32letý český mistr patří od začátku své silniční kariéry k nejlepším cyklistům, už sedm let za sebou se mu pokaždé podařilo vyhrát aspoň jeden profesionální závod. Loni to bylo těsné, protože na mezinárodní scéně nezvítězil, ale domácí titul se mezi profesionální vítězství počítá taky. Před novou sezónou ale doufá v lepší výsledky. 

,,Rok 2017 byl složitý a jsem motivovaný se zlepšit. Chci vyhrávat závody. Klasiky, etapy, na tom nezáleží, chci vyhrávat a oplatit týmu důvěru. Přes zimu jsem tvrdě pracoval, mám za sebou dobrou přípravu a nemůžu se dočkat startu klasik na Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche a ostatních jarních závodech. Poté poprvé pojedu Giro ďItalia. Jsem na to zvědavý a doufám, že to bude dobrá zkušenost.", řekl Štybar na představení týmu Quick-Step Floors ve španělském Calpe. 

Start na Giro ďItalia je zajímavou změnou programu, ale český šampión by zde mohl mít mnohem více příležitostí, než na Tour de France, kam směřují Fernando Gaviria, Bob Jungels a Julian Alaphilippe a Štybar by si volnosti užívat nemohl. Ale zatím nebylo řečeno, že se na start Tour, kterou letos zdobí i kostky Paříž - Roubaix, nepodívá. Italský závod pojede Elia Viviani, nová akvizice týmu, jemuž by Štybar měl pomáhat, ale bude zde i dost klasikářských etap. 

To nejdůležitější se však bude dít na jaře. Štybar je členem kolektivně nejsilnějšího týmu světa na kostkách. Bez Toma Boonena je jasnou jedničkou Philippe Gilbert, vítěz Kolem Flander a Amstel Gold Race. Gilbert chce svá vítězství na Kolem Flander, Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie doplnit o zbývající dva monumenty. Pojede proto Roubaix, které vynechával, aby byl v kondici na ardenské klasiky. 

Gilbert bude na Roubaix lídrem, ale nemá tolik zkušeností s francouzským závodem a větší naději na úspěch mají Zdeněk Štybar a Niki Terpstra. ,,Pojedu Sanremo a Roubaix, což není pro nikoho překvapení. Nebude to lehké, protože i když jste nejsilnější muž v závodě, můžete snadno prohrát." 

Ve 35 letech je Gilbert nejstarším závodníkem týmu, na opačné straně je další lídr, mladý Fernando Gaviria. Kolumbijec pojede poprvé Tour de France a Patrick Lefevere, manažer týmu, nepochybuje, že Gaviria dokáže porážet hvězdy sprintů, jako jsou Marcel Kittel a Mark Cavendish. Jenže Gaviria nechce být jen sprinter, chce vyhrávat i klasiky: ,, Doufám v hladký start sezóny, abych na klasikách byl v nejlepší formě. Těším se na kostkové klasiky, které opravdu miluji."

Gaviriova snaha uspět na kostkách ještě zvyšuje konkurenci uvnitř týmu. Zdeněk Štybar tedy opět nemusí dostat tolik příležitostí, jako v jiném týmu. Ale na specifické závody, jakými jsou Strade Bianche a Paříž - Roubaix, dlouhodobě nikoho lepšího v Quick-Stepu nemají. Štybar se na Roubaix pomalu přibližuje vítězství. Není to snadné, protože královna klasik odměňuje především zkušené a neodbytné. Ale Štybar se blíží a rok 2018 může být jeho nejlepším. 

Foto Sigfrid Eggers