„V cestě mi dnes stálo mnoho překážek na to, abych mohl vyhrát,“ řekl MVDP.  Jak se to odehrálo? První vyrazil Laurens Sweeck (Crelan/Corendon), van der Poel zaváhal na startu, pak ho postihl i mechanický problém s řetězem a propadl se na 27. pozici. Ve druhém kole šel do čela Van Aert, van der Poel se dotáhl do první skupiny, Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers) vedl druhou a posléze zajel i nejrychlejší okruh. Van der Poel útočil, ale na špici šel znovu Van Aert, pak dokonce i Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen). V závěru předposledního kola Van der Poel spadl a Van Aert znovu vyrazil! Také on upadl, ale nakonec si přece jen dojel pro 86. vítězství!

SI202401210149_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

„Byla to moje hloupost,“ usmíval se omluvně v cíli Van Aert. „Měl jsem náskok a nechtěl riskovat při skocích přes překážky na kole a nakonec o ně při běhu zakopl…,“ vysvětloval moment, kdy navíc ulomil sedlo. „Teď mě bolí zápěstí a to je snad osud, moje matka si ho včera zlomila,“ vyprávěl ještě. „Mathieu měl smůlu, ale stejně jsem musel porazit hodně soupeřů a nebylo to jednoduché. Mám krásný den. Moje plány pro mistrovství světa se nemění, ale ukázalo se dnes, že i tam může přijít o zajímavý závod,“ dodal. Van Aert dosáhl v zimě třetí letošní výhry z 9 závodů, po menším Essenu zvedal ruce nad hlavu i v Superprestigi v Zolderu 27. 12..

„Ten silniční úsek do kopce byl příliš krátký na to, abych tam setřásl jezdce jako Wout. Jak jsem pak spadl na písku, narazil jsem si rameno, ale není to nic vážného, můžu pokračovat v tréninku. Tvrdě jsem trénoval už teď, cítím to ještě v nohou. Za dva týdny chci být nejlepší,“ říkal Van der Poel. Neodpustil si však kritiku trati. „Takové krosy by se už neměly jezdit a to jsem povídal i loni, když jsem tu vyhrál. Publiku se to napětí až do konce líbí, ale není tady možné ve vyrovnaném průběhu odjet.“

SI202401210145_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Vanthourenhout zůstal o kousek druhý, třetí příčku vybojoval Thibau Nys (Baloise/Trek Lions). Čtvrté místo Eliho Iserbyta (Pauwels Sauzen) znamená téměř jisté celkové prvenství v seriálu, neboť Joris Nieuwenhuis (Baloise/Trek Lions) skončil až jedenáctý.

Český mistr Michael Boroš (Elkov/Kasper) zajel velmi dobré 15. místo (-1:31), za sebou nechal vítěze dvou letošních světových pohárů Pima Ronhaara (Baloise/Trek Lions, 16.) nebo loňského celkového vítěze Swecka. Teprve třetí závod sezóny dokončil Šimon Vaníček (ČEZ Tábor) jako 34. (-5:17).

Van Empel vítězí, světový pohár má ale Alvarado

Na startu závodu žen se objevila kompletní špička, bohužel kromě Kristýny Zemanové, která po Králi cyklistiky vinou pátečních problémů s leteckým spojením neodcestovala.

Ze souboje silné ženské čtyřky brzy odpadla čerstvá nizozemská šampionka Lucinda Brand (Baloise/Trek Lions), která si před dvěma týdny při pádu v Zonhovenu zlomila nos. V trojici vpředu nejčastěji zaostávala vedoucí žena světového poháru Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceunick), ale vždy se dokázala houževnatě dotáhnout. Až v posledním kole vyrazila dravě Puck Pieterse (Fenix/Deceuninck), Van Empel se snažila marně kontrovat.

Nádherný souboj gradoval až téměř do cílové rovinky, i na překážkách, které Pieterse skákala v sedle, se bleskově slézající mistryně světa dokázala udržet. Až snad v posledním možném místě ještě v terénu se zvládla v zatáčce prosmýknout před ní a na asfaltu už krátkým nástupem rozhodla. Je to 32. triumf její kariéry, v letošní sezóně nevyhrála jen 2 z 15 startů. „Myslím, že si to diváci užili,“ usmívala se.

Alvarado splnila plán, třetím místem si zajistila celkové prvenství ve světovém poháru. „Je to poprvé, poslední věc, která mi chyběla. Spadl mi řetěz, v druhé polovině závodu mě bolela záda… Jsem šťastná,“ radovala se.

Brand dojela čtvrtá, aspoň vyhrála souboj druhé skupinky, kde si velmi dobře vedla Kata Blanka Vas (SD Worx/Protime). Medailové pořadí kategorie do 23 let bez Zemanové vypadalo tentokrát takto: 1. Schreiber, 2. Backstedt, 3. Bentveld. Jediná česká zástupkyně Simona Spěšná (jb Brunex/Superior) dojela 32. (-5:14), tedy bez bodu.

V Benidormu se jelo na netypicky suché trati po většinou náročné silniční přípravě. Uvidíme, jak elitní jezdci ještě vyladí formu na poslední dva vrcholné podniky! Poslední světový pohár se jede v neděli v nizozemském Hoogerheide, které tak symbolicky předá štafetu pořadatele mistrovství světa Táboru. Světový šampionát tam proběhne 2.-4. února.

Pořadí světového poháru po 13 ze 14 závodů

Muži: 1. Iserbyt 317, 2. Nieuwenhuis 283, 3. Van der Haar 273,… 22. Boroš 77.

Ženy: 1. Alvarado 337, 2. Pieterse 290, 3. Brand 259,… 14. Zemanová 126.