Průběžné pořadí seriálu se totiž pěkně zamotalo a očekáváme tuhý boj o bednu. V závěrečné Tour de Brdy se jede ještě o 300 bodů pro vítěze. Takže se dá předpokládat, že si Jonáš Vojtěch nenechá uniknout prvenství. Ale na další pozice se těsně tlačí Kocurek, Kopecký, Cupl, Hříbal a Šlajchrt. O Superpohár, součet RoadCupu a RoadMarathon Cupu, má stále velký zájem Michal Kollert (Xeelo), ale Jonáš Vojtěch se drží nedaleko s ním druhý. A opět máme i další pilné sběratele výsledků – Uličného, Dudka a Šlajchrta. Mezi ženami se zdá velmi pravděpodobný triumf Nikoly Noskové (Lawi junior) v obou žebříčcích.

A jak se vyvíjel aktuální Zeleňák na tradiční trati přes Jiříkov, Šluknov, Lipovou, Dolní Poustevnu a Staré Křečany? V posledním kopci prvního okruhu odjelo devět lidí, až znovu tady v kopci před cílem se oddělili tři – Vojtěch, Kollert a Jan Brňák (Sparta). Čekaly se nástupy, ale Vojtěch si jen hledal pozici a vyrazil na férovku až ve spurtu, kde poodjel o metr, možná dva... a vyhrál. Čímž obhájil loňský triumf.

„Do protivětru jsme to chtěli vepředu roztrhat a já jsem chtěl být první v poslední zatáčce na náměstí, to se mi povedlo,“ říkal vítěz. „Vzal to z jedničky do zatáčky, já jsem měl v hlavě, že nechci riskovat. Chytil jsem dva metry díru, dolepil ji, ale už nemohl jít přes něj. Chvilku jsem byl zklamaný, ale tak to bývá, Jonáš byl o kus odvážnější,“ dodal a potvrdil první poražený (oba dali 106 km za 2:36:31). Po červnové L´Etape si tak vyměnili pozice ve sprintu.

„Delší den mi vyhovuje, mívám vždycky formu koncem sezony,“ pokračoval Jonáš Vojtěch, dříve Xterra triatlonista. Teď stíhá při práci matematického analytika neživotního pojištění okolo 17 hodin týdně na kole, což mu vydá až k dvaceti tisícům kilometrů za rok. „Tour de Brdy, to je pro mě skoro domácí trasa, jezdil jsem tam přece v dresu Rubášovy Sparty. Ale už jsem tam pár let nebyl,“ těší se na finále o druhé říjnové neděli (8. 10.).

Chystá se i Michal Kollert, i když má v plánu jiný program. V posledních týdnech mocně potrénoval v kopcích a míří na mistrovství světa UCI amatérů do italského Trenta (18. 9.). „Nejdřív jsem se soustředil na RoadMarathon a pak se rozhodl pro šampionát. Tam mě čeká 140 km s 3900 metry převýšení při dvou výšlapech na Monte Bondone. Myslím, že šanci mám, i když vím, že jede třeba Johnny Hoogerland, který má odjetou Tour i Vueltu. I proto jsem se chtěl pošetřit a neriskovat a vynechal Lawi Classic,“ vysvětluje. Po Itálii ho čeká rodinná dovolená bez kola, ale i po ní by měl odpočatý zajet Brdy ještě slušně, podobně jako v minulosti.

Mezi ženami na delším Obrovi Zeleňákovi vládla stejně jako loni 38letá Jitka Raková (Cyklo team Killi za 3:01:33/106. v absolutním pořadí). Za pozornost stojí i výkon bývalého mistra republiky a reprezentanta Petra Benčíka (Colnago) - 57. za nejlepšími 14 minut. Nejstarší 67letý Jaroslav Hrubý dokončil za 3:16.

Krátkou trasu (54 km) se 475 účastníky vyhráli Vojtěch Stránský (Dexter) 1:20:16 a Denisa Slámová (Cyklotrénink) v traťovém rekordu 1:21:20, ten ji získal velkou prestiž. Dojel i pamětník všech ročníků, 73letý Josef Jánoš (2:31). Z všestranných, ale hlavně atletických sester Drahotových se ukázala v lepší formě Eliška (1:26). Úspěšnější dvojnásobná medailistka z mistrovství Evropy v chůzi a 20 km a předtím juniorská mistryně světa Anežka spadla a přijela později (1:40). Kousek za ní pak také Ivana Loubková, nedávná královna české triatlonové Xterry.

Zdejší specialitu závod veteránů (strojů!) Clássico vyhrál podle očekávání František Landa (Kooperativa/Svijany) za 1:28:42 o pět minut před zbytkem pole. Stejně jako dříve se nechal dojet borci z o pět minut později startujícího Obra a zbytek trati s nimi vepředu uvisel.

Ještě potvrzení až neuvěřitelného zájmu: Vyprodalo se 800 startovních čipů, několik zájemců museli pořadatelé s lítostí odmítnout. Vypilo se osm sudů piva ve vesnicích podél trati. Diváci ocenili komentář moderátora Františka Raboně i online přenos. A doprovodný koncert se stovkami fanoušků duněl v Rumburku až téměř do půlnoci. „Měli jsme pocit, že to děláme pro lidi, že naše snaha a práce má smysl, že ji ocení,“ vydechl šéf organizátorů Jan Novota.

Tak zase za rok!

 

Výsledky najdete zde.