Etapa odstartovala v Riva del Garda a měla velmi těžký začátek s několika stoupáními. Jenže se dlouho žádný únik nedařilo vytvořit. Až v posledním stoupání dne odjela čtveřice ve složení Luis Leon Sánchez (Astana), Alesandro De Marchi (BMC), Wout Poels (Sky) a Ben Hermans (Israel Cycling Academy). Peloton jim příliš prostoru nedal. Největší náskok byl jen minuta a půl a především týmy BORA-hansgrohe a LottoNL Jumbo se snažily, aby se končilo ve spurtu. 

Nejdéle v úniku vydrželi Luis Leon Sánchez a Alessandro De Marchi, ale i oni byli dostiženi 12 kilometrů před cílem. Ale útočilo se i poté. V technických pasážích cílového okruhu zaútočil Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), ale vezl si za sebou Roberta Gesinka (LottoNL Jumbo) a Cesare Benedettiho (BORA-hansgrohe) a přidali se i Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) a Sergio Henao (Sky). Nikdo Brambillovi nestřídal, proto to drobný Ital vzdal. Krátký únik zkusil Zdeněk Štybar, ale neúspěšně. 

5,5 kilometru před cílem zaútočil sám Maurits Lammertink (Katusha Alpecin), ovšem i tento pokus byl odsouzen k neúspěchu. Na čele pelotonu pracovali jezdci Mitchelton-Scott, kteří udržovali Simona Yatese (Mitchelton-Scott) v popředí. Lammertink byl dostižen a čekalo se na sprint. 

V cíli silně pršelo a těsně před cílovou rovinkou byly technické pasáže, proto na čelo pelotonu najeli jezdci Quick-Stepu. Zdeněk Štybar protáhl balík do cílové rovinky a další práci měl Fabio Sabatini (Quick-Step Floors), který rozjížděl sprint. Viviani se ještě na chvíli schoval za sprintujícím Dannym van Poppelem (LottoNL Jumbo), vytvořil si ideální pozici ke spurtu a využil ji. 

Sam Bennett (BORA-hansgrohe) nezvládl poslední kilometr etapy, začal spurtovat příliš vzadu a stačilo to jen na druhé místo. V cíli byl velmi zklamaný, protože si věřil a celý den pro něj pracovali týmoví kolegové. Třetí příčku získal Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida). Čtvrtý skončil van Poppel a pátý Jens Debusschere (Lotto Soudal).

V celkové klasifikaci se nic nezměnilo. Stále vede Simon Yates s náskokem 56 sekund před Tomem Dumoulinem (Sunweb). V bodovací soutěži Elia Viviani opět o něco navýšil náskok a fialový dres by měl udržet až do Říma. 

Velký podíl na dnešním vítězství Elii Vivianiho měl Zdeněk Štybar a byl s výsledkem spokojený: ,,Etapa byla strašně těžká. Dlouho nemohlo nic odjet, jelo se rychle a já se taky snažil ujet, ale v posledním kopci jsme si v týmu řekli, že pojedeme na Vivianiho. Snažili jsme se ho udržovat v pelotonu, ale dnes byl velmi silný a povedlo se vyhrát. Jsme moc spokojení."  

18. etapa Abbiategrasso - Pratonevoso (196 km)

Čtvrteční etapa bude důležitým vrchařským testem. Ale až v závěru. Do cílového stoupání je etapa rovinatá a téměř dvě stě kilometrů dlouhá. Stoupání na Pratonevoso měří 13,9 kilometru, má v průměru 6,9 % a maximum 10 %. 

Foto RCS sport