Mezi ženami byla teď nejlepší Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin/Deceuninck), která si upevnila prvenství v seriálu stejně jako dnes čtvrtý Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). Ten vede všechny tři žebříčky, jak si nedávno předsevzal – světový pohár, Superprestige i X20 Trofee.

Pidcock (Ineos/Grenadiers) vyrážel až ze třetí řady spolu s Michaelem Borošem (Elkov/Kasper). Trať pod citadelou měla to, čím proslula a co se žádá – bláto, nebezpečné sjezdy, schody i prudké stoupání po kostkách. I proto až na Thibaua Nyse (Baloise/Trek) nechyběl nikdo z absolutní špičky. 

Pidcock se brzy dotáhl na dohled špice, které poodjel Pim Ronhaar, následován týmovým parťákem Jorisem Nieuwenhuisem (oba Baloise/Trek), oba už letos vyhrát dokázali. Teprve za nimi se s vypětím všech sil pohybovala belgická dvojice Iserbyt, Michael Vanthourenhout (oba Pauwels Sauzen) zaostával Lars van den Haar (Baloise/Trek). Pidcock, který v těžkých pasážích víc běhal než soupeři, si nejprve dojel Ronhaara, zdálo se, že každým kolem vypadal líp a líp i technicky. V předposledním okruhu ujel i jemu, i když ještě na chvilku mu ponechal iluzi šance na souboj, když po defektu předního kola měnil stroj v depu.

„Nebylo to jednoduché, ale jsem šťastný,“ usmál se v cíli. „Poučil jsem se z posledního startu na této trati. Tady se rozhoduje v posledním kole. Pokud začnete brzy, děláte později chyby, zůstal jsem trpělivý. Rozjíždím se v terénu dobře a vidím, že další pokrok je stále ještě možný.“ 

Ronhaar, který se vrátil z Mallorky, jen konstatoval: „Do kopců jel jako superman. Zpočátku jsem se držel, ale poslední dvě kola byl moc silný.“ Teprve podruhé letos nevyhrál zástupce jeho týmu. „Byl to dobrý závod, i když už jsem letos zajel lepší. Jel jsem si svoje tempo, ale když mě předjel Tom, věděl jsem hned, že tohle už nezvládnu. Ale viděl jsem je stále oba před sebou a to mi dodávalo motivaci,“ dodal třetí Nieuwenhuis.

Boroš dojel šestnáctý. „Čekal jsem, že to bude lehčí závod, protože nepršelo a podle předpovědi bylo sluníčko. Jenže i tak bylo docela bahno, takže to bylo těžký. Možná i těžší, než kdyby pršelo, protože bláto se hodně lepilo. Měl jsem dobré nohy, jen mi po soustředění trochu chyběl ten správný závodní rytmus. Ale myslím, že jsem tréninkem dostal dobrý impuls a bude to jen lepší a lepší. Nedělal bych z toho žádnou vědu. Příští týden pojedu v Antverpách a věřím, že to zase půjde lépe,“ hodnotil svůj výkon.

V ženském poli chyběla jen jednička van Empel, která světový pohár povětšinou vynechává. Bývalá mistryně světa Alvarado letos vyhrála světový pohár potřetí a potřetí udolala Puck Pieterse (také Alpecin), která měla potíže s řetězem, i když jen o 19 vteřin. Ta ale letos po návratu z horských kol ještě nevyhrála, byla čtyřikrát druhá a dvakrát třetí. Na pódiu je doplnila vítězka předchozích čtyř ročníků Lucinda Brand (Baloise/Trek), která startovala i včera na X20 Trofee. „Čekala jsem na tu výhru roky,“ radovala se vítězka. „Měla jsem v týdnu zdravotní problémy, ale cítila jsem se dobře. Technicky jsem byla bezchybná. Ale o celkové prvenství se musí bojovat až do konce,“ řekla.

Kristýna Zemanová (Brilon) tentokrát chyběla. Julia Kopecky skončila třicátá a Kateřina Hladíková osmatřicátá, obě chyceny o kolo zpět.

Mezi mládežníky se blýskli dva Češi nejlepšími výsledky sezony. Druhým místem junior Kryštof Bažant, který podlehl je o čtyři vteřiny Francouzi Sparfelovi a celkově je čtvrtý. „Dává mi to naději, že můžu bojovat v Táboře o stupně vítězů,“ prohlásil kadetský mistr Evropy na horském kole. Také juniorka Amálie Gottwaldová zajela skvěle, skončila čtvrtá (-42).

Průběžné pořadí světového poháru po 8 závodech

Muži: 1. Iserbyt 230, 2. Ronhaar 183, 3. Van der Haar 171, ...23. Boroš 38.

Ženy: 1. Alvarado 235, 2. Brand 160, 3. Bakker 146, ...11. Zemanová 89, 35. Hladíková 17, 53. Jeřábková 8, 54. Vaníčková 7.