Příležitostí předvést se v dobré formě měli nejrychlejší muži světového pelotonu opravdu hodně. Hned několik hvězd startovalo na Kolem Kalifornie, Kolem Belgie, Kolem Švýcarska, Kolem Slovinska a dalších závodech. Komu se dařilo a kdo formu teprve hledá? 

Peter Sagan

Mistr světa je jedním z nejspolehlivějších závodníků současnosti. Každý rok vyhraje něco velkého a také letos už má splněno. Ale na Kolem Kalifornie a Kolem Švýcarska nebyl tak úspěšný jako v minulosti. V Kalifornii poprvé v kariéře nevyhrál žádnou etapu a ve Švýcarsku jen jednu. Přesto je docela jasné, že na Tour de France vyhraje zelený dres a nejspíš přidá i nějakou etapu. Očekáváme, že vyhraje těžší etapu, ale uspět může i v klasickém spurtu. 

Fernando Gaviria

Kolumbijského sprintera čeká debut na Tour a očekává se od něj několik vítězství, protože bude lídrem týmu Quick-Step Floors. Gaviria zářil v Kalifornii, vyhrál tři etapy a nedal nikomu jinému šanci vyhrát. Porážel Sagana, Caleba Ewana a další. Ale ve Švýcarsku se trochu zadrhl. Sprinty v Americe a v Evropě jsou velmi rozdílné, na širokých amerických silnicích je to snazší. Gaviria bude mít jednoznačně nejlepší týmovou podporu, ale musí udržet nervy na uzdě. Občas začíná spurtovat příliš brzo a také často padá. Nepochybně bude na začátku Tour nervózní, ale když brzo vyhraje a spadne z něj tlak, mohl by dominovat. 

Marcel Kittel

Nejlepší sprinter loňské Tour se po přestupu do Katusha Alpecin trápí. A nemůže za to jen nefunkční spolupráce při rozjíždění spurtů, ale především velmi špatná fyzická kondice německého závodníka. Kittel vyhrál dvě etapy na Tirreno - Adriatico a zdálo se, že je vše na dobré cestě, ale po odpočinku se vrátil k závodům velmi slabý Kittel. V Kalifornii propadl, jen v 1. etapě dojel čtvrtý. V dalších etapách se už do spurtu nedostal. Na Rund um Köln se ke spurtu dostal, ale křeče ho zastavily a dojel na pátém místě. A ani ve Slovinsku se nezlepšil. V žádné etapě se nedostal ke spurtu, je těžký, v závěru etap mu nezbývají síly, nedokáže se udržet svých týmových kolegů a propadá se pelotonem. Spíše ze zoufalosti se v těžké etapě vydal do úniku. Když na Tour nevyhraje, bude to ztracený rok, ale dokáže vylepšit svou kondici? 

André Greipel

Zkušený Němec už není nejmladší a dominovat už nejspíš nikdy nebude, ale tým Lotto Soudal je na něm stále závislý. Ale už možná naposledy, vedení týmu totiž shání mladší náhradu. Greipel byl na jaře zraněný a vrátil se na 4 dny Dunkerque a Kolem Belgie ve velkém stylu. Vyhrál na obou závodech dvě etapy, ale ve Švýcarsku se neprosadil. Byl úplně neviditelný. Cílem na Tour je jedna etapa, ale bude mu už 36 let, prosadí se v konkurenci mladších rychlíků? 

Mark Cavendish 

Další smolař jarní sezóny. Mark Cavendish na začátku roku několikrát upadl, musel se dlouho léčit a zatím se do formy nedostal. Na Kolem Yorkshiru, Kolem Kalifornie i Kolem Slovinska byl slabý. Cavendish je nejlepším sprinterem historie, nebo jedním z nejlepších, ale letos se nic nedaří. Zdá se, že nemá vytrvalost, rychlost a ani se nechce tlačit do nebezpečných spurtů. Na Tour většinou pookřeje, jenže musí najít formu a to bude hodně těžké. 

Nacer Bouhanni

Francouzský sprinter letos prožívá další sezónu jako na horské dráze. Na začátku roku nebyl úspěšný, schytal kritiku od vedení svého týmu Cofidis a hlavně se dostal do několika konfliktů s týmovými kolegy a sportovními řediteli. Cedric Vasseur, nový šéf Cofidisu, mu pohrozil absencí na Tour a Bouhanni začal vítězit. Během posledního měsíce vyhrál pětkrát, ale vztahy v týmu jsou stále špatné. Bouhanni měl v úvodní etapě Route d'Occitanie rozjet spurt Christophu Laportemu, ale to neudělal a sám etapu vyhrál těsně před Laportem. Cofidis získal první dvě místa v etapě, ale Bouhanni a Laporte se opět nepohodli. Jako projev dobré vůle pomáhal udávat tempo na čele pelotonu ve 3. etapě pro Daniho Navarra, lídra do kopců. Stále doufá, že na Tour bude. A Cofidis by udělal chybu, kdyby ho nechal doma. Je sice problematický typ, ale potenciál má velký a při dobré shodě okolností by mohl vyhrát etapu. 

Dylan Groenewegen

Superrychlý Nizozemec je letos velmi úspěšný. Od začátku roku vítězí a uspěl i ve Slovinsku. Letos už podeváté. On a Gaviria jsou budoucností a možná i současností hromadných dojezdů. Groenewegen má s Tour skvělou zkušenost, loni vyhrál v Paříži. Letos chce víc etap a rychlostně na to rozhodně má. V absolutní rychlosti mu jen málokdo konkuruje. Otázkou je týmová podpora. LottoNL Jumbo pojede na dva lídry Stevena Kruijswijka a Primože Rogliče a v porovnání s Quick-Stepem na tom bude o něco hůř. 

Arnaud Démare 

Francouzský mistr Arnaud Démare se v průběhu Kolem Švýcarska nezdál být příliš silný, ale nakonec překvapil vítězstvím v etapě do Bellinzony. Dokázal porazit Fernanda Gaviriu v přímém souboji a to není snadné. Démare vyhrál teprve podruhé v této sezóně, ale vítězí jen na velkých závodech, v březnu na Paříž - Nice a nyní ve Švýcarsku. Pokud přidá etapu na Tour de France, bude mít letos splněno. Groupama-FDJ na něj spoléhá, bez Thibauta Pinota bude jasným lídrem a největší nadějí na etapový úspěch. 

Michael Matthews 

Loňský vítěz zeleného dresu má letos pravděpodobně smůlu. Těžko v celkovém hodnocení bodovací soutěže porazí Petra Sagana. Matthews je vynikající sprinter a všestranný cyklista, ale Sagan je lepší. Na Tour zůstává cílem bodovací soutěž a aspoň jedna etapa, ale od začátku roku se mu příliš nedaří. Žádný spurt letos ještě nevyhrál, nevyšly mu klasiky a jediné vítězství zaznamenal v prologu Kolem Romandie. 

Alexander Kristoff

Mistr Evropy stále vyhrává poměrně pravidelně a často, ale už ne na největších závodech. Čeká se od něj víc, přece jenom je to vítěz dvou monumentů a druhý muž světového šampionátu. Kristoff si je vědom svých nedokonalostí. Sám tvrdí, že potřebuje shodit dva kilogramy, aby byl v ideální formě na Tour. To bude velmi těžké. Kristoff není tlustý, ale potřeboval by být o něco málo lehčí, aby v kopcích dokázal konkurovat klasikářům jako je Sagan a lehkým sprinterům, jako je třeba Caleb Ewan. Není totiž rychlý jako čistokrevní sprinteři, potřebuje těžší dojezd, ale když mu kvůli vyšší váze chybí ve finiši síly, nemůže uspět. Zda se mu podaří své tělo vyladit, uvidíme až na Tour. 

Caleb Ewan

Od malého Australana se čeká víc. Naposledy vyhrál v únoru a od té doby nic. To není dobré. V Kalifornii nestačil na Fernanda Gaviriu a ve Slovinsku se také neprosadil. Po druhém místě na Milán - Sanremo byl několikrát druhý a třetí, ale na vítězství čeká už přes čtyři měsíce. 

Sonny Colbrelli 

Když prší, je těžko k poražení. Sonny Colbrelli se v mokrých závodech vyžívá a předvedl to i ve Švýcarsku. V těžkém spurtu 3. etapy Kolem Švýcarska nasadil ke sprintu velmi brzo a dokázal za sebou udržet Gaviriu i Sagana. Bylo to teprve druhé letošní vítězství, ale Colbrelli často dojíždí v popředí, už pětkrát dokončil na druhém a třetím místě. I on potřebuje těžší etapy, ve kterých se vepředu neudrží těžší sprinteři. 

Ostatní

Na Tour de France se každoročně chystá spousta spurterů. Magnus Cort Nielsen, Edvald Boasson Hagen, Matteo Trentin, John Degenkolb, Daryl Impey, Christophe Laporte a další budou muset předvést něco zvláštního, aby se na Tour prosadili. Vyhrát sprinterskou etapu je na Tour mimořádně těžké. Podle současné formy nejvíce věříme trojici Peter Sagan, Fernando Gaviria a Dylan Groenewegen. Sprinterské souboje budou nepochybně mimořádně zajímavé. 

Foto Sirotti