„Vítězství v téhle etapě je dobrá satisfakce, protože první etapa se moc nepovedla. Na druhou stranu se mi celkem podařila časovka a dnešní etapa, takže je vidět, že se zlepšuji a zítra, pokud bude přát štěstí, tak bych se měl obléknout do žlutého trikotu. Proč bych se toho měl bát? Jsme tu proto, abychom vyhráli a ne abychom si jeli pro druhé místo,“ nesnaží se být jakkoli skromný lídr českého národního týmu, který se už loni rozhodl, že 47. ročník Závodu míru juniorů se stane jeho kořistí. „Dnes byl celý ten kopec proti větru a nemělo cenu tam vydávat moc sil. Zítřejší etapa bude hodně tvrdá a já viděl, že konkurenti v kopci už také trpěli, i když já třeba nejel úplně na hraně. Myslím, že zítra to nebude o vteřinách, ale o minutách,“ je plný nadějí před závěrečnou etapou Karel Vacek.   

Soupeři ale s Vackem nesouhlasí. Aktuální jezdec na vedoucí pozici Belgičan Remco Evenepoel v předposlední etapě přijel ve Vackově stínu na druhé pozici s nulovou ztrátou. Přestože si český jezdec dnes o deset příček polepšil a aktuálně mu patří sedmá pozice, stála zaostává o více než dvě minuty. Vedoucí Belgičan je rozhodnutý svůj náskok stůj co stůj udržet. „Svého největšího konkurenta jsem se dnes s přehledem udržel, takže jsem velmi šťastný. Mám solidní náskok, cítím se velmi dobře a určitě nikoho nenechám, aby mě o žlutý trikot obral,“ vzkázal nejen na adresu českého závodníka průběžný lídr Remco Evenepoel. Mezi oběma jezdci ale žádná válka nepanuje. Je na nich vidět zdravá rivalita, ale přitom snaha si nic nedarovat. „S Petrem se známe. Příští rok se potkáme jako kolegové v americkém týmu Axeon Axela Merckxe,“ prozradil belgický jezdec.

Závěrečná etapa určitě nebude procházka růžovou zahradou. Na peloton čeká těžkých sto kilometrů s cílem v Terezíně. Cyklisté přitom historicky poprvé odstartují z Benešova nad Ploučnici v 10:20 hodin. O tom, zda se českému závodníkovi podaří smazat náskok Belgičana, bude jasné po půl jedné odpoledne, kdy se závodníci dostanou do cílového města. Tam míří i odchovanec pořadatelského týmu Jan Kašpar, který dnes přijel v grupetu s devatenáctiminutovým odstupem. „Hlavní úkol bylo přivézt Karla pod kopec,“ usmál se spokojeně Vackův reprezentační kolega.

Foto Patrik Pátek/PatRESS.cz