Zrodil se z jedné hospodské debaty roku 1984, ostatně jak jinak, v místním restauračním zařízení Zelený strom, kdože nejrychleji objede zdejší krajinu Šluknovského výběžku. Poprvé tak učinilo dvanáct statečných mužů. Poslední z nich Josef Jánoš to takhle dělá rok co rok až doteď, kdy mu je třiasedmdesát. I loni byl mezi rekordními 809 účastníky… Velmi podobný příběh stojí za legendárním havajským Ironmanem, jen ten vznikl o čtyři roky dříve. Krom sportovní hodnoty přetrvává i zde unikátní atmosféra.

Jeden okruh přes Jiříkov, Šluknov, Lipovou, Dolní Poustevnu a Staré Křečany měří 54 km s převýšením 690 metrů, později se na trati Obr jezdí i dva, 106 km. „Zůstává tradiční, jinak by to nešlo, i když se dá říct bohužel. Silnice se totiž povětšinou vyhýbá krásám národního parku, ale my už teď potřebujeme hlavně průchodnost. Zato kvalitní asfalt je za odměnu, až s podivem u nás v chudším Ústeckém kraji, nikdo neví, čím to je. Jenom v Mikulášovicích nám to drncá. Závodní podmínky jsou výborné,“ říká Jan Novota, který převzal vedení závodů od veteránů v roce 2016.

Jeho tým velmi dbá o bezpečnost. I letos má oficiálně uzavřený protisměr, což tvoří zásadní benefit závodu. Přesto se na 54kilometrový postaví 250 dobrovolníků. Také epicentrum závodu našlo přívětivější místo na náměstí se základnou v hotelu Lužan. I proto, že památný Zelený strom již není… První metry přes město povedou v manifestačním tempu.

Vedle stovek cyklistů radosti letos přislíbili v závodu, který je součástí RoadCupu, účast i známé tváře – Lubor Tesař, čtvrtý z olympiády v Barceloně, spolukomentátor Tour de France a spolupořadatel nedávné premiéry Cyklojízdy (s Jágrem) na Lipně, dále bývalý domácí šampion a břitký komentátor Petr Benčík a spolu s nimi i televizní profík Tomáš Jílek, toho vidět na kole je vzácné. Naopak za mikrofon živého internetového streamu se tu postaví bývalý účastník Grand Tours František Raboň mladší, který nahradí loni úspěšného Vojtu Řepu – ten musel na Vueltu. Po letech se vrací na kolo místní hrdinka Anežka Drahotová, všestranná vytrvalkyně, druhá z domácího mistrovství na silnici za Martinou Sáblíkovou a později úspěšná reprezentantka v chůzi, nyní zaměstnankyně sekretariátu atletického svazu. Pravidelně jezdí i oba její rodiče. Do práce se chystá i renomovaná fotografka Markéta Navrátilová. 

Chystají se a ladí i milovníci historických velocipédů a dobových úborů. Německý olympionik Ingo Loth jezdí pravidelně na dohled svého domu hnedle za německou hranicí. V kategorii Classico nechybí místní majitel obchodu i muzea kol Pavel Brabec.

Startuje se v 9.50 (Speciály, Classico), 9.55 (Obr Zeleňák) a 10.00 (Zeleňák). Limit na dlouhé trati tvoří čtyři hodiny. Až později odpoledne proběhne závodnická tombola o hodnotné ceny, v osudí bude i nové kolo! A vyhlášená zábava pokračuje s doprovodem kapel Z5, Optimik, Těla a Nerrea. Však loni vydrželo skoro pět set lidí až do půlnoci, to se u nás na jiných sportovních akcí nevidí. „Díky Bohu, tady bývá dlouho veselo,“ zve a těší se za všechny ředitel Jan Novota.

Jen pro úplnost: Loni vyhráli Jonáš Vojtěch a Jitka Raková (Obr za 2:33, resp. 3:13) a Matěj Rothe (1:26).

Tour de Zeleňák 2022

RoadCup 2022