14,2 kilometru dlouhá časovka vedla první polovinu do kopce a velmi nezvykle po prašné cestě, která ale neměla velký vliv na podané výkony. Nejlepší čas zajel Španěl David de la Cruz (Sky) a překvapil nejen veřejnost, ale i sám sebe. Druhého Andreje Amadora (Movistar) porazil o 6 sekund a třetího Stefa Clementa (LottoNL Jumbo) o 7 sekund. 

David de la Cruz (Sky)

Čekalo se však především na výkony a časy favoritů na celkové vítězství. Luis Leon Sánchez (Astana) zajel pod své možnosti, ztratil na de la Cruze 24 sekundy a hned o chvíli později bylo jasné, že celkové vítězství nezíská. Mladý Španěl Marc Soler (Movistar) totiž předvedl vynikající výkon, zaostal za jezdcem Sky o 9 sekund a v konečném pořadí Sáncheze přeskočil.

A výkon Solera stačil i na Jakoba Fuglsanga (Astana), jezdci kazašského celku se tedy na finálové pódium nedostali a závod pro ně skončil neúspěchem. Wout Poels (Sky) byl dalším jezdcem na trati a časovku zvládl velice dobře, na de la Cruze ztratil 11 sekund a byl virtuálně ve vedení a odsunul Solera na druhé místo. 

Poraženým dne byl jednoznačně Mikel Landa (Movistar), který před časovkou na druhém místě ztrácel 5 sekund, ale dnes zaostal o příliš mnoho, byl o 49 sekund horší a klesl na konečné šesté místo. Čest Movistaru ale zachránil Soler, který se posunul na třetí místo finálového pořadí.

Marc Soler (Movistar)

Tim Wellens před startem věřil, že dokáže červený trikot lídra dovézt až do cíle a nezklamal. Na mezičase na vrcholu stoupání ztrácel jen 4 sekundy a porážel i Wouta Poelse, který byl jeho největším soupeřem. V cíli byl nakonec sice o 3 sekundy za Poelsem, ale do časovky vstupoval s náskokem 11 sekund a poprvé se mohl radovat z celkového triumfu na Ruta del Sol. 

Poels v celkovém součtu ztratil 8 sekund a třetí Soler 27 sekund. Čtvrté a páté místo zbylo na Jakoba Fuglsanga a Luise Leona Sáncheze a šestá příčka patří Mikelu Landovi. Sedmé místo udržel Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) a osmé Simon Clarke (EF - Drapac). Andrej Amador si pomohl o deset pozic a skončil devátý. První desítku uzavřel Chris Froome (Sky). 

Daniel Turek (Israel Cycling Academy) skončil v časovce na 93. místě s odstupem 2:16. V konečném pořadí obsadil 59. příčku. 

Foto Sirotti