Chris Froome není jediný, kdo si extrémně těžkou kombinaci Gira s Tour letos vyzkouší. Také Tom Dumoulin bude na Tour usilovat o dobrý celkový výsledek. Samozřejmě není ambiciózní jako Froome, vítězství je nepravděpodobné, ale první desítka, možná první pětka, by byla také úspěch. 

Jenže statistika posledních dvaceti let mluví v neprospěch Chrise Frooma a Toma Dumoulina. Vyhrát Tour a Giro v jediném roce je velmi vzácný úspěch, naposledy to dokázal Marco Pantani v roce 1998, před ním to v letech 1992 a 1993 zvládnul Miguel Indurain, v roce 1987 uspěl Stephen Roche a dvakrát se to v 80. letech podařilo Bernardu Hinaultovi, v 70. letech získal double hned třikrát Eddy Merckx, v 60. letech jednou Jacques Anquetil a prvním takto úspěšným závodníkem byl Fausto Coppi v letech 1949 a 1952. Celkem tedy dvanáctkrát v dlouhé historii silniční cyklistiky. 

Od prvního dvojitého vítězství Fausta Coppiho se nikdy nemuselo čekat tak dlouho, jako nyní. Dvacet let je už opravdu dlouhá doba a zajímavé je, že se nikdo během těchto let vítězství reálně ani nepřiblížil. Nikdo nedokázal dokončit oba závody na pódiu, nejblíže tomu byl dvakrát Alberto Contador. Španělský cyklista vyhrál v letech 2011 (výsledky mu byly odebrány kvůli dopingu) a 2015 Giro ďItalia a na Tour skončil pátý. Únavu z Gira nikdy nedokázal překonat a od vítězství na Tour byl vždy poměrně daleko. 

Loni se o double pokusil Nairo Quintana a nedopadlo to slavně. Zklamáním bylo už 2. místo na Giru a 12. příčka na Tour ještě větší. O něco blíž byl stupním vítězů na obou závodech Alejandro Valverde v roce 2016. Dojel 3. na Giru a 6. na Tour. Zajímavé výsledky zaznamenal i Pierre Rolland v roce 2014, když dokončil Giro na 4. místě a Tour na 11. místě. 

Velmi těžké je také dokončit Giro a Tour v první desítce. V roce 2008 byl Denis Menšov 5. na Giro ďItalia a dokonce 3. na Tour de France. A to je výjimka, neuspěl třeba Damiano Cunego v roce 2006 (4. a 11.) a tak dále. Výsledky Contadora, Valverdeho a Menšova proto jsou opravdu obdivuhodné. 

Chris Froome se na na kombinaci Gira a Tour cíleně připravuje. Nyní si projíždí horské etapy Tour ve společnosti svých týmových kolegů a nezdá se být po Giru příliš unavený. Na Giru měl špatný začátek a skvělý konec, rozhodně nebyl na dně se silami a to je před dalším vrcholem velmi důležité. Pokud by byl hodně unavený, nestihl by zregenerovat a začít opět trénovat na Tour. Na to není během června čas. Froome musí stavět na formě, jakou si na Giru vybudoval a udržel. 

Kombinovat dvě Grand Tours v jednom roce už umí, loni vyhrál Tour a poté Vueltu. Pokud by vyhrál letošní Tour, byl to už čtvrtý úspěch v řadě. A značně kontroverzní, protože naposledy se to podařilo závodníkům v době rozkvětu krevního dopingu. Od té doby neuspěli mnozí. V roce 2003 to zkusil Gilberto Simoni, po něm Denis Menšov (2009), Ivan Basso (2010), dvakrát Alberto Contador a nakonec i Nairo Quintana. Všichni neúspěšně. 

Froome má letos o týden navíc mezi Girem a Tour kvůli konání Mistrovství světa ve fotbale. Má týden navíc na regeneraci a trénink, ale není jisté, zda je to pozitivní. Je také nutné o týden déle udržet formu. Mezi loňskou Tour a Vueltou bylo 26 dní. Mezi Girem a Tour je 40 dní. To je poměrně velký rozdíl. Pozitivní, nebo negativní? 

Tom Dumoulin se po Giro ďItalia cítí dobře a po poradě s týmem Sunweb se rozhodl zkusit i Tour. Pojede na celkový výsledek, ale neurčuje si cíle, protože hlavním úkolem je otestovat se na dvou třítýdenních závodech. Dumoulin nikomu nekrade roli lídra, protože Wilco Kelderman měl v plánu jet pouze o etapy, to nejlepší si schovává až na Vueltu. Sunweb bude kromě Dumoulina podporovat i Michaela Matthewse v hromadných a klasikářských dojezdech.

Jakýkoliv úspěch Toma Dumoulina na Tour bude bonusem, nizozemský cyklista se snaží vyvarovat tlaku okolí a očekávání. Jeho situace je velmi odlišná od pozice Chrise Frooma, pro něhož je úspěchem jen vítězství. Nikdo další z první desítky Giro ďItalia se na Tour nechystá jet na sebe. Startovat asi bude Domenico Pozzovivo, ale pouze jako domestik Vincenza Nibaliho.

Dvacet let po vítězstvích Marca Pantaniho se možná chystá další double. A vzhledem k problémům, kterým Froome momentálně čelí, neméně kontroverzní. Ale nebude to snadné, ani pro tak mimořádného závodníka, jakým Chris Froome rozhodně je. 

Foto Sirotti