Současný světový šampion v cyklokrosu a na silnici se chce stát jedničkou i na horských kolech a hlavně chce zapomenout na velmi nevydařené poslední dva závody v terénu. Na Olympijských hrách v Tokiu v roce 2021 tvrdě spadl už v úvodním okruhu a závod nedokončil a v podstatě stejný průběh mělo také letošní mistrovství světa ve Skotsku. 

Kombinovat dva letní závodní programy je ještě o něco složitější, než kombinovat letní silniční a zimní cyklokrosový kalendář. A Van der Poel chce zkombinovat všechny tři disciplíny a ve všech chce hrát prim. O něco podobného se snaží už jen Tom Pidcock, který je nejlepším bajkerem světa, olympijským vítězem i mistrem světa a také bývalým mistrem světa v cyklokrosu, ale nemůže se rovnat Van der Poelovi na silnici a ani v cyklokrosu. 

20230409PRX1094-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Nizozemec zanedlouho naskočí do terénu a sezónu ukončí na světovém šampionátu v Táboře, kde bude usilovat o svůj šestý elitní titul. Poté se zaměří na silnici a jarní klasiky, ale už bude muset myslet i na horská kola a bude muset do svého kalendáře zařadit i nějaké starty ve světovém poháru. Počítá se také se startem na Tour de France a účastí na Hrách v Paříži v závodě horských kol i na silnici. A to je snad až příliš ambiciózní plán. 

Van der Poelovi navíc chybí jakékoliv body, takže nesplňuje podmínky nizozemského olympijského výboru a zatím nemůže být oficiálně nominován. Nizozemci mají pouze jedno místo na startu. Pokud zajede mezi prvními osmi v závodě světového poháru, podmínky nominace splní a může být nominován. Ale Gerben de Knegt, trenér nizozemského národního týmu, tvrdí, že by se to dalo obejít, pokud se to Van der Poelovi nepodaří. 

Zatím nikdo neví, kolika závodu na horských kolech se Van der Poel před Paříží zúčastní. „V dubnu se koná první světový pohár v Brazílii. Ale ten nepřipadá v úvahu,“ uvědomuje si De Knegt, protože v té době bude Van der Poel ještě závodit na klasikách a poté odpočívat.

„Mistrovství Evropy v Rumunsku (8. až 12. května) však připadá v úvahu, Mathieu se těší, že se tam postaví na start. Účast na závodech světového poháru v květnu a červnu je důležitá, aby získal závodní rytmus a posbíral body,“ pokračuje De Knegt. Horší je to s postavením na startu. Van der Poel v Paříži nejspíš odstartuje z poslední řady, ale podle De Knegta by to nemuselo moc vadit: „Protože na startu bude jen 36 jezdců, na olympijských hrách je jen pět startovních řad.“

SI202105070499.jpg

Národní trenér svému svěřenci doporučuje zkrátit účast na Tour de France, aby byl v Paříži v co nejlepší formě. „Objet celou Tour není vzhledem k jeho ambicím na horských kolech v Paříži ideální. Tour končí v neděli 21. července, o osm dní později už jsou na programu horská kola. To znamená, že Mathieu by nejlépe odcestoval do Paříže už ve středu nebo ve čtvrtek po skončení Tour, aby měl ještě několik dní na prozkoumání trati.“

„Může například odstoupit z Tour hned po gravelové etapě, což je těsně před prvním volným dnem. Pak zbývají 3 týdny do olympijského MTB závodu,“ pokračuje De Knegt. Van der Poel bude nejspíš chtít jet také silniční závod v Paříži, stejně jako Pidcock, ale to už De Knegtovi nijak nevadí, protože se koná až po horských kolech. „Tato kombinace je proveditelná,“ říká De Knegt. „Jen si musíte položit otázku, zda je jízda na horském kole ideální přípravou pro silniční závod.“