Rozhodující moment závodu přišel nečekaně daleko před cílem. Jezdci Quick-Step Floors zaútočili v hellingu Taaienberg a zaskočili soupeře. Niki Terpstra a Yves Lampaert se osamostatnili na čele závodu a jejich týmoví kolegové Zdeněk Štybar a Philippe Gilbert jim kryli záda v druhé skupině. Terpstra přišel o Lampaerta 23 kilometry před cílem a musel pokračovat sám, nedaleko před cílem v Harelbeke byl skoro dostižen skupinou favoritů, ale dokázal dotáhnout svou snahu k úspěchu. Philippe Gilbert těsně před cílem soupeřům odjel a skončil druhý, třetí příčku vyspurtoval Greg Van Avermaet. Zdeněk Štybar dokončil na devátém místě. 

Quick-Step Floors měl závod pod kontrolou a vývoj naprosto ovládl. Terpstra a Lampaert se 70 kilometrů před cílem ocitli na čele závodu a vzorně spolupracovali. Jenže ani soupeři nechtěli přijít o vítězství. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) se 66 kilometrů před cílem pokusil první dvojici dojet, ale Philippe Gilbert ho nenechal. Sagan následně absolutně nezvládl další vývoj závodu, především psychicky. Skupinu s ním, Gilbertem, Štybarem, Van Avermaetem a Tiesjem Benootem (Lotto Soudal) byla chvíli poté dostižena dalšími skupinami a vytvořil se peloton. Z něj zaútočili Van Avermaet a Benoot a dojel je i Gilbert. Sagan se už o nic nesnažil, neměl týmovou podporu a na Paterbergu nereagoval na další nástupy. A to byla chyba, sám se vyřadil z boje o pódium. 

Lampaert a Terpstra sice spolupracovali dobře, ale Lampaertovi docházely síly, Terpstra na něj musel ve stoupáních čekat a jejich náskok nepřekročil jednu minutu. Benoot a Van Avermaet se snažili, ale vezli si sebou pasažéra Gilberta. Ten jim navíc nastoupil a zkusil dojet své dva týmové kolegy, ale nakonec byl on, i Van Avermaet a Benoot dostiženi třetí skupinou. V té byl Zdeněk Štybar, který pečlivě a spolehlivě pokrýval útoky soupeřů a pomáhal tak Terpstrovi a Lampaertovi. 

Terpstra jel poslední 23 kilometry sám, ale jel skvěle, nezlomil se a 2 kilometry před cílem bylo jasné, že skupina už ho nedojede. Ve druhé skupině opakovaně útočili Greg Van Avermaet, Jurgen Roelandts, Matteo Trentin, Tiesj Benoot a další, ale všechno hlídali Gilbert a Štybar. Obrovskou sílu Quick-Stepu před cílem demonstroval Philippe Gilbert, který dojel druhý. Van Avermaet ve spurtu porazil své krajany Olivera Naesena (AG2R La Mondiale), Tiesje Benoota, Jaspera Stuyvena (Trek-Segafredo) a Sepa Vanmarckeho (EF Drapac). Osmý dojel Gianni Moscon (Sky), devátý Štybar a desítku uzavřel Stefan Küng (BMC). 

Jaké jsou poznatky z důležitého testu před monumentem Kolem Flander? Vepředu byli všichni velcí favorité, s výjimkou Petra Sagana. Tomu příliš nepomohl ani tým, Daniel Oss se sice snažil po útoku Quick-Stepu pracovat na čele druhé skupiny, ale neměl síly a brzy odpadl. Quick-Step Floors konečně uplatnil svou velkou kolektivní převahu. Terpstra, Štybar a hlavně Gilbert byli velmi silní a nebezpeční budou i v dalších klasikách. 

Tým BMC byl také silný, měl v popředí závodu tři závodníky, ale ani oni nezvládli zvrátit vývoj závodu ve ve vlastní prospěch. Skvělou formu opět předvedl Tiesj Benoot, byl sám, ale patřil k nejlepším. Oliver Naesen nebyl příliš vidět, spíše šetřil síly a čekal na spurt a málem mu to vyšlo na pódium. Po loňském třetím místě se musí smířit se čtvrtou příčkou. Závod vůbec nevyšel Astaně, jezdci kazašského týmu nebyli vidět a nejlepším byl až 14. Michael Valgren. 

Foto Quick-Step Floors/Getty Sport