Etapa z Janova do Luccy byla překvapivě zajímavá a náročná a vyvrcholila dramatickým soubojem čtveřice uprchlíků s oslabeným pelotonem. Na trase leželo jedno dlouhé stoupání Passo del Bracco, kde skončil první čtyřčlenný únik (Geschke, Askey, Bais, Tarozzi) a mohl za to tým Alpecin-Deceuninck. Belgičané rozjeli v mírném výjezdu vysoké tempo, utrhli některé sprintery a zlikvidovali únik.

Ale k ničemu to příliš nevedlo, do cíle to bylo přes 100 kilometrů, ve sjezdu se do hlavní skupiny vrátili všichni sprinteři s výjimkou Fabia Jakobsena (DSM-Firmenich PostNL) a Alpecin proto přestal tvořit tempo. Nakonec se dopředu vrátil i Jakobsen a opět závodit se začalo až po první rychlostní prémii v Ceparaně, kde byl nejrychlejší Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Za bufetem nastoupili Michael Valgren (EF Education-EasyPost), Benjamin Thomas (Cofidis), Enzo Paleni (Groupama-FDJ) a Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) a peloton je nechal vytvořit si malý náskok.

Sprinterské týmy uprchlíky podcenily

Zdálo se, že druhý únik je také odsouzen k zániku, jenže sprinterské týmy byly po náročném průběhu první poloviny etapy dost unavené a 30 kilometrů před cílem měli uprchlíci 55 sekund náskoku. Ještě bylo dost času s tím něco udělat, ovšem vedoucí kvarteto nebylo příliš unavené, vpředu nejeli tak dlouho a skvěle spolupracovali. A nezpomalili ani ve stoupání 4. kategorie Montemagno, odkud už se po větru klesalo do toskánské Luccy. 

Lidl-Trek najel na čelo pelotonu a snažil se přesvědčit i další sprinterské sestavy, aby se zapojily do stíhání. Těm se zpočátku moc nechtělo, ale neměli na vybranou, ztráta totiž neklesala dostatečně rychle. Josef Černý (Soudal Quick-Step) se střídal na špici pelotonu s dalšími závodníky, zapojili se jezdci Jayco AlUla, Lidlu, Visma-Lease a Bike, ale vše bylo marné. 

Skupina uprchlíků nezpomalila ani když Pietrobon přestal střídat. Ital chtěl našetřit co nejvíc sil, aby mohl v závěru zaútočit, věděl totiž, že ve spurtu nemá proti soupeřům šanci. Valgrena, Thomase a Paleniho to nerozhodilo, střídali se pravidelně a statečně vzdorovaali pelotonu. Do posledního kilometru najížděli s náskokem 22 sekund a v té chvíli zaútočil Pietrobon a získal solidní náskok. 

Thomas využil zkušenosti z dráhy

Thomas udržel nervy na uzdě, na nástup nezareagoval, i když si Pietrobona všiml a nechal Paleniho a Valgrena rozjet mu spurt. Pětinásobný mistr světa na dráze v madisonu (2x), omniu (2x) a bodovacím závodě moc dobře věděl, jak si v takovém dojezdu takticky počínat a měl i dostatečnou rychlost. Vybojoval úplně první letošní vítězství pro Cofidis a své nejcennější v silniční kariéře. 

"Byl to dlouhý únik, připadal mi trochu jako dlouhá týmová stíhačka. Bylo těžké udržet se vpředu. Při každém střídání jsem jel opravdu na plný plyn," řekl Thomas po svém nečekaném triumfu. Ani on sám dlouho nevěřil, že by mohl vyhrát. "Když jsme ještě deset kilometrů před cílem měli 40 sekund náskok, věděl jsem, že si s pelotonem můžeme trochu pohrát. Celou dobu foukal vítr do zad. A jeli jsme rychlostí šedesát kilometrů v hodině. To je pak těžké dohnat."

"Řekl jsem si, že dnes možná bude můj den. Když zaútočil borec z Polti-Kometa (Pietrobon, pozn. red.), říkal jsem si, že si musím troufnout prohrát a nebudu ho sjíždět. To se ukázalo jako správné rozhodnutí. Nikdo si dnes nemyslel, že by to uprchlíci mohli zvládnout, ale přesto jsme to zvládli," smál se osmadvacetiletý Francouz. 

Itálie je navíc jeho druhým domovem, žije zde, má italskou partnerku a proto má tohle vítězství ještě větší hodnotu. "Měl jsem štěstí, že jsem finále znal, protože tu občas trénuji. Pomohlo mi to v zatáčkách a na dlažebních kostkách. V Itálii je vždycky příjemné vyhrát, ale tohle je extra uspokojující, protože je to první vítězství pro Cofidis v roce 2024."

Peloton dokončil se ztrátou 11 sekund a nejrychlejší byl Jonathan Milan (Lidl-Trek), před Calebem Ewanem (Jayco AlUla) a Philem Bauhausem (Bahrain Victorious). Milan aspoň navýšil vedení v bodovací soutěži, v ostatních soutěžích se nic nezměnilo, Tadej Pogačar (UAE Emirates) pokračuje v růžovém dresu a Jan Hirt (Soudal Quick-Step) zůstal na osmém místě.