V nabitém každodenním závodním kolotoči se tak aspoň o pár hodin prodloužil čas na regeneraci. Rychlá trať městečkem, přes park, okolo fotbalového hřiště i přes obrubníky, a mžná až dvacet tisíc nadšeně rozběsněných diváků k tomu však vytáhli z borců všechnu energii! 

Na konci druhého z osmi kol roztrhnul početnou čelní skupinu Tom Pidcock (Ineos/Grenadiers), ale brzy se zase sjela. Fatální atak přišel v kole čtvrtém v písku, který proletěl Mathieu van der Poel jako Lopraisova tatrovka Dakar. Stačilo pár mocných záběrů a bylo rozhodnuto. Za ním se vydali sami Pidcock a vedoucí muž série Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen). Van der Poel si zapsal tady desátou výhru (7 dospělých + 3 mládežnické) a 31. v Superprestige, čímž se posunul na druhé místo historické tabulky za Svena Nyse (ten jich má ovšem 63). 

„Čekal jsem na správný moment, jezdit sám tady by nebylo snadné, tak to bylo v plánu. A písek byl po kopci druhým nejtěžším místem na trati, tm se dalo něco změnit. Cítil jsem se dobře, výborně se mi běhalo. Úžasné publikum, skvělý večer,“ pochvaloval si MVDP. „A rekordní vítězství tady? To nebyl hlavní cíl, chci vyhrávat vždycky,“ usmál se.

Iserbyt nastoupil po jeho vzoru ve stejném místě, avšak Pidcock ho okamžitě stáhl a ramínkem poslal za sebe. Parádní moment! „V písku mi to vůbec nešlo, ale slyšel jsem, že si Eli doma na zahradě udělal pískový pás. Tohle byla poslední šance, ale snad to bylo přípustné,“ uznal s úsměvem Pidcock. „Škoda, ale už na tom tolik nezáleželo, jestli druhý nebo třetí. Jsem teď velmi spokojený muž. Dělám, co můžu, dobře se zotavuju a jsem asi v životní formě. Výsledky mi dávají křídla,“ dodal Iserbyt. Jeho bilance v Superprestige je skvělá, vždy byl na pódiu (3-2-2), první z plánovaných seriálových vítězství si zcela jistě zaslouží.

Vracející se formu naznačil čtvrtý Michael Vathourenhout (Pauwels Sauzen). Jeden z nejlepších výkonů sezony předvedl Michael Boroš (Elkov/Kasper). Z konce přední skupinky ho sundal spadlý řetěz. Propadl se do třetí desítky, ale vybojoval ještě tu první! Za sebou (se ztrátou 1:45 na vítěze) nechal i Vandeputteho nebo Kühna, to se cení ještě víc než pořadí. Matyáš Fiala (ČEZ Tábor) dojel dvaadvacátý (-3:43), Zdeněk Štybar, který tady v roce 2008 vyhrál, nakonec nestartoval. Objevil se i známý silničář a gravelista Florian Vermeersch (Lotto), zabalil Thibau Nys (Baloise/Trek), po pádu nemohl hýbat kolenem. Naopak dva dny si vzal pauzu Van Aert, odpočívá i Sweeck, Van der Haar nebo Mason.

Mezi ženami Pieterse využila zaváhání Ceylin del Carmen Alvarado na startu, ujela hned v prvním kole pro jedenáctý triumf CX kariéry. Vyhrála tu i loni. Její týmová parťačka dřela jako mezek, ale na méně než 27 vteřin ztráty v cíli to nedotáhla. Do posledního závodu má náskok šesti bodů před Annemarie Worst (Cyclocross Reds), o tolik míst by musela skončit za ní, aby nezískala finální prémii. Třetí dojela Inge van der Heijden (Crelan/Corendon). Do souboje tří třiadvacítek o čtvrtou příčku pak rázně promluvila i duhová veteránka Sanne Cant (Crelan/Corendon), která už má ve sbírce 123 vítězství (první před 5498 dny)... Z Češek byla nejlepší 20. Barbora Jeřábková (Brilon), objevila se i bikerka Simona Spěšná (27.,-6:03). Z velké čtyřky tentokrát oddychovaly Van Empel, potlučená ze Zolderu, není divu, a stále ještě Brand. Van Anrooij bude scházet déle, má zlomené žebro. 

Cyklokrosové svátky pokračují dnes Exact Azencrossem v Loenhoutu i s Kristýnou Zemanovou, zítra se jede světový pohár v nizozemském Hulstu s kompletní trojkou nadcyklistů a na nový rok zve Sven Nys na svoji Grand Prix do Baalu, ta je součástí X20 Trofee. Superprestige končí v únoru týden po mistrovství světa v Middelkerke. Sledujte na Eurosportu!

Celkové pořadí Superprestige po 7 z 8 závodů

Muži: 1. Iserbyt 99, 2. Nieuwenhuis 72, 3. Vandeputte 64, 4. Vanthourenhot 50, 5. Kühn 47, 6. Mason 40,… 18. Van der Poel a Van Aert po 15,… 28. Boroš 6.

Ženy: 1. Alvarado 87, 2. Worst 81, 3. Van der Hiejden 74, 4. Van Alphen 72, 5. Cant 60, 6. Riberolle a Betsema 50, 8. Van Empel 45,.. 10. Pieterse,… 19. Zemanová 13.