Ředitel závodu Jožo Pukalovič se právě vrátil ze setkání 14 pořadatelů L´Étape v pařížském cíli. „Nějakou inspiraci jsme nabrali. Vycházíme sice z jednotného mustru, ale každý si to děláme podle svého a je pak zajímavé se o tom pobavit,“ říká.

Zařazení do seriálu RoadCup podporuje třicet let po rozdělení společného státu nejen česko-slovenskou vzájemnost, už teď se chystá okolo 150 českých cyklistů. Ale možná bude také zárodkem budoucí česko-slovenské verze L´Étape, která by pomohla sytit poptávku. Slovenská zastávka obohatí sérii už potřetí, mimochodem jezdí se už v 21 zemích a počet zúčastněných stoupá přes padesát tisíc za rok.

Loni jelo na Slovensku přes šest stovek účastníků, letos se chystá až tisíc. Loni vyhrál elitní český neprofík Michal Kollert, patnáctý na nedávné L´Étape du Tour de France na trati etapy do Morzine. Druhý skočil triatlonista Richard Varga, čtyřnásobný mistr světa v aquatlonu a účastník olympiády v Riu. Mezi ženami se radovala Zuzana Boháčová. Ti všichni se vydají za obhajobou ceněných pozic.

Zahraničním ambasadorem bude po loňském Markusi Burkhardtovi, německém vítězi klasiky Gent-Wevelgem 2007, tentokrát Geoffroy Lequatre. Francouzský vítěz etapáku Okolo Británie 2008 a bývalý člen stájí Crédit Agricole, Cofidis nebo RadioShack, nyní majitel značky G4, která dodává dresy. Potkáte i Jozefa Regece, vítěze dvou etap Závodu míru, včetně černobylského ročníku 1986, Lenku Ilavskou, slovenskou vítězku Gira d´Italia 1993, nebo cyklokrosového mistra světa památného roku 1989 Ondreje Glajzu. Tradičně pojedou bratři Peter a Martin Velitsové, kteří mají v součtu devět účastí na Tour de France a nyní vedou vlastní úspěšnou značku cyklistického oblečení Isadore.

Chystají se opět pestré trasy přes město, roviny, vinohrady i hory - 112 km s převýšením 1700 metrů, tři velké kopce (Strmina, Pezinská Baba a Velký Javorník/Biely Kríž) v Malých Karpatech a pak legendární Kamzík na závěr. Dále kratší 60 km s 900 metry. Mění se epicentrum, původní Štrkovec u městského jezírka nahradí náměstí M. R. Štefánika v Eurovea blíže centru. „Očekáváme díky tomu vyšší návštěvnost nejen přímých účastníků a taky můžeme nabídnout více prostor včetně parkování třeba i v nedalekém obchodním centru,“ vysvětluje ředitel.

Slovenský program poběží, resp. pojede po celý týden, můžete tedy vyrazit na pár dní za prázdninovou cyklistikou do bratrské destinace. Už v úterý se chystá ženská projížďka s Bratislavskými bohyněmi, od čtvrtka s dalšími osobnostmi, obvykle okolo 45 km, včetně návštěvy galerie Danubiana. V pátek už bude otevřená registrace a pojede se 50 km přes tři země Slovensko, Maďarsko a Rakousko. V sobotu se pak vydají do akce děti, k tomu třicetikilometrová rodinná jízda, focení s německým čertem Didim, představení legend a elitních závodníků.

V neděli už v 5.30 můžete vyrazit na společnou snídani a rozcvičku, v 7 hod. start, první se očekávají v cíli za necelé dvě hodiny. „Pojede se za plně uzavřeného provozu a ještě hrozí vysoké teploty, přitom svítá ještě brzy,“ vysvětluje časný budíček Jožo Pukalovič.

Tak vzhůru k Dunaji!