Mimořádně dramatický byl závěr poslední monumentální klasiky sezóny. Naplno se začalo závodit daleko před cílem, už ve stoupání Muro di Sormano, téměř padesát kilometrů před cílem. Zde odjeli Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) a Francouz vydržel na čele až do cíle. 

Na Muro di Sormano jako první zaútočil Primož Roglič. Tým LottoNL Jumbo rozjel Slovinci ostré tempo, ale vytvořil si náskok jen pár sekund. Poté nastoupil Vincenzo Nibali a udržel se ho pouze Thibaut Pinot. Dojeli a předjeli Rogliče, ale ten se k nim ve sjezdu vrátil a přidal se i Egan Bernal (Sky). Naopak mnozí favorité na Sormanu vypadli z boje o vítězství. Odpadli Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) a další. 

Nibali, Pinot, Roglič a Bernal měli 30 kilometrů před cílem náskok 45 sekund na druhou skupinu, kterou táhl Daniel Felipe Martinez (EF - Drapac) pro Rigoberta Urana (EF - Drapac) a Michaela Woodse (EF -  Drapac). Ale nedokázal nic stáhnout, čelní čtveřice se vzdalovala, ačkoliv Roglič moc nestřídal. 

V nájezdu do stoupání Civiglio, 17 kilometrů před cílem, okamžitě odpadl Primož Roglič a chvíli za ním zůstal i Egan Bernal. Kolumbijec se dokázal vrátit k Pinotovi a Nibalimu, ale dvojice zase zrychlila a Bernal definitivně odpadl. 

Pinot se cítil velmi dobře a opakovaně útočil. Nibali se však dlouho držel. Až 14 kilometrů před cílem chytla Nibaliho křeč do levé nohy a Pinot zareagoval dalším útokem a rychle získal několik desítek sekund náskoku. 

Mezitím z druhé skupiny odjel Daniel Martin (UAE Emirates) a stíhal osamoceného Nibaliho. K Martinovi se ve sjezdu vrátil zbytek skupiny a společně dostihli Nibaliho v posledním stoupání Monte Olimpino. Jenže Nibali se nevzdal, ve sjezdu opět zaútočil a dojel do cíle sám, 32 sekundy za vítězným Thibautem Pinotem. 

Skupina finišovala s odstupem 43 sekund. Nejrychlejší byl Dylan Teuns (BMC), čtvrtý skončil Rigoberto Uran (EF-Drapac) a pátý Tim Wellens (Lotto Soudal). Roman Kreuziger dokončil na 43. místě a Jan Hirt (Astana) na 71. příčce. 

Foto Sirotti