loading...

Kromě Šumpíka se v první skupině udrželi mimo jiné už zmíněný Dán Albert Philipsen, Nizozemec Senna Remijn, Němec Paul Fietzke, Nor Felix Orn-Kristoff a Slovinec Jakob Omrzel, tedy samí favorité. Šumpík vyhrál vrchařskou prémii v Mukařově a nejlepší byl nakonec i v cíli. V posledních stovkách metrů si chytrým nástupem poradil s Philipsenem a Orn-Kristoffem. Fietzke skončil čtvrtý, Remijn pátý a Omrzel šestý. 

ZMJ_den_1-16 (kopie).jpg

"Jsem nesmírně šťastný z vítězství v první etapě," řekl po závodě Pavel Šumpík. "Rozhodovalo se ve stoupání na Mukařov, kde se oddělila velmi silná šestičlenná skupina. Nastoupit na Mukařově byl náš plán už před etapou. Naše skupina výborně spolupracovala až do samotného cíle, odjel jsem z ní až na kruháči 500 m před cílem."

Čeští závodníci byli vidět po celý závod, první rychlostní prémii v Úštěku vyhrál Adam Pešek (jinak také Šumpíkův týmový kolega z Roman Kreuziger Cycling Academy), před Philipsenem a Italem Fabiem Segattou. Na druhý rychlostní prémii ve Vědlicích byl první Němec Paul Germer, ale hned za ním projel páskou Štěpán Zahálka, další člen národního týmu. 

ZMJ_den_1-27.jpg

Ve stoupání Mukařov se startovní pole roztrhalo a nedaleko za vedoucí skupinou se držel český mistr Kryštof Král. Nakonec dojel se ztrátou 34 sekund na vítězného Šumpíka, když vyhrál spurt pelotonu. Se stejnou ztrátou do cíle dorazili i další Češi. 

Závod míru pokračuje v pátek dvěma půletapami. Nejdříve 8,8 km dlouhou individuální časovkou v Třebívlicích a odpoledne se jede další etapa s hromadným startem s cílem ve Štětí. Šumpík hájí pouze dvě sekundy náskoku, protože Philipsen byl druhý na první rychlostní prémii a získal zde dvě sekundy bonifikace.