Herald Sun Tour kořistí týmu Mitchelton-Scott

Australská silniční sezóna pokračovala tento týden etapovým závodem Herald Sun Tour. Účastnily se také sestavy WorldTour a závodu dominovaly. O celkovém pořadí rozhodla nejtěžší 3. etapa s cílem v Lake Mountain, na vrcholu stoupání. Kolumbijec Esteban Chaves byl v této etapě skvělý, posledních 17 kilometrů strávil v úniku a jednoznačně vyhrál. Pro Chavese to byl důležitý okamžik, protože vyhrál poprvé od roku 2016. Dokázal tak, že je po špatné loňské sezóně zpět ve formě. 

Pro Mitchelton-Scott skončil závod ziskem všech třech míst na finálovém pódiu. Druhý dokončil obhájce vítězství Damien Howson a třetí Cameron Meyer. Největším soupeřem jim byl portugalský mistr Ruben Guerreiro z týmu Trek-Segafredo. Americký tým ale neodjel s prázdnou, jednu etapu vyhrál dánský šampión Mads Pedersen. 

Ostatní soutěže ovládli domácí Australané. Steele Von Hoff (Bennelong SwissWellness) vyhrál bodovací soutěž, nejlepším mladým závodníkem byl Dylan Sunderland ze stejného týmu a nejlepším vrchařem Nathan Earle z Israel Cycling Academy. 

Valverde už má tři vítězství

Hvězdou prestižního etapového závodu Kolem Valencie se stal Alejandro Valverde (Movistar). Vyhrál dvě etapy a také celkové pořadí. V závěrečné etapě s cílem ve Valencii už jen hájil svůj náskok a bez problémů ho uhájil, ačkoliv etapa nebyla vůbec příjemná. V chladu a dešti se dojíždělo v hromadném spurtu. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) velmi ostře rozjel sprint pro svého kolegu Clementa Venturiniho, jenže v poslední zatáčce uklouzl a spadl. Obešlo se to bez zranění, ale Venturinimu spurt nerozjel ideálně a ten tak nemohl konkurovat prvním dvěma v cíli. Zvítězil Belgičan Jürgen Roelandts, pro kterého je to první triumf v dresu BMC. Těsně druhý dojel Danny van Poppel (LottoNL Jumbo), vítěz první etapy. 

Valverdeho suverenita byla zjevná, ale spokojený je i tým Astana. Druhý skončil Luis Leon Sánchez a třetí Jakob Fuglsang, kteří se nebáli v rozhodující druhé etapě odjet společně s Valverdem. Aktivita se tentokrát vyplatila, zatímco defenzivní styl týmu Sky propadl. Britský tým nasadil hvězdnou sestavu (Poels, Moscon, Kwiatkowski, Kirijenka, de la Cruz...), která ale absolutně neuspěla, ani jeden jezdec Sky se nedostal do první desítky. 

Etapy s hromadným startem byly ve Valencii velmi zajímavé, ale týmová časovka skončila fiaskem. Před třetí etapou velmi silně foukalo a na silnicích ležela voda a závodníci protestovali proti těmto podmínkám a donutili tak pořadatele a rozhodčí neutralizovat etapu. Etapa ale probíhala už na suchých silnicích a v bezproblémových podmínkách. Výsledky se nepočítaly do celkového pořadí a naplno jel jen tým BMC, který také vyhrál. 

Velmi dobrý výkon předvedl Roman Kreuziger. Dojel na osmém místě celkově a pomohl Adamu Yatesovi ke čtvrtému místu. ,,Myslím, že bylo důležité dát kvalitní kilometry do nohou. Teď je důležité přečkat dalších pár dní ve zdraví a teď na tom můžeme stavět. Vracím se na tři dny domů a v pátek se přesunu na Kolem Murcie."

Daniel Turek (Israel Cycling Academy) dokončil na 58. místě a Michal Schlegel (CCC Sprandi Polkowice) nedojel poslední etapu. 

Gallopin poprvé vyhrál v dresu AG2R La Mondiale

O celkovém pořadí etapového závodu Etoile de Bessèges rozhodla závěrečná časovka na 10,7 kilometru. Předcházející čtyři etapy byly zakončeny hromadným spurtem a rozdíly mezi nejlepšími závodníky udělaly bonifikace. Po časovce se však do čela dostal Tony Gallopin, který poprvé zvítězil po přestupu do AG2R La Mondiale. Gallopin vyhrál časovku o 20 sekund před Yoannem Paillotem (St Michel - Auber93). Celkově porazil druhého Christopha Laporteho (Cofidis) o 15 sekund a třetího Paillota o 20 sekund. 

Bodovací soutěž připadla Marcu Sarreauovi (FDJ), který vyhrál dvě etapy. Nejlepším vrchařem byl Rémy Di Gregorio (Delko Marseille Provence KTM). Závod byl neúspěšný pro Bryana Coquarda. Největší favorit hromadných dojezdů byl jednou blízko vítězství, ale začal se radovat příliš brzo a Laporte jej předstihl těsně před páskou. Ani spolupráce s týmovými kolegy nebyla ideální a Vital Concept odjíždí s prázdnou. 

Sezóna pokračuje ve středu 6. února etapovými závody Dubai Tour a Colombia Oro y Paz. 

Foto Sirotti, Movistar, Herald Sun Tour