nabitých dní přineslo stovky expozic a v nich přehled největších novinek světově známých firem, inovátorů i start-upů. Přes patnáct set vystavovatelů typu Garmin, GIRO, Bosch, UVEX, BRIKO, Cadex, BELL, EKOI LOOK, ELITE, Shimano, Campagnolo, MERIDA, SCOTT, KTM, Brompton, ZIPP, Bianchi, GIANT, ABUS a stovky a stovky dalších. K vidění tak nebyla jen nejnovější kola do různých terénů, softwary a aplikace pro indoor tréninky, ale i cyklo vychytávky, novinky, oblečení, obuv, příslušenství, bezpečnostní a ochranné pomůcky nebo třeba doplňky stravy. Součástí bohatého programu byly nejen konference, panelové diskuse, workshopy, přednášky, semináře, eventy nebo exhibice, ale i networkingové večeře.

Konference přinesly možnost poslechnout si novinky a trendy v oblasti mobility, vize budoucnosti, diskuse s vizionáři, ale i novinky ze start-upové zóny či tzv. "talks" - diskuse s odborníky o kolech, turismu, cyklo průmyslu, nových trendech a inovacích. Keynote speakerem se stala Janette Sadik-Khan, která je jednou z předních světových expertek na dopravu a městskou transformaci. Od roku 2007 do roku 2013 působila jako komisařka pro dopravu v New Yorku pod vedením slavného starosty Michaela Bloomberga a je zodpovědná za historické změny v ulicích tohoto města. Mluvila mimo jiné o městském plánování se zaměřením na obyvatele, přerozdělení prostoru, také o spolupráci mezi zainteresovanými stranami a roli cyklistiky v tom všem. Celý program je pro přehled zde.

Součástí programu byly i stovky expozic s horkými novinkami. Přehled toho nejlepšího z těch tradičnějších přinesl Ollie ve videu pro kanál GCN (Global Cycling Network).

Mezi klenoty řadí např. protiblokovací brzdový systém (ABS) pro kolo, nové kolo Cadex Tri Bike, technologii Elite (např. zařízení na sterilizaci lahví) nebo Giro přilby se světly a spoustu dalších zajímavostí. Kolegy z ROUVY zaujaly spíše indorove novinky: v ELITE Cycling představili chytrý ventilátor tzv. cool fan s ovládáním rychlosti na základě srdečního tepu sportovce, rychlosti, výkonu nebo dokonce i tělesné teploty (se senzorem CORE Body Temp). Další zajímavostí byla novinka v oblasti příslušenství, jde o tzv. rocker plates. Je to  indoorová jízda na kole na jakémsi speciálně upraveném skateboardu - ano, zní to neuvěřitelně, ale podívejte se, jak tato kombinace vypadá na Gymrail’s moving platform. A North Pole Engineering se chystá uvolnit bezdrátový konektor, který dokáže “zabalit” až 5 signálů do jednoho kabelu a nabízí i další super vychytávky - třeba převod signálu z hodinek.

Program vyplňovaly i zážitkové eventy, kde se návštěvníci mohli seznámit se světovými legendami, podívat se na různé exhibice nebo se zúčastnit již zmíněných networkingových večeří a debatovat o budoucnosti s předními futurology, dopravními experty a mnoha dalšími významnými opinion makery. 

Jednou ze zážitkových akcí byla např. show jedinečného a výjimečného Dannyho MacAskilla nebo EuroBike Skyline Rides. Venkovní plocha mezi halami 9 a 22 byla dějištěm adrenalinových exhibic. Nejlepší světoví MTB slopestyle jezdci předvedli na 130 metrů dlouhé dráze nejlepší triky a skoky. Superhvězdy jako Emil Johansson (vyhrál např. Triple Crown, mistr světa FMB), Erik Fedko (3. místo v Crankworx Rotorua), Tomas Lemoine (celkové vítězství v Crankworx Speed&Style World Championship v roce 2018, 2020 dvě 1. místa v Rotorue a Innsbrucku) nebo Thomas Genon (mistr světa FMB, několik let  v Top 5 FMB Diamond Series) - tito borci předvedli akční show plnou velkolepých skoků, triků a dropů, při kterých se divákům tajil dech. Nechyběly ani workshopy, kde profesionálové triky vysvětlovali zájemcům naživo a kde si fandové mohli kola zapůjčit a sami vyzkoušet, jak "vzlétnout".

Přeneseně "pod jedinou střechou" tak byly k vidění novinky z oblastí hardware i software - od nejnovějších modelů celých kol, jednotlivých komponent, příslušenství, doplňků výbavy, softwarových programů pro zlepšení tréninků a všeho dalšího, co s cyklistikou vůbec souvisí. 

Příští ročník se bude konat opět ve Frankfurtu v termínu od 21.-25. června 2023 a určitě se bude nač těšit.