Měla to být klidná a tranzitní etapa z Osima na motoristický okruh v Imole. Ale byl z toho těžký boj o etapu a o dobrou pozici v celkovém pořadí. Vše zkomplikoval déšť, který padal na závodníky a na silnici vytvářel nebezpečné situace. 

Etapa ve svém průběhu průběhu zajímavá nebyla, odjela pětice cyklistů tvořená jezdci druhodivizních celků: Mirco Maestri (Bardiani CSF), Manuele Senni (Bardiani CSF), Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia), Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) a Marco Frapporti (Androni-Sidermec). Frapporti vyhrál obě rychlostní prémie, ale jinak byl únik odsouzen k neúspěchu. 

Poklidný průběh ukončil déšť a náročný závěr etapy. 30 kilometrů před cílem se rozdělilo hlavní pole a ve větší druhé části zůstalo hned několik lídrů. Zdrželi se zde Richard Carapaz (Movistar), Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida), Miguel Angel Lopez (Astana), George Bennett (LottoNL Jumbo) a také Elia Viviani (Quick-Step Floors). Tato skupina musela chvíli nahánět peloton před sebou, ale podařilo se. 

Hned po spojení dvou skupin, 20 kilometrů před cílem, zaútočil Tim Wellens (Lotto Soudal). A byl to velmi dobrý únik. Při prvním průjezdu cílem na slavném okruhu měl náskok 13 sekund na peloton. Ten chvíli táhnul Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors), dokud nezjistil, že Viviani v pelotonu chybí. Italský sprinter měl velmi špatný den, odpadl a Quick-Step Floors musel měnit taktiku. 

Wellens se snažil, ale za jeho zády se srovnal tým EF Drapac pracující pro Sachu Modola a Wellens byl dostižen v prudkém stoupání, více než 10 kilometrů před cílem. Ale zkoušeli to další jezdci, Sergio Henao (Sky), Mads Würtz Schmidt (Katusha Alpecin), také Zdeněk Štybar, Rohan Dennis (BMC), Richard Carapaz a reagovat museli i favorité včetně Yatese. Sam Bennett si hlídal čelo a byl evidentně velmi silný, i ve stoupání. 

Jenže nikdo neunikl, to se podařilo až Diegu Ulissimu (UAE Emirates) těsně před vrchařskou prémií Tre Monti. Přidal se k němu Carlos Betancur (Movistar) a společně pokračovali ze sjezdu vstříc okruhu v Imole. Betancur byl na mokru v zatáčkách rychlejší a jen on se dokázal udržet Mateje Mohoriče (Bahrain Merida), který zaútočil z pelotonu ve sjezdu. 

Ulissi byl dostižen pelotonem 3 kilometry před cílem. Ale Betancur a Mohorič se drželi na čele. Mohorič si nechtěl přivézt Betancura do spurtu a nastupoval, ale Kolumbijec s ním zůstal. Skupina favoritů se Samem Bennettem však nebyla daleko. 

Betancur nechtěl s Mohoričem střídat, vedoucí dvojice proto na posledním kilometru hodně zpomalila a skupina se přiblížila. Sam Bennett nechtěl na nic čekat a v chaotickém závěru zaútočil už 400 metrů před cílem, okamžitě si vytvořil velký odstup, předjel Betancura a Mohoriče a udržel za sebou sprintujícího Dannyho van Poppela a Niccolu Bonifazia. 

V celkovém pořadí se nic nezměnilo. Simon Yates nadále vede přes Tomem Dumoulinem (Sunweb) a Thibautem Pinotem (Groupama-FDJ). Yates je i nejlepším vrchařem. V bodovací soutěži zůstal první Elia Viviani, ale Bennett se dotáhl. Na Vivianiho 184 body ztrácí jen 22 bodů. Richard Carapaz je nadále lídrem kategorie do 25 let. 

13. etapa Ferrara - Nervesa della Battaglia (180 km)

Na profilu vypadá páteční etapa téměř stejně jako čtvrteční etapa. Stejný průběh nastat nemusí, kopec Montello končí 20 kilometrů před cílem. Očekávejte další pokusy o únik, ale pravděpodobný je hromadný dojezd. Bennett je ve výborné formě a Viviani zjevně ne, BORA-hansgrohe bude chtít další etapu. 

Foto Sirotti