Giro začne v sobotu 4. května ve Venaria Reale, na předměstí Turína, v regionu Piemont. A už první etapa zamíří do kopců, na trati je například výjezd Superga, známý z několika dojezdů klasiky Milano-Torino, ale důležitější budou stoupání Bivio di San Vito a Colle della Maddalena v závěru pouze 140 km dlouhé etapy. 

Bivio di San Vito je krátký kopec, ale jede se hned dvakrát. Cyklisté musí zdolat 1,5 km s průměrem 8,6 %. První vrchol leží 32 kilometrů před cílem, ten druhý jen něco přes dva kilometry před cílovou páskou v Turíně. Mezi oba výjezdy na Bivio se ještě vmáčkla Maddalena, 7,1 km dlouhé stoupání s průměrem 6,6 %. Nic z toho nejsou žádné velehory, závod připomíná spíše kopcovitou klasiku a to samozřejmě Pogačarovi vyhovuje ze všeho nejvíc. 

hsVt7y1alSN5TRPUSxiR_170424-024915.jpg

Slovinec však nechce zvyšovat tlak na sebe samotného a proto říká, že úvodní etapa není pro něj důležitým cílem. „Není to velký cíl. V Římě musím být růžový, ale nemusí to být hned první den,“ řekl na tiskové konferenci před startem Corsa Rosa. „Půjdeme na to den po dni, uvidíme, jak jsou na tom v prvních dnech moje nohy a jak se závod vyvíjí. Pokud se naskytne příležitost získat vítězství nebo růžový dres, využiju toho, ale přesto to musíme zahrát chytře po celé Giro.“

Pogačar si uvědomuje, že bude extrémně pod dohledem po celý závod a nebylo by zrovna taktické, držet dres lídra celé tři týdny. Tím by mohl svůj tým zničit. „Všichni nás víceméně následují. Možná se občas o něco pokusí, ale my musíme vždycky jít svou cestou za svým plánem a všechno si propočítat tak, abychom v posledním týdnu závodu, v posledních etapách, ještě něco v sobě měli, abychom nebyli úplně prázdní.“

V druhé etapě se nikdo z favoritů schovávat nemůže

Pořadatelé chtějí Pogačara vidět v růžovém dresu co nejdřív, jinak by už na druhou etapu nepřipravili slavný dojezd do Oropy. V této etapě se budou muset předvést všichni favorité a od Pogačara se toho čeká samozřejmě nejvíc. Dojezd ke svatyni v Oropě měří 11,8 km a v průměru má 6,1 %. Samotnému dojezdu předchází několik kratších a lehčích kopců, etapa měří 161 kilometrů. „Těším se už na první etapu, abych mohl začít závodit. Druhý den na Oropě by pak měl být dobrým finišem. Rád začínám Grand Tours těžkými etapami, ale pak je určitě jednou z mých nejoblíbenějších etap tohoto Gira etapa do Livigna a určitě se těším na poslední těžký den na Monte Grappa. Mezi nimi je několik pěkných stoupání, která znám, jsou pro mě také významné, takže to bude opravdu pěkné Giro,“ svěřil se Pogačar.

hlkQw339qAXRaFGgQYNi_240424-015757.jpg

Nikdo nečeká, že by Pogačara mohl někdo porazit, ať už v úvodních etapách, tak i v celém Giru, ale podle lídra UAE Emirates je to neuctivé k ostatním závodníkům a favoritům. „Je to trochu na hovno, není to hezké, protože to není ohleduplné k ostatním jezdcům, řekl bych. Nepůjde jen o mně a UAE Emirates, protože pokud jde o velké hory a dlouhé závody, není mezi nimi takový rozdíl. Všichni jsou na to připraveni, každý tým chce jet na vítězství a myslím, že je to možné. Jsou to hodně často jen kecy,“ říká upřímně.

„Možná je to i moje chyba. Letos jsem si vybral jen pár závodů, na které jsem se dobře připravil, a ano, vyhrál jsem je, ale nejezdil jsem jako ostatní - nějaké přípravné závody, nějaké závody na nabrání formy - jezdím mnohem méně závodních dnů, takže je třeba vidět celý obraz,“ pokračuje.

GMD_6007.JPG

Soupeřů bude mít dost, nikdo z nich sice v posledních letech nedosahoval jeho úrovně, ale na Pogačarově úrovni je v současnosti jen Jonas Vingegaard, takže to není žádné překvapení. Sám má respekt k mnoha soupeřům „Na Giro přijede spousta dobrých kluků. Za tři týdny může dojít k mnoha překvapením, přijíždí sem hodně mladých kluků v dobré formě,“ myslí si. „Kromě mladých pušek si myslím, že Bardet teď ukázal opravdu dobrou formu, a Geraint Thomas bude na Giru jako vždy dobrý, má za sebou dobrou přípravu. Myslím, že v horách a časovkách nezklame, takže soupeřů je docela dost. Uvidíme už po druhém dnu, kdo kde bude.“