Strade Bianche čeká možná nejtěžší ročník v historii, nejen kvůli konkurenci, ale především kvůli počasí. Zatím je chladno a na některých místech trati leží sníh. Ale je téměř jisté, že o víkendu přijde oteplení, ale také dešťové srážky. Na počasí mělo Strade Bianche zatím vždy štěstí, ale letos to nejspíš bude jiné. Na rozmočených bílých cestách bude závod o něco těžší a otevřenější. 

Letošní ročník Strade Bianche začíná i končí v Sieně. Na cyklisty čekají 184 kilometry ve zvlněné krajině italského Toskánska a jedenáct prašných úseků, o celkové délce 62 kilometry. Start bude na Piazza della Liberta a cíl na slavném Piazza del Campo. Rozhodujícími částmi závodu jsou tři závěrečné prašné úseky a cílový výjezd po Via Santa Caterina. Většinou zvítězí ten, kdo je na kopci a v další zatáčce první, protože poslední metry před nájezdem na Piazza del Campo vedou úzkou ulicí a po starobylé dlažbě a předjíždět zde je téměř nemožné. Na spurt už není místo.

Vývoj závodu bývá každý rok podobný. Peloton se roztrhá na malé skupiny, protože trať závodu je velmi náročná, nejde ani tak o nezpevněné silnice, ale především o mnoho prudkých výjezdů. Ty velmi rychle ubírají síly a na čele zůstávají jen nejsilnější. V dešti by selekce mohla být ještě o něco větší. 

Favorité

Velkých favoritů a kandidátů na vítězství je celá řada. Mezi největší favority patří Zdeněk Štybar, který na Omloop Het Nieuwsblad jasně ukázal, že zimní přípravu nezanedbal, je ve formě a připraven bojovat o vítězství. Štybarovi Strade Bianche jde, je to jeho nejoblíbenější závod, vyhrál v roce 2015, o rok později dojel druhý a loni byl čtvrtý. ,,Strade Bianche je mým oblíbeným závodem, nikdy jsem zde nebyl horší než čtvrtý,  snad dokážu zajet další dobrý výsledek. Moje výsledky se zhoršují, tak doufám, že to dokážu obrátit."

Štybar bude lídrem týmu Quick-Step Floors, který nominoval i Philippa Gilberta. Belgičan vyhrál Strade Bianche v roce 2011, ale od té doby se jako závodník změnil. Už není tak silný v kopcích a od roku 2012 Strade Bianche nejel. Bylo by logické, kdyby jedničkou týmu byl Zdeněk Štybar. 

Michal Kwiatkowski bude obhajovat vítězství a pokusí se dotáhnout na rekord Fabiana Cancellary, zatím jediného trojnásobného vítěze závodu, po kterém je pojmenován i jeden úsek steratta. Kwiatkowski je ve formě, na Kolem Algarve to jasně demonstroval, špatné počasí by měl zvládnout jak psychicky, tak i technicky. A má k dispozici velmi silný tým. Sky nemusí sázet jen na něj, mezi favority patří i Gianni Moscon. Pomáhat bude Lukasz Wisniowski, druhý muž Omloop Het Nieuwsblad. Štybara a Kwiatkowského řadíme mezi favority nejvýš. 

Jenže na Strade Bianche se chystá i ,,El Imbatido" - neporazitelný, jinak znám jako Alejandro Valverde. Valverde je na začátku sezóny jednoznačně nejlepším cyklistou na světě. Vyhrál už pět závodů, z toho dvě celková pořadí etapových závodů. Sice mu táhne na 38 let, ale je snad ještě lepší, než byl loni. Valverde nemá na Strade Bianche nikterak výjimečné výsledky, nejlépe byl dvakrát třetí v letech 2014 a 2015. Jenže od té doby se ještě o něco zlepšil, poslední ročník vynechal a letos by měl jet o vítězství. Na druhou stranu mu nejspíš nebude vyhovovat déšť a po skončení Abu Dhabi Tour měl žaludeční potíže a zvažoval, zda do Itálie jet. Mezi velké favority ho však zařadit musíme. 

Peter Sagan se konečně představí i v Evropě a zkusí poprvé vyhrát Strade Bianche. Pro mistra světa to není největší úkol jarní sezóny, ale je jedním z favoritů. Dvakrát skončil druhý, loni kvůli nemoci vzdal. Na Sagana bylo Strade Bianche vždy příliš těžké, několikrát bojoval o vítězství, ale nezvládl poslední výjezd v ulicích Sieny. Uvidíme, jakou bude mít formu, ale favoritem číslo 1 podle nás není. 

Belgičan Greg Van Avermaet má na Strade podobné výsledky, jako jeho úhlavní rival Peter Sagan. Dvakrát byl druhý a v úzkém výběru nejlepších závodníků je skoro vždy, ale poslední kopec je pro něj většinou příliš těžký. Loni skončil druhý, to by byl úspěch i letos, protože si nepřeje déšť, chlad a bláto. 

Astana řádí ve všech koutech světa a chce v tom pokračovat i v Itálii. Lídrem týmu bude Alexej Lucenko. Vítěz Kolem Ománu byl výtečný i minulou sobotu na Omloop Het Nieuwsblad a zdá se, že začal naplňovat své předpoklady. Astana má v týmu i Morena Mosera, bývalého vítěze Strade Bianche. 

Strade Bianche je zajímavé tím, jak se zde míchají specialisté na jednorázové závody a kostky se specialisty na etapové závody a vrchaři. Aspoň někteří vrchaři. Mezi ně můžeme zařadit Toma Dumoulina a Vincenza Nibaliho. A zvědaví jsme i na Romaina Bardeta, který také umí zajet jednorázový závod, pokud je dostatečně selektivní. Nibali nikdy na Strade Bianche nezajel dobrý výsledek, ale v jednorázových závodech se postupně zlepšuje a vyžívá se ve špatném počasí. Tom Dumoulin zaujal loni, když skončil pátý. 

Opomenout nesmíme ani Belgičany. Gilberta a Van Avermaeta jsme už zmínili, Tim Wellens, loni třetí, nestartuje, ale nahradí ho Tiesj Benoot. Pro něj je Strade Bianche jako dělané, loni dojel na osmém místě. Sep Vanmarcke nadchl na Omloopu a i když je italský závod na něj hodně těžký, už zde dokázal dojet čtvrtý. A co Wout van Aert? Cyklokrosařům to tu jde, trojnásobným mistrům světa obzvlášť. Van Aert a jeho tým Vérandas Willems - Crelan obdrželi pozvánku až dodatečně, v původním výběru pořadatelů chyběli. Jenže manažer tymu Nick Nuyens s pořadateli i poté komunikoval a po vítězství van Aerta na Mistrovství světa se společnost RCS sport rozhodla tým pozvat. 

Favorité Strade Bianche podle RoadCycling.cz:

***** Michal Kwiatkowski, Zdeněk Štybar

**** Alejandro Valverde, Peter Sagan

*** Greg Van Avermaet, Gianni Moscon, Alexej Lucenko

** Tiesj Benoot, Sep Vanmarcke, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali

* Philippe Gilbert, Diego Ulissi, Wout van Aert, Romain Bardet

Foto Sirotti