A ve vysokém nasazeném tempu se bude v programu pokračovat. Mistrovství republiky se odehraje ve všech věkových kategoriích v atraktivním závodě „poslední máte padáka“, tedy eliminaci. Vylučovat až do posledního souboje se bude postupně od nejmladších žáků a žákyň až po elitní kategorii mužů a žen. Mezi těmi odstartuje i loňská světová juniorská šampionka Bára Němcová.

85c9b3a2-7acc-4a83-8f85-f1ee9067e58c.JPG

Prvním doprovodným programem bude cca v 16:30 vložený závod nejmenších dětí na odrážedlech a malých kolech. Maminky se nemusí bát, pojede se po chodníčku, klopení si děti nechají na později a všechny se dostanou na stupně vítězů a vyhrají cenu. I ti největší šampioni vždy nějak začínali, rozzářené tváře za to stojí a roztleskají diváky.

Náš respekt si bezesporu vydobyde i exhibiční jízda tandemu s hendikepovaným nevidomým cyklistou. Možná si uvědomíme, jak malé problémy řešíme.

Snímek obrazovky 2023-12-04 v 19.20.03.png

Mistrovství Planety se dále odehraje také v kategorii hobby open v team sprintu a individuální jízdě na 200 m s letmým startem. Nejenže závod bude mezinárodní, přihlásil se tým z Polska, ale tyto souboje budou okořeněny účastí mistrů světa, této kategorie cyklistů. Tým sprint mužů a sprinterka Zuzana Rychnovská získaly své duhové dresy letos na MS v Manchesteru a představí se v nich v Motole.

Nejpopulárnějším doprovodným bodem programu je vždy planetární mistrovství mechaniků v dovednostní soutěži. Muži, ale i několik statečných žen si z dráhovky vymontuje přední a zadní kolo, sundají převodník a celé to rozloží na chodníčku. Po výstřelu musí celý speciál složit a objet na něm jedno kolo tak, aby se nerozpadl. Vítěz dostává mistrovskou planetární zástěru, v níž je povinen startovat na všech závodech v této kategorii celý následující rok. 

Snímek obrazovky 2023-12-04 v 19.26.35.png

Vrcholem sportovního programu bude pro ženy mistrovství republiky v bodovačce, kde se po loňské pauze vyplněné mateřskými povinnostmi (na Planetě ovšem startovala mezi mechaniky) představí exmistryně světa v této disciplíně Jarmila Machačová. Petra Ševčíková má letos za sebou premiérovou a velmi úspěšnou účast v Track Champions League a mezi ženami k velké radosti diváka dorostla solidní konkurence. Při společném startu s juniorkami se dá očekávat super závod.

Závěr Planety pak obstará asi nejočekávanější řež o titul mistrů republiky v madisonu mužů. Po dlouhých letech se tento závod pojede na krátké dráze v Motole a bojovat možná také o účast na olympiádě v něm budou dva asi nejvíce favorizované týmy reprezentantů: Denis Rugovac/Jan Voneš a na dráhu se po delší době vrací závodníci Caja Rural – Seguros RGA Daniel Babor/Tomáš Bárta, ale kdo ví, třeba to dopadne celé jinak, americké dvojice jsou dechberoucí drama a vysoká škola techniky a strategie.

Snímek obrazovky 2023-12-04 v 19.22.25.png

Poslední mistři republiky právě z madisonu budou na Planetě dekorováni cca ve 20:45. Následuje tombola, v níž si diváci mohou vyhrát skvělé trofeje. Po celou dobu závodu je zajištěno bohaté občerstvení, které tradičně připravují maminky mladých dukláků, k pití bude vynikající únětické. Vstupné je dobrovolné a výtěžek z něj, tomboly i občerstvení, putuje kompletně na konto duklácké přípravky, každé vaše vypité pivo tedy pomůže rozvoji cyklistiky u nás! 

Maxbike Mistrovství Planety 

9.12.2023 od 16:00

Velodrom Motol, Nad Hliníkem 1186/4, Praha 5 

Tram 9,10 zast. Poštovka 

Parking P+R Kotlářka