„Oslava narozenin na blátofestu v Essenu,“ komentoval svůj výkon na facebooku Štybar, který jel ještě v dresu Jayco AlUla a zítra v pondělí oslaví vstup mezi osmatřicátníky. 

„Po prvním tréninku na krosce jsem se víc bál než těšil,“ přiznal trojnásobný mistr světa Van Aert. „Jsem ve slabší kondici, než bych chtěl, ale vědomě jsem pro tuto zimu zvolil uvolněnější přístup. Nejraději bych závodil celou zimu, ale to nejde skloubit se silniční sezonou,“ dodal.

WhatsApp Image 2023-12-10 at 22.10.47.jpeg

Ovšem Štybar, který svůj poslední titul mistra světa získal v roce 2014, zahájil nadějně. Vyvezl se za Van Aertem (Jumbo/Visma) a po jeho zajetí do depa na výměnu se dokonce ocitl na čele! Až po čtyřech minutách mu ho přepustil zpátky a propadl se vzad. Van Aert musel bojovat s Landerem Loockxem (TDT/Unibet) a Jensem Adamsem (Athletes for Hope). Ale dokázal to s přehledem a náskokem 1:36 na Adamse a ještě větším na další. Tady vyhrál popáté, celkem má 84. cyklokrosový triumf. 

„Pocit byl nakonec lepší, než jsem čekal. Užil jsem si to, i když byly podmínky velmi těžké. Začal jsem opatrně a sledoval, jak jsou na tom ostatní. Teprve poté jsem se rozjel. Bylo nebezpečné jít za limit, nevěděl jsem, jak to dopadne. Pro začátek to byl opravdu hodně těžký závod,“ říkal s respektem. 

„Ale moc rád jsem závodil blízko domova, viděl známé tváře a snad potěšil fanoušky. Hrát si v blátě, zůstat na kole co nejdéle a hledat ty nejlepší linie pro mě zůstává fantastickou výzvou. Pořád chci být co nejlepší. A čím pekelnější podmínky, tím jsem radši,“ pokračoval v rozhovoru pro webový magazín WielerFlits.

SI202312090038.jpg

Mezi ženami tady byla nejlepší Marion Norbert-Riberolle (Crelan/Corendon), čtvrtá dojela Julia Kopecky (1:53). Ta byla o den dříve ještě druhá v Rucphenu za Belgičankou Verdoschotovou (-24), ale třeba i před Nizozemkou Molengraafovou.

„Nemusím ale pořád vyhrávat, chci se hlavně bavit. Jak dál, to se ptejte trenéra,“ ještě přidal s úsměvem. Teď odjíždí na týmové soustředění do španělské Denie. A znovu pojede až 22. prosince na Zilvermeercrossu v Molu, kde by se měl potkat s Van der Poelem. Toho čeká premiéra příští sobotu na X20 Trophee v Herentalsu, o týden dříve, než původně oznámil. „Dobře jsem potrénoval ve Španělsku a cítím se připraven,“ oznámil. Jet by měl jet i Tom Pidcock. První souboj tří králů se očekává na světovém poháru v Antverpách den před Štědrým dnem.