Z premiéry třídenního programu měli pořadatelé obavy, ale už v pátek bylo na besedách v kavárně Bohemia Coffee House tak plno, že tam nešlo otevřít/zavřít dveře. Bouřlivá nálada vládla v sobotu nejen v Mikulášovicích nebo Dolní Poustevně, kde se venku nad sudy piva slavilo, pařilo a tleskalo (cyklistům). V epicentru v Rumburku pak explodovala zábava ještě o půlnoci. A početná grupa statečných vyrazila ještě i na nedělní dojezdnou do pivovaru Falkenštejn. Apartmánová kapacita regionu využila i poslední prázdninový víkend.

A jak se povedl vlastní sport? Na delší trati o délce 106 km zůstávala vepředu větší skupinka celý první okruh (přes Jiříkov, Šluknov, Lipovou, Dolní Poustevnu a Staré Křečany s převýšením 690 metrů) i přes obrátkový dvojkopec. Rozdělení nastalo až ve druhém kole, nějakých deset kilometrů před cílem. Nastoupil Petr Fiala (Xeelo), už vítěz letošní série RoadMarathon, přidali se Tomáš Kalojíros (RRK Group/Pierre Baguette/Benzinol) a Jan Brňák (Cyklotrener.com). Kousek za nimi zůstali veteráni Vladimír Uličný (49 let!!!) s Václavem Nežerkou (37).

„Nechtěl jsem aktivně sjíždět našeho Fialu, jenže nás doskočilo asi sedm lidí, měli jsme je na dohled,“ říkal pak Uličný. Asi desetivteřinový náskok však zlikvidovaly závory. Těsně před špičkou projížděl vlak a než se zvedly, sjelo se znovu patnáct lidí. Tři kiláky do cíle se začínalo od začátku. „Bral jsem to v klidu, nerozhodilo mě to, tohle k závodům patří,“ pokrčil rameny pozdější vítěz Tomáš Kalojíros.

„Chtěl jsem jít hodně dopředu před esíčkem před cílem, to se mi povedlo, rozjel jsem to vlastně i Petrovi (Fialovi). Na kostkách mě pak všichni tři, vlastně všichni ti z původního úniku, přelezli,“ komentoval finále Vladimír Uličný, profesí ajťák, zabývající se software developmentem, který zvládne na kole odjezdit z východního okraje Prahy na Posázáví týdně okolo patnácti hodin. Letos byl i desátý mezi čtyřicátníky na mistrovství světa v Glasgow. Skvěle tu držel týmový prapor i za Michala Kollerta, jehož hojící se ruka stále do bojové vřavy nepustí.

„Všechna čest těmhle klukům,“ ocenil Tomáš Kalojíros (v cíli za 2:33:34), vzhledem ke svému profi statutu nepobírající body do RoadCupu – přitom už letos vyhrál Mamut tour, slovenskou L´Etape nebo Lawi tour. „Já jsem chtěl použít závod pro změnu rytmu, trénink intenzity. Kratší kopce se jely hodně rychle, určitě mi to prospělo. Zkoušel jsem i chvíli potáhnout, ale pak se to zase spojilo,“ vyprávěl.

Závěr už chtěl každý urvat pro sebe. Místňák Brňák to má najetý, nastoupil už před pěší zónou a překvapil nás. Pak jsem začal já, na kostkách jsem stihl postřehnout rychlost 65 km/h, pak už mi to všechno splývalo. Pocitově mě to házelo k oplůtkům k pravé straně, Petr (Fiala) byl těsně za mnou, ale už pro něj nezbylo místo. Určitě jsem ho nechtěl zavřít,“ přidal ještě muž, jehož čeká příští týden etapák Okolo Slovenska. Před tím ještě fotoshooting gravelů Time ve Vysokých Tatrách s Lucií Valachovou. Značka patří Američanovi, ale kola se vyrábějí ručně na česko-slovenské hranici.

„Byl jsem rád, jak to dopadlo, zvlášť když se člověk koukne na ročník narození a za sebou má o dvacet let mladší kluky,“ usmíval se spokojeně Vladimír Uličný. „Jel jsem tady potřetí. A podle času jsem rychlejší o deset minut než loni, i když letošní průběh nebyl tak selektivní.“ Každopádně jeho nejlepší výsledek v sezóně. „Dobře obsazené pole, velký závod, bezvadná organizace,“ ocenil. Ještě pátý dojel těsně cyklokrosař Robert Hula, o víc než polovinu let mladší...

Jana Milec Jiřincová potvrdila letošní nadvládu ženskému poli.

„Už jsem trošku unavená. Na třicátém kilometru jsem odpadla od čela a zůstala v menší skupince. Byla vlhká silnice po noci, jela jsem sjezdy opatrně. Ale počasí vyšlo akorát. Je to hrozně fajn závod, moc se mi líbí. Jen mi nějak neměřil čip, chvíli to trvalo, než mě v cíli našli,“ vyprávěla. Loňská česká mistryně v časovce Denisa Slámová dala nakonec přednost tradičnější jednookruhové distanci. „Těžko říct, jestli bych ji nestačila. Na rovině mám taky nějaký tah,“ nebála by se vítězná mamina. Teď se chystá na bikové Sudety a pak zkusit na své narozeniny nový RoadClassics na Ještědu, stejně jako třeba Vladimír Uličný.

Klasického Zeleňáka (54 km) vyhrál 29letý talentovaný Martin Kout z Varnsdorfu (1:19:29) ve finiši před Davidem Fandrlikem, který bydlí kilometr od startu, a Clemensem Kumpem z Německa. Mezi ženami tedy kralovala Denisa Slámová (1:24:00) před místními dvojčaty a bývalými reprezentantkami v atletice, cyklistice i triatlonu Eliškou a Anežkou Drahotovými. Už 74letý Josef Jánoš dojel i podevětatřicáté (teď za 2:45:40) navzdory v létě zlomené klíční kosti. Ani za rok nechce chybět… Vyrazilo i třicet účastníků na historických kolech a speciálech, čtyřiapadesát na horských kolech a čtyři na koloběžkách. Místní hecíř Martin Dufek jeden okruh 54 km po silnici dokonce i oběhnul…

Síla tradice i náladový design činí ze Zeleňáku zcela unikátní podnik nejen a české scéně. Jistě, proti čerstvé a značkové L´Etape zůstávají z pohledu absolutních čísel pořád čtyřikrát menší, podle počtu účastníků, ale i cenou startovného. Podle těch relativních – tedy atmosféry a zážitku – se však jedná o minimálně srovnatelné fenomény. A tenhle oslaví za rok už čtyřicet let! „Máme v plánu pět velkých nových věcí pro jubileum v příštím roce. Ale chceme je dávkovat lidem postupně od nového roku,“ neztrácejí energii ředitel a jeho tým.

Kompletní výsledky

Další fotografie na webu nebo facebooku.