Trasa nakonec splnila naše očekávání, i když na poslední chvíli vypadl velký šestikilometrový kopec Karlov. Voda podemlela přes zimu silnici, trošku nás to opozdilo,“ říká Josef Říha z CK Pardubice, ředitel Dekom Systém Sudety Tour, jak zní celý název obnoveného závodu. Jeho posledním vítězem z roku 2013 je legenda Jaroslav Kulhavý. Snad symbolicky biker, jakoby potvrzující sepětí s místní bikerskou scénou. Ostatně otec zakladatel (závodu v roce 2004) Tomáš Čada dostane za své nehynoucí zásluhy navždy startovní číslo 1…

Včera také šéf Říha obeslal účastníky detailním rozborem trati a upozorněním na nebezpečná místa. „Ukaž si a zakřič,“ doporučuje. Projíždění po sjezdu rušným Adršpachem bude jistě náročnou prověrkou, dvě gravelové sekce spíše zpestřením. 

Epicentrum se přesouvá čerstvě do Broumova, města zádumčivé krásy, které kandiduje na evropské město kultury v roce 2028. Teplice nad Metují, kde se dělí oba okruhy, pohlídají časový limit, musíte do nich dojet do dvou hodin za vedoucím závodníkem, což podle předběžných výpočtů vychází na tempo 22 km/h. Jede se i do Polska do Radkówa. Právě tam bude jedna prémie, další ve Vysoké Srbské, Odolově a Chvalči. Občerstvení se umisťuje a organizuje pouze do dvou feed zón, na 62. km v Petrovicích a 114. km v Odolově. „Doprovodné vozy jsou zakázány. Máme dva neutrální mechanické vozy od Endorphin republic, které budou řešit běžné věci jako defekty, aby si účastníci užili bez větších starostí,“ doplňuje Říha.

Závodní kancelář bude otevřena už v sobotu od 17 do 21 hodin, stejný den od 14 hodin je v plánu projížďka s ambasadorem Tomášem Konečným, bývalým reprezentační  koučem i cyklistou, který dokázal vyhrát třeba etapu na Vueltě v roce 2001. „Na neděli pak chystáme na Mírovém náměstí doprovodný program s vystoupením kapel i tanečních skupin, stánky s občerstvením a dětskými akcemi. Nikdo se tady nudit nebude,“ usmívá se ředitel, navíc slibuje i bohatou baterii cen pro všechny kategorie i do tomboly. Očekává se až na tři stovky účastníků.

Jen pozor, limitní termín na přihlášky končí v pátek do půlnoci, na místě už to nepůjde! Start je v 10 (delší trasa) a v 10.10 (kratší). Uvidíme, jak se bude dařit úspěšným borcům z doublu na nedávném Pekle severu v Českém Švýcarsku. Ale i těm, kterým se tam nedařilo, jako kupříkladu nemocnému Michalu Kollertovi, vítězi loňského SuperCupu. A pak také zajisté, jakou trať tady zvolí. Přes aplikaci RaceMap můžete po aktivaci kódem sledovat, kde se vaši sledovaní závodníci nacházejí na trati.

LIVE fotoreportáž z dlouhé trasy můžete sledovat i na těchto stránkách RoadCycling.cz

Nejtěžší bylo a ještě bude zkoordinovat všechny složky. Od získání nejrůznějších povolení až k organizaci sto dvaceti pomocníků na křižovatkách. Věříme, že nám to bude napoprvé fungovat, abychom mohli ladit do budoucna,“ přeje si Josef Říha, který už dříve vyhlásil ambici proniknout do programu světové maratonské série GranFondo. Závod si to zaslouží. A pomůže snad i počasí, v neděli 21. hlásí lokální předpověď 21 stupňů.