Ještě v pátek stokilometrovou trasu mezi Benátkami nad Jizerou, Mladou Boleslaví a Louční zkropily mohutné deště, jejichž následky, resp. kaluže, zůstaly až do neděle. „Hlavně, v klidu,“ varovali pořadatelé na startu. Marně. Hned na prvním gravel sektoru vlítla špice do hluboké louže, která nešla objet. Luboš Pelánek, cyklista se zkušenostmi z italských profitýmů, přeletěl přes řídítka a zůstal ležet. Dokonce přistál vrtulník záchranné služby, naštěstí odletěl s prázdnou a natržené obočí s naraženým hřbetem obstarala běžná sanitka. Každopádně pole se už tady začalo trhat.

Napomohla tomu i tři stoupání ze tří stran na cyklokrosové Holé vrchy (celkové převýšení činilo 857 metrů). Ve sjezdech pak přicházely i defekty. Bukolickou pohodu přinesl průjezd farmářským krajem na Nymbursku, romantické pohledy na zámky Mcely i Loučeň, než vypukla bitva o finální umístění. Poslední ze třinácti šotolin měla 5,5 km, už už se ukázal cílový Vinařický zámek, ale zdaleka nebylo rozhodnuto.

Ne nadarmo a nezaslouženě se tenhle závod pyšní přezdívkou české Roubaix nebo Strade Bianche… Osmičlenná vedoucí skupinka od osmdesátého kilometru odpojovala postupně vagónky, až zbyly jen tři do posledního kopce. Tady se ještě neudržel Václav Nežerka (Lawi stars) a v posledním stoupání přišel spurt na hrubou výkonnost. „Jonáš (Vojtěch) mě zkusil zaskočit, já se mu chytnul, zůstal zašitej a vykoukl jsem v pravou chvíli. Už jsem toho měl taky dost,“ popisoval vítěz Filip Adel (Superior), reprezentant v maratonu na horských kolech, který se tady pěkně naladil na světový šampionát v Dánsku za tři týdny.

„Jel jsem tu poprvé a líbilo se mi to moc,“ říkal. „Příjemná změna v programu sezony, měl jsem volněji a tak jsem rád přijel. Bylo to hodně do tahu, což se mi hodí do přípravy. Nejel jsem závod na silnici už několik let a byl jsem až překvapený, jak to tady bylo divoký. Když jsem viděl ten karambol hned na začátku, říkal jsem si, do čeho jsem se to jenom pustil,“ vrtěl hlavou.

Zvolil kolo Xroad, což je silničnější gravel, na kterém trénuje a odjel na něm i letošní premiérový gravelový mistrák. „Neměl jsem zálusk na úniky, naštěstí se vepředu dobře spolupracovalo. Bylo to příjemné svezení, bavilo mě,“ hodnotil spokojeně závodní neděli. V cíli měl čas 2:40, o deset minut horší než byl nejlepší loňský. Druhý obhájce prvenství Jonáš Vojtěch (LawiStars) si nezapsal víkendový double – o den dříve byl členem vítězného týmu Kalokaghathia aliance dvojčat Svobodových na multivytrvalostním GigaCzech v Mělníku.Díky druhému místu se ale dostal na čtvrté místo průběžného pořadí RoadCupu a drží naději na konečný triumf (zatím vede Štěpán Kopecký také z Lawi Stars). Václav Nežerka nyní dojel třetí devět vteřin za nimi. Skvělou atmosféru ještě umocnila soutěž o sud piva pro nejlepší fanoušky, získali ho Loučenští.

Početně slabší dámské sestavě jasně vládla Nikola Nosková, která nastoupila týden po mistrovství Evropy na silnici v Mnichově. S desetiminutovou ztrátou na vítěze přijela 16. v absolutním pořadí. „Zůstala jsem ve druhé skupince hned při tom prvním karambolu, hodně se to tam nadělilo a zbrzdilo mě to. Naštěstí jsem i zbytek trati zvládla bez defektu a bez pádu, jsem docela spokojená. Je to určitě něco jiného než normální silniční závod…,“ říkala poté, co si spravila náladu po Evropě. „Tam to bylo hodně náročné, nejela jsem letos žádný takový závod a navíc taková rovina. V padesátce jsem se svojí váhou odpadala z háku a spíš bojovala sama se sebou. Chci objet zbylé české závody a nachystat se na další sezonu,“ plánuje si mnohoznačně. Zdá se, že by mohlo dopadnout opět zajímavé angažmá. Zásluhou pátého vítězství v letošním RoadCupu drží samozřejmě vedení v průběžném pořadí před posledními závody.

Těmi budou 3. 9. Tour de Zeleňák a 8. 10. Tour de Brdy.

Kompletní výsledky Lawi Tour Classic

Průběžné pořadí RoadCupu